Γιάννης Πλούταρχος: Στο σπίτι μας τραγουδάμε όλοι

Γιάννης Πλούταρχος: Στο σπίτι μας τραγουδάμε όλοι

Οσα είπε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Γιαννης_Πλουταρχος
Με μία πρωτότυπη μουσικοχορευτική παράσταση στη Θεσσαλονίκη, την οποία έχει χορογραφήσει η Σοφία Σπυράτου και συμμετέχουν οκτώ χορευτές, ξεκίνησε τη χειμερινή του σεζόν ο Γιάννης Πλούταρχος.

Ο δημοφιλής ερμηνευτής σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη παράσταση, στην οικονομική κρίση που έπληξε -όπως λέει- και το τραγούδι, ενώ παραλληλίζει την 20άχρονη καλλιτεχνική του πορεία σαν την... ηλικία των ανθρώπων.

Επίσης μιλάει για την οικογένειά του και εξηγεί πώς καταφέρνει να μην δίνει αφορμές για... κουτσομπολιά ή αρνητικά σχόλια, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα πάρα πολύ όμορφο δένδρο που έβγαλε καρπούς»! Δηλώνει με ικανοποίηση πως ήταν πάντα δίπλα στα παιδιά του τα οποία μεγάλωσε μαζί με τη γυναίκα του. Εντυπωσιάζει μάλιστα λέγοντας πως «στο σπίτι μας τραγουδάμε όλοι»!

Όσον αφορά στην επικοινωνία του με το κοινό σημειώνει πως τρέφει πολύ μεγάλη εκτίμηση για όλο αυτό που του έδωσε ο κόσμος και το δείχνει κάθε μέρα με την επαφή του μαζί τους.

Τέλος αναφέρεται στη συνεργασία του από τον Νοέμβριο με τη Μελίνα Ασλανίδου και στη δισκογραφία που ετοιμάζει.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Γιάννη Πλούταρχου στον Νίκο Γιώτη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Αυτήν την περίοδο εμφανίζεστε στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Βεργίνα, με μία μουσικοχορευτική παράσταση που έχει αποσπάσει θετικά σχόλια απ΄ όσους την έχουν παρακολουθήσει. Τι ακριβώς παρουσιάζετε;

Κλείσιμο
Πρόκειται για μία πάρα πολύ καλή παραγωγή του Άκη Ευαγγέλου σ΄ έναν υπέροχο κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Η σπουδαία Σοφία Σπυράτου έχει χορογραφήσει την παράσταση -στην οποία συμμετέχουν οκτώ εξαιρετικοί χορευτές- έχοντας χωρίσει όλη μου τη δισκογραφία σε πέντε ενότητες δημιουργώντας μία ερωτική ιστορία: τη γνωριμία δύο ανθρώπων, στη συνέχεια ακούγονται τραγούδια που αφορούν στη σχέση δύο ανθρώπων, μετά τραγούδια του χωρισμού, κατόπιν στην απόγνωση και στον θυμό και στο τέλος τραγούδια που αφορούν στο μέλλον, δηλαδή στην ανάμνηση και... πάμε παρακάτω. Είναι μία εξαιρετική παράσταση με πολύ ωραία σκηνικά και μίνιμαλ χορογραφίες, την οποία όπως διαπιστώνω ο κόσμος έχει αγαπήσει. Στην ενορχήστρωση των τραγουδιών είναι ο μαέστρος μου Νίκος Τζίμας.

Στην προ κρίσης εποχή ίσως φαινόταν παράξενο μία παράσταση σαν τη συγκεκριμένη να παρουσιάζεται μόνον τρεις μέρες την εβδομάδα. Είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης; Η κρίση έχει πλήξει και το τραγούδι;

Παλιότερα κτιζόντουσαν πολυκατοικίες κάθε μέρα. Τώρα για να βρει κάποιος οικοδόμος δουλειά πρέπει να ψάχνει με... ματογυάλι. Έτσι είναι όλες οι δουλειές, και φυσικά η δική μας. Πολύς κόσμος έχει πρόβλημα με τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης οπότε θα βγει μόνο μία φορά στο τόσο για να διασκεδάσει, κι εκεί που θα δώσει τα χρήματά του θα θέλει να περάσει καλά. Να νιώσει ότι ξέδωσε και ότι άξιζαν τα χρήματά του εκεί που πήγαν.

Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από το ξεκίνημα της καλλιτεχνικής σας πορείας. Υπάρχουν κάποιες περίοδοι που θεωρείτε πιο σημαντικές και τις αναπολείτε;

Είναι σαν την ηλικία των ανθρώπων (γελάει). Θεωρώ πως κάθε ηλικία έχει την ομορφιά της, αρκεί να ψάξεις τα όμορφα που σου προσφέρει και να μην δαιμονοποιείς την κάθε στιγμή. Ασφαλώς θεωρώ το καλλιτεχνικό ξεκίνημά μου ως έναν σημαντικό σταθμό, επειδή τότε συνειδητοποίησα ότι κάτι αλλάζει στη ζωή μου, παρότι δούλευα κάθε μέρα ήταν δύσκολο να το αντιληφθώ αλλά καταλάβαινα, ένιωθα ότι κάτι άλλαζε στη ζωή μου. Έβγαινα έξω με γνώριζε ο κόσμος και όλο αυτό ήταν πρωτόγνωρο και πολύ κολακευτικό για μένα. Μ΄ άρεσε, το συνήθισα κι από εκτίμηση έπρεπε να το ανταποδώσω στον κόσμο με τη συμπεριφορά μου, με τον τρόπο μου. Τρέφω πολύ μεγάλη εκτίμηση για όλο αυτό που μου έδωσε ο κόσμος και το δείχνω κάθε μέρα με την επαφή μου μαζί τους.

Είστε όντως πάρα πολύ επικοινωνιακός και το αναγνωρίζουν αυτό οι θαυμαστές σας και γενικά οι άνθρωποι του χώρου σας. Πώς καταφέρνετε να έχετε αυτή την εξαιρετική σχέση με το κοινό;

Αυτό οφείλεται στην ανάγκη που έχω να τους δείξω την εκτίμηση που τρέφω προς το κοινό προκειμένου να τους δείξω ότι όλο αυτό που μου χάρισαν είναι πολύ σπουδαίο, πολύ μεγάλο για μένα και πως εγώ ως αντάλλαγμα μπορώ να τους δώσω μια αγκαλιά η οποία θα είναι πραγματική, αληθινή. Είναι θέμα χαρακτήρα...

Πάρα πολλά τραγούδια σας έχουν γίνει μεγάλες επιτυχίες. Υπάρχουν κάποια απ΄ αυτά που αγαπάτε ιδιαίτερα ή σας εκφράζουν περισσότερο;

Ασφαλώς. Είναι αυτά που όπως φαίνεται αρέσουν περισσότερο και στον κόσμο, όπως το «Ένας Θεός», σε στίχους του Σπύρου Γιατρά και μουσική του Αλέκου Χρυσοβέργη, το οποίο ήταν ένα τραγούδι σταθμός με το οποίο ξεκίνησα την καριέρα μου. Επίσης «Το καλύτερο παιδί» σε στίχους της Ναταλί και μουσική του Σπύρου Γεωργίου, το «Φυσάει πολύ» που έγραψε η Εύη Δρούτσα με μουσική του Κωνσταντίνου Παντζή, το «Σε ξεπέρασα» σε στίχους της Ναταλί και μουσική του Γιάννη Κουρκουμέλη και πολλά άλλα που με βοήθησαν να δημιουργήσω την καριέρα μου.

Είστε ένας οικογενειάρχης με πέντε παιδιά που σας θεωρούν ως πρότυπο, παράδειγμα προς μίμηση, αφού δεν δίνετε αφορμές για... κουτσομπολιά ή αρνητικά σχόλια. Πώς το έχετε καταφέρει;

Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μία πάρα πολύ αγαπημένη οικογένεια, είχα δύο σπουδαίους γονείς οι οποίοι μας εμφύσησαν να έχουμε αυτοσεβασμό και όλα ξεκινούν από κει. Πως σεβόμαστε τον εαυτό μας και κατ΄ επέκταση και τους άλλους ανθρώπους. Εγώ γνώρισα έναν σπουδαίο άνθρωπο, τη γυναίκα μου και -δεν ξέρω αν ήταν θέμα τύχης ή επιλογής μας- κάναμε μία πολύ όμορφη οικογένεια, ένα πάρα πολύ όμορφο δένδρο που έβγαλε καρπούς κι εύχομαι τα παιδιά μας να βγάλουν κι αυτά ανάλογους καρπούς και να είναι άξιοι, καλοί και τίμιοι άνθρωποι.

Οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις σας επιτρέπουν να βρίσκεστε όσο θα θέλατε δίπλα στην οικογένειά σας;

Είμαι κάθε στιγμή παρών στα παιδιά μου και δεν έλειψα καθόλου από δίπλα τους. Πρέπει να θέλεις να λείψεις κι εγώ δεν ήθελα. Ήμουν δίπλα τους και μεγάλωσα μαζί με τη γυναίκα μου τα παιδιά μας. Έλειπα μόνο όταν πήγαινα για δουλειά στο εξωτερικό. Όλον τον άλλον καιρό ήμουν δίπλα τους. Δεν γίνεται να είσαι απών από την οικογένειά σου.

Τον Φεβρουάριο υπήρξαν δημοσιεύματα και φωτογραφίες με τον δεύτερο γιο σας τον Γιώργο να τραγουδάει μαζί σας. Σχεδιάζει ν΄ ακολουθήσει τα χνάρια σας;

Δεν ήθελε, εγώ τον τράβηξα δίπλα μου (γελάει). Ο Γιώργος ξεκίνησε με τη σύνθεση. Δείχνει να έχει ένα μικρό ταλέντο πάνω σ΄ αυτό, και αυτός ξέρει πόσο θ΄ ασχοληθεί μ΄ αυτό και πόσο θα το αξιοποιήσει. Κάνει μουσική τεχνολογία, κάνει φωνητική, μαθαίνει πιάνο και κιθάρα. Κανείς δεν ξέρει πού θα τον βγάλει ο δρόμος και ούτε εγώ μπορώ να τον βοηθήσω στην ουσία. Ενδεχομένως εγώ μπορεί να του δίνω και βάρος, μιας και ο κόσμος μοιραία θα το ταυτίσει με μένα το παιδί όπως συμβαίνει με όλα τα παιδιά των καλλιτεχνών...

Γιατί το λέτε αυτό; Ορισμένες φορές ο δρόμος ανοίγει ευκολότερα σε κάποιους που είναι γόνοι σπουδαίων καλλιτεχνών...

Ναι αλλά τους φορτώνουν κι ένα φορτίο, αυτό της σύγκρισης. Σαφέστατα στην αρχή λειτουργεί θετικά. Μετά όμως υπάρχει αυτή η σύγκριση, που δεν είναι σωστό αλλά μοιραία γίνεται. Εύχομαι λοιπόν ο Γιώργος αυτό να το ξεπεράσει κι αν θέλει ν΄ ασχοληθεί να κάνει τη δική του πορεία να μην «πατήσει» σε κανέναν, ούτε στον πατέρα του και να φτιάξει κάτι δικό του. Τότε πραγματικά θα πω κι εγώ μπράβο Γιώργο μου ή Κατερίνα μου ή όποιο παιδί μου θέλει ν΄ ασχοληθεί μ’ αυτό.

Έχουν κι άλλα παιδιά σας καλλιτεχνικές τάσεις;

Κοιτάξτε, εμείς στο σπίτι τραγουδάμε όλοι (γελάει)! Η γιαγιά -η μητέρα μου- που έχει εξαιρετική φωνή -όπως είχε κι πατέρας μου που τον έχω χάσει- η γυναίκα μου και όλα τα παιδιά μου τραγουδάμε!

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον ένα βίντεο που θα παρουσίαζε ολόκληρη την οικογένειά σας να τραγουδάει!

(Γελάει)

Μετά τις εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη, τι ετοιμάζετε;

Από τα μέσα Νοεμβρίου θα εμφανίζομαι με τη Μελίνα Ασλανίδου, στο «Φωταέριο» και ετοιμάζουμε ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα.

Κι όσον αφορά τη δισκογραφία;

Δισκογραφικά είμαι στην αναζήτηση καινούργιων τραγουδιών, είμαι στο στούντιο, κάνω διάφορα πράγματα, κάποια σε μορφή demo.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης