Από τη Χέντι Λαμάρ στην Τζέιν Φόντα και την Όπρα - Οκτώ γυναίκες που άλλαξαν για πάντα το Χόλιγουντ

Από τη Χέντι Λαμάρ στην Τζέιν Φόντα και την Όπρα - Οκτώ γυναίκες που άλλαξαν για πάντα το Χόλιγουντ

Από την πλήρη αποχή στην αποθέωση της γυναίκας στον χώρο του κινηματογράφου - Δείτε τις προσωπικότητες που τόλμησαν και κατάφεραν να ανατρέψουν την πατριαρχία στο Χόλιγουντ

winfrey-lamar-fonda-0
Ο χώρος της Έβδομης Τέχνης έχει υπάρξει «αφιλόξενο» μέρος, όπως και πολλοί άλλοι, για τη γυναικεία παρουσία. Ωστόσο, ο περασμένος αιώνας ήταν καθοριστικός, για την αναδιαμόρφωση της κατάστασης που επικρατούσε στο Χόλιγουντ. Σπουδαίες προσωπικότητες άφησαν το στίγμα τους και παρέμειναν ανεξίτηλες στον χρόνο, για τον δυναμικό αγώνα που έδωσαν, για τα δικαιώματα των γυναικών.

Πριν καν αποκτήσει το δικαίωμα ψήφου, η γυναίκα μπήκε στα «χωράφια» του κινηματογράφου, χάρη στη δυναμικότητα και το θάρρος άλλων καλλιτέχνιδων.

Στη λίστα που ακολουθεί, συγκεντρώνονται μερικές από τις γυναίκες, που έκαναν το πρώτο βήμα, ώστε να έλθει η ισότητα στον χώρο του θεάματος, σε μία εποχή που ήταν έως και επικίνδυνη για εκείνες.



Φράνσις Μαριόν 

Η Φράνσις Μαριόν ήταν η πιο περιζήτητη σεναριογράφος, στα πρόθυρα του 20ου αιώνα. Η Μαριόν, κατάφερε να προπορευτεί των αναρίθμητων ανδρών συναδέλφων της, αφήνοντας το στίγμα της σε πάνω από 130 ταινίες. Η ίδια, είναι και η πρώτη συγγραφέας που κέρδισε δύο Όσκαρ.

Φρανσις_Μαριον


Αλίς Γκι Μπλασέ

Η Αλίς Γκι Μπλασέ, ήταν η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών, η οποία ανέλαβε, περισσότερες από 1.000 ταινίες από το 1896 μέχρι και το 1922.

Σε αυτή οφείλεται και η δημιουργία της θέσης της «επικεφαλής παραγωγής» (head of production), η οποία ήταν η βάση για τη μορφή του στούντιο, κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το Χόλιγουντ, τις επόμενες δεκαετίες.

βλαψηε




Εντίθ Χεντ

Η Εντίθ Χεντ ήταν μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στον χώρο του κινηματογράφου, έχοντας εξασφαλίσει μία πλούσια παρακαταθήκη για τους σύγχρονους ενδυματολόγους.

Η Χεντ προσλήφθηκε, για πρώτη φορά στην Paramount το 1924, χρησιμοποιώντας ένα σκίτσο με έργα που δανείστηκε από έναν φοιτητή τέχνης και κατέληξε να είναι η σημαντικότερη σχεδιάστρια κοστουμιών του 20ου αιώνα. H Χεντ δούλεψε σε περισσότερες από 1.000 ταινίες και σχεδίασε κοστούμια για κάθε σταρ της εποχής.

Κανένας ανταγωνιστής δεν κατάφερε να απειλήσει την κυριότητά της στον χώρο της ενδυματολογίας και αυτό φαίνεται από τα οκτώ Όσκαρ που κέρδισε στην πορεία της καριέρας της. Είναι αξιοσημείωτο, πως ήταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής σχεδιάστρια σε μεγάλο στούντιο.

Εντιθ_Χεντ
Κλείσιμο


Χέντι Λαμάρ

Η Χέντι Λαμάρ, ήταν μία από τις ηθοποιούς, που απέδειξαν, πως μία όμορφη γυναίκα μπορεί να ασχοληθεί με σπουδαία πράγματα και να μην επαναπαύεται στην εξωτερική της εμφάνιση. Η ίδια είχε χαρακτηριστεί πολλάκις, «η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο». Παρά τη μεγάλη επιτυχία, που γνώρισε σαν ηθοποιός, η καρδιά της ανήκε στην τεχνολογία.

Η Λαμάρ σχεδίασε μια ραδιοκατευθυνόμενη τορπίλη, με την ίδια τεχνολογία, που χρησιμοποιείται τώρα σε κινητά και WiFi. Δεν κέρδισε την αναγνώριση για την εφεύρεσή της μέχρι το 1997, λίγα χρόνια πριν από τον θάνατό της. Η Λαμάρ έσπασε το στερεότυπο της «χαζοχαρούμενης ομορφούλας». Η ίδια είπε κάποτε: «Η ομορφιά, μου έφερε τραγωδία και στενοχώρια για πέντε δεκαετίες. Το πρόσωπό μου είναι μια μάσκα που δεν μπορώ να αφαιρέσω».

hedy-lamarr





Ντόροθι Άρζνερ

Η Ντόροθι Άρζνερ είναι, κατά γενική ομολογία «η πιο παραγωγική γυναίκα σκηνοθέτης στούντιο στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου». Σκηνοθέτησε 20 ταινίες μεγάλου μήκους τη δύσκολη εποχή από το 1920 έως το 1940. Η Άρζνερ, ξεχώρισε για την απεικόνιση περίπλοκων γυναικείων χαρακτήρων και ρεαλιστικών γυναικείων φιλιών.

Η ίδια είχε πει κάποτε κάποτε: «Όσο και να προσπαθήσει ένας άντρας, δεν θα μπορέσει ποτέ να κατανοήσει την οπτική γωνία μιας γυναίκας, όταν λέει ορισμένες ιστορίες». Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που εντάχθηκε στο Σωματείο Διευθυντών της Αμερικής, ενώ χάρη στη δική της δράση, δημιουργήθηκε το μικρόφωνο μπουμ.

Ντοροθι_Αρζνερ




Ολίβια Ντε Χάβιλαντ

Η Ολίβια Ντε Χάβιλαντ ήταν μόλις 27 ετών, όταν μήνυσε τη Warner Bros., στοχοποιώντας το διεφθαρμένο και καταπιεστικό σύστημα των στούντιο.

Η νίκη της Ντε Χάβιλαντ εναντίον της εταιρίας ήταν μια υπόθεση ορόσημο, για την ιστορία του Χόλιγουντ. Μέσα από αυτή, άλλαξε για πάντα τη κατανομή της εξουσίας, δίνοντας στους ηθοποιούς μεγαλύτερη ελευθερία και στα στούντιο λιγότερη δύναμη.

Ο νέος εργατικός κώδικας έγινε γνωστός ως νόμος «De Havilland». Η καριέρα της Χάβιλαντ όχι μόνο δεν τελείωσε μετά τα μήνυση, αλλά μέχρι το τέλος της, είχε στο δυναμικό της δύο Όσκαρ.

Ολιβια_Ντε_Χαβιλαντ






Τζέιν Φόντα

Εκτός από τα δύο Όσκαρ, που έχει στο δυναμικό της, η Τζέιν Φόντα έχει διαγράψει μία παραδειγματική πορεία στη βάση της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως επιχειρηματίας και ακτιβίστρια, η Φόντα βρισκόταν με κάθε τρόπο στο πλευρό των γυναικών. Τόσο η οικονομική της δύναμη, όσο και τα «πιστεύω» της, την κατέστησαν τον «φύλακα άγγελο» πολλών γυναικών, που προσπάθησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στον χώρο του θεάματος, τις προηγούμενες δεκαετίες.

Μαζί με την Γκλόρια Στάινεμ και τον Ρόμπιν Μόργκαν, ίδρυσε το «Women’s Media Center», προς ενίσχυση της φωνής των καλλιτέχνιδων.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι η Φόντα έχει συλληφθεί σε πολλές περιπτώσεις, μετά από ακτιβιστικές δράσεις της. Η διάσημη ηθοποιός μάλιστα, έχει μιλήσει ανοιχτά και για τα δικά της σκοτάδια, όπως το στρες σχετικά με την εμφάνισή της και τις διατροφικές διαταραχές, ώστε να βοηθήσει κι άλλες γυναίκες.

22262186




Όπρα Γουίνφρεϊ

Η Όπρα Γουίνφρεϊ μπορεί να μην είναι ηθοποιός, αλλά έχει προσφέρει πολλά στον κόσμο του θεάματος. Το σπουδαιότερο από τα επιτεύγματά της, ήταν ότι μετέτρεψε την τηλεόραση, σε ένα βαθιά δημοκρατικό έδαφος συζητήσεων για όλους και όλες.

Το «The Oprah Winfrey Show», που απευθυνόταν σε όλους τους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής και θρησκείας, κέρδισε τα υψηλότερα νούμερα τηλεθέασης, που καταγράφηκαν ποτέ στην ιστορία της τηλεόρασης. 

Συν τοις άλλοις, είναι πρώτη γυναίκα που κατείχε και παρήγαγε το δικό της talk show, αλλά και η πρώτη Αφροαμερικανίδα, που εμφανίστηκε στη λίστα του Forbes με τους «πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου».

23885672


Ειδήσεις σήμερα:

Την ενοχή της Δούρου για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα ζήτησε η εισαγγελέας

Ο Ιερώνυμος τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη για περαστικά από τον κορωνοϊό

Βαρβιτσιώτης: Καμιά ανοχή σε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να επαναχαράξουν τα σύνορα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης