Λεμονής Σκοπελίτης: «Το τραγούδι για να αγαπηθεί από τον κόσμο θα πρέπει να έχει κάτι να σου πει»

Λεμονής Σκοπελίτης: «Το τραγούδι για να αγαπηθεί από τον κόσμο θα πρέπει να έχει κάτι να σου πει»

Ο συνθέτης και στιχουργός μερικών από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιτυχίες μιλάει για τα πρώτα του βήματα στη μουσική, τις συνεργασίες του, αλλά και τα στοιχεία που αναζητά σε έναν συνεργάτη

lemonis-skopelitis__1_
Είναι τραγουδιστής, αλλά γράφει και τραγούδια. Μας είπε μέσω του Κωσταντίνου Αργυρού ότι υπάρχει «Ελπίδα» και έβαλε τον Πέτρο Ιακωβίδη να προσπαθήσει να μας πείσει ότι υπάρχει και το «Για πάντα». Διά στόματος Γιάννη Πλούταρχου όμως, μας λέει «Πάψε επιτέλους στο μυαλό μου να γυρίζεις λες και δεν έχεις τώρα που αλλού να πας», ενώ μέσω του Νίκου Οικονομόπουλου ρωτάει «Τι θυμάσαι πάλι και δάκρυσες». Ο ίδιος δε, πριν λίγο καιρό μας τραγούδησε «Όλα λάθος». Τι θέλει να μας πει τελικά με όλα τα παραπάνω;

Ας αφήσουμε τον ίδιο τον Λεμονή Σκοπελίτη να μας εξηγήσει ευθύς αμέσως.
LEMONIS_SKOPELITIS
Σε τι ηλικία αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική;

Κλείσιμο
Έχω την εντύπωση ότι η μουσική είναι αυτή που αποφάσισε να ασχοληθεί με μένα στην ουσία. Απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, το τραγούδι ήταν κάτι το οποίο ήξερα ότι θα ακολουθήσω στην πορεία της ζωής μου και με μάγευε. Μου ήταν απόλυτα ξεκάθαρο από μικρό παιδί ότι θα γινόμουν τραγουδιστής. Έτσι, όταν ανέβηκα στη Θεσσαλονίκη για σπουδές στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ , βρήκα την ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους που θα με βοηθούσαν να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό που τόσο αγαπούσα. Ένα βράδυ λοιπόν, σε ηλικία 18 χρονών, πήρα μαζί μου την άγνοια κινδύνου που λόγω ηλικίας κουβαλούσα και πήγα και βρήκα στο μαγαζί που δούλευε, τον Βασίλη Καρρά , νωρίς πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα και του είπα «κύριε Βασίλη τραγουδάω, θα ήθελα να μ’ ακούσετε». Εκείνος φώναξε τον μπουζουξή του, πήγαμε στο καμαρίνι του, με άκουσε και κανόνισε να δουλέψω σε ένα μαγαζί που άνοιγε τότε ένας φίλος του. Έτσι πήρα το βάπτισμα του πυρός στο χώρο του τραγουδιού και ανέβηκα για πρώτη φορά σε πίστα.

Από τι εμπνέεστε συνήθως; Οι στίχοι σας αφορούν προσωπικά σας βιώματα ή προτιμάτε να αποστασιοποιείστε από την τέχνη σας;

Πηγή έμπνευσης είναι οι προσωπικές μου ιστορίες. Όλα μου τα τραγούδια περιγράφουν πράγματα και καταστάσεις που έχω βιώσει. Δεν θα μπορούσα να γράψω για κάτι που θα υπήρχε μόνο στη σφαίρα της δικής μου φαντασίας. Θεωρώ ότι το τραγούδι για να αγαπηθεί απο τον κόσμο θα πρέπει να έχει κάτι να σου πει. Θα πρέπει να περιέχει αλήθεια και μόνο αλήθεια.

Λεμονής Σκοπελίτης - Όλα Λάθος - Official Music Video
Ποιες συνεργασίες σας έχετε ξεχωρίσει;

Πρέπει να σου πω ότι η συνεργασία μου με τον Γιάννη Πλούταρχο είναι σε ξεχωριστή θέση για πολλούς λόγους. Με τον Γιάννη συνεργάστηκα και ως τραγουδιστής και ως δημιουργός. Ως τραγουδιστής έμεινα δίπλα του δύο χρόνια περίπου και έμαθα πάρα πολλά πράγματα. Το πρώτο τραγούδι που του έγραψα ήταν το «Ψυχή μου πονάς» και ακολούθησε «Ο άνθρωπός σου» και το «Γιατί έχω εσένα».

Να αναφέρω εδώ, ότι πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησαν οπτικοποιημένα και δυο ακόμα καινούρια τραγούδια που έγραψα στον Γιάννη με τίτλο «Πάψε επιτέλους» και «Λάθος ήταν που σ’ αγάπησα». Πρόκειται για δύο ζεϊμπέκικα που η φωνή και η ερμηνεία του, τους έδωσε τη χαρακτηριστική του ταυτότητα.
Γιάννης Πλούταρχος - Λάθος Ήταν Που Σ' Αγάπησα - Official Music Video
Σε περίοπτη θέση είναι και η πολύ πρόσφατη συνεργασία μου με τον Πέτρο Ιακωβίδη. Με τον Πέτρο τραγουδούσαμε μαζί σε ένα μαγαζί στην Καβάλα πολλά χρόνια πριν, όταν κάναμε και οι δυο τα πρώτα μας βήματα στον χώρο αυτό. Ξαναβρεθήκαμε φέτος και του έβαλα ν’ ακούσει ένα τραγούδι που πρόσφατα είχα γράψει, με τίτλο «Για πάντα». Να μην στα πολυλογώ, μετά από λίγες ώρες πήγαμε στο στούντιο, το τραγούδησε και μπήκε την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά στον δίσκο. Ένα τραγούδι που αγαπήθηκε πολύ απο τον κόσμο και που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το που ξεκίνησε να το τραγουδάει ο Πέτρος στο Fantasia και για τον λόγο αυτό, οπτικοποιήθηκε πριν λίγες μέρες. Άλλωστε όλοι αυτό το «για πάντα» δεν ψάχνουμε;

Μια ακόμη συνεργασία μου ήταν αυτή με τον Νίκο Οικονομόπουλο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τραγούδια, όπως το «Τι θυμάσαι» και «Πόσο να πονέσω». Με τον Νίκο έχω συνεργαστεί επίσης, και ως τραγουδιστής.

Κρατάω για το τέλος, την «Ελπίδα», η οποία μέσα από τα χείλη του Κωσταντίνου Αργύρου μπήκε και στα χείλη του κόσμου με έναν μαγικό τρόπο. Απο την πρώτη στιγμή, που ανέβηκε το τραγούδι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ερμηνευμένο υπέροχα, αρχικά μόνο με τη συνοδεία ενός πιάνου, από τον Κωσταντίνο, ακολούθησε μια συγκινητικά ξέφρενη πορεία, πριν καν κυκλοφορήσει επίσημα. Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι αν μπεις στα σχόλια του τραγουδιού, θα δεις ότι είναι σαν να έχουν μαζευτεί όλοι γύρω απο το τραγούδι και εξομολογούνται τις δικές τους προσωπικές ιστορίες.
Κωνσταντίνος Αργυρός - Ελπίδα - Official Music Video - Konstantinos Argiros "Elpida"

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Κωνσταντίνο Αργυρό;

Πρέπει να σου πω ότι με τον Κωσταντίνο στην αρχή, δεν γνωριζόμασταν προσωπικά. Όταν λοιπόν σκέφτηκα ότι η «Ελπίδα» θα του ταίριαζε πολύ, τηλεφώνησα στο Χάρη Λεμπιδάκη και τον ρώτησα αν θα μπορούσε να του στείλει το κομμάτι. Ο Χάρης το έκανε και μετά από λίγες μέρες, έλαβα ένα τηλεφώνημα, με το οποίο πληροφορήθηκα ότι το κομμάτι θα μπει στον δίσκο. Έτσι, ακολούθησε και η γνωριμία μας με τον Κωσταντίνο και το αποτέλεσμα το ακούσατε στις ραδιοφωνικές συχνότητες.

Ξεκίνησε πρώτα η ενασχόλησή σας με τη σύνθεση και τη στιχουργική ή η ανάγκη σας να τραγουδήσετε;

Πρώτα, ξεκίνησα με το τραγούδι. Η ανάγκη μου να βρίσκομαι μαζί με τον κόσμο και να ερμηνεύω τραγούδια που θα ξεκλείδωσαν τα συναισθήματα του, ήταν κάτι που δεν μπορούσα να αγνοήσω. Μετά απο μερικά χρόνια βέβαια, ακολούθησε και η ανάγκη της δημιουργίας. Στην ουσία, τα τραγούδια μου είναι το προσωπικό μου ημερολόγιο ή αν θες καλύτερα, το προσωπικό μου λεύκωμα. Εκεί, εξομολογούμαι αυτά, που αισθάνομαι.

Πώς ήταν η πρώτη σας εμπειρία πάνω στη σκηνή;

Μικρόφωνο και πόδια έτρεμαν. Η λέξη άγχος φαντάζει μικρή, για να περιγράψει αυτό που ένιωσα, όταν βγήκα πρώτη φορά σε πίστα μπροστά σε κόσμο. Ταυτόχρονα όμως, ήταν και τέτοια η μαγεία που αισθάνθηκα, ώστε μετατράπηκε σχεδόν ακαριαία σε ένα συναίσθημα, που δύσκολα μπορώ να περιγράψω με λέξεις.
3__9_
Πώς επιλέγετε σε ποιους θα δώσετε τα τραγούδια σας;

Όταν ξεκινάω να γράφω ένα τραγούδι, το γράφω με γνώμονα τη δική μου φωνή. Είναι όμως, κάποια τραγούδια που σου φωνάζουν, με το που τα τελειώσεις «Να σου πω. Δεν με Στέλνεις εκεί; Θα ταίριαζα πολύ στον τάδε τραγουδιστή». Με λίγα λόγια, τα τραγούδια επιλέγουν που θέλουν να πάνε, αυτά διαλέγουν αν πρέπει να βγουν στον κόσμο από μένα ή από κάποιον άλλο συνάδελφο.

Ποια χαρακτηριστικά αναζητάτε στους συνεργάτες σας;

Η αισθητική, το ταλέντο και σωστός χαρακτήρας είναι τα τρία συστατικά που είναι απαραίτητα για μια αρμονική και αποδοτική συνεργασία και εκεί εστιάζω σε απόλυτο βαθμό χωρίς καμία παραχώρηση, ειδικά στο τελευταίο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Έρχονται πολλές και ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Ενδεικτικά, να πω ότι σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει και ένα τραγούδι μου απο τη Λένα Ζευγαρά, με τίτλο «Μη σε ξαναδώ μπροστά μου». Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε από την Panik οπτικοποιημένο το καινούριο μου τραγούδι με τίτλο «Όλα λάθος», ένα κομμάτι που αγαπώ ιδιαίτερα να τραγουδάω και που ελπίζω, σε αντίθεση με αυτό που λέει ο τίτλος του, να έκανα τη σωστή επιλογή και ο κόσμος να το αγκαλιάσει.




Ειδήσεις σήμερα

Νέο έκτακτο δελτίο για την τριήμερη κακοκαιρία που έρχεται - Συναγερμός για τη Θεσσαλία

Φρίκη για 22χρονη και 2,5 ετών παιδί στον Βόλο: Ο Αλβανός σύζυγος τους κρατούσε φυλακισμένους για 2 χρόνια

Στον τελικό της Γουαδαλαχάρα η Σάκκαρη, νίκησε 2-0 τη Γκαρσία και... βλέπει κούπα κόντρα στη Ντολχάιντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης