Το plan Β του υπουργείου Υγείας, μετά την αποτυχία των ΤΟΜΥ και των οικογενειακών γιατρών

giatros

Η ηγεσία της Αριστοτέλους επιχειρεί να «απεγκλωβιστεί» από το αποτυχημένο μοντέλο υπογράφοντας νέες συμβάσεις με τους ειδικευμένους γιατρούς, πλην παθολόγων, γενικών γιατρών, και παιδιάτρων - Οι τέσσερις άξονες του νέου σχεδίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το plan B (σχέδιο Β) του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Μετά την αποτυχία της στελέχωσης των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι θα κατηύθυναν τους πολίτες μέσα στο σύστημα υγείας με παραπεμπτικά προς τους ειδικευμένους γιατρούς, η ηγεσία της Αριστοτέλους επιχειρεί να «απεγκλωβιστεί» από το μοντέλο αυτό, υπογράφοντας νέες συμβάσεις με τους ειδικευμένους γιατρούς (πλην παθολόγων, γενικών γιατρών, παιδιάτρων).

Η στόχευση του υπουργείου Υγείας είναι διπλή, ενόψει και των εκλογών: να καλυφθούν τα δραματικά κενά στις υγειονομικές ανάγκες των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την ΠΦΥ, αλλά να ικανοποιηθούν και οι γιατροί, που τα τελευταία τρία χρόνια κάθε άλλο παρά εμπιστεύονται τους... συναδέλφους τους που βρίσκονται στην ηγεσία της Αριστοτέλους και λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για τη δημόσια υγεία και τον κλάδο τους.

Υπενθυμίζεται πως τουλάχιστον 2.500 γιατροί, κυρίως παθολόγοι και παιδίατροι, βρέθηκαν εκτός ΕΟΠΥΥ το περασμένο καλοκαίρι όταν διακόπηκαν οι συμβάσεις τους ενώ ακόμη μεγαλύτερος αριθμός γιατρών, εκτός παθολόγων και παιδιάτρων, αλλά άλλων ειδικοτήτων, περιμένει με αγωνία το πλαίσιο των νέων συμβάσεων που θα κληθεί να υπογράψει.

Σύμφωνα με τον Ν 4486/2017, από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ το σύστημα των παραπομπών, δηλαδή οι επισκέψεις πχ σε ορθοπεδικό, καρδιολόγο, νευρολόγο, κ.ά., θα γίνονταν μόνο με παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό. Ωστόσο, η πραγματικότητα ανάγκασε το σύστημα σε...αναδρομολόγηση: λόγω των ελλείψεων σε οικογενειακούς γιατρούς εξαιρέθηκαν από τις παραπομπές όλα τα έκτακτα και επείγοντα όπως και τα γυναικολογικά, οφθαλμιατρικά, ψυχιατρικά και οδοντιατρικά περιστατικά.

Οι συζητήσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ιδίως με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, κ. Σταμάτη Βαρδαρό, είναι σε πολύ καλό στάδιο, σύμφωνα και με τις δύο πλευρές.

Οι τέσσερις άξονες του νέου σχεδίου για τους ειδικευμένους γιατρούς μέσα στην ΠΦΥ

Οι εκπρόσωποι των γιατρών έχουν ενημερωθεί πως έχει προβλεφθεί ποσό 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο το οποίο θα καλύπτει τους συμβεβλημένους ειδικευμένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι τέσσερις άξονες επάνω στους οποίους βρίσκονται υπουργείο Υγείας και ΠΙΣ, περιλαμβάνουν α) σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου με τους ειδικούς γιατρούς, β) προσδιορισμό των απαιτούμενων ιατρικών επισκέψεων ανά νομό και ανά ιατρική ειδικότητα, γ) αποζημίωση των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση, δ) καθορισμό bonus για την παρακολούθηση και φροντίδα χρόνιων ασθενών.

Η σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου είναι ζητούμενο για τους γιατρούς, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί, πρέπει να «απομακρυνθεί» από την ετήσια ή διετή διάρκεια, όπως έγινε με τους οικογενειακούς γιατρούς, καθώς αυτό στην ουσία λειτουργεί σε βάρος του μακροχρόνιου σχεδιασμού και της εμπιστοσύνης που πρέπει να εμπνεύσει στους πολίτες.

Ο προσδιορισμός των ιατρικών επισκέψεων ανά περιοχή και ανά ειδικότητα που επίσης έχει συμφωνηθεί, θεωρείται πως θα επιτρέψει στο σύστημα την καλύτερη δυνατή διαχείριση των γιατρών αλλά και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο αριθμός των συμβεβλημένων ειδικευμένων γιατρών που θα χρειαστούν σε κάθε περιοχή θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ειδικευμένων που ήδη υπηρετούν σε ΤΟΜΥ ή Κέντρα Υγείας αλλά και από τις ανάγκες του πληθυσμού – όπως αυτές αποτυπώνονται στα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία. Ο σχεδιασμός προβλέπει να υπάρχει πλαφόν στις ιατρικές επισκέψεις ανά ειδικότητα και ανά περιοχή.

Οι επισκέψεις, και κατά συνέπεια οι αποζημιώσεις των γιατρών θα είναι τριών κατηγοριών: θα υπάρχει η ελεύθερη επίσκεψη του ασφαλισμένου όπως πχ σήμερα πηγαίνει σε καρδιολόγο, θα υπάρχει η επίσκεψη με παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό και θα υπάρχει και η επίσκεψη των χρονίως πασχόντων. Κάθε επίσκεψη θα αποζημιώνεται διαφορετικά.

Τέλος, το υπουργείο Υγείας δρομολογεί την ειδική ετήσια αποζημίωση στους συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς θεωρώντας πως το bonus αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο για τη σύναψη συμβάσεων αλλά και τη στάση τους μέσα στο σύστημα της ΠΦΥ. Κατά πληροφορίες, το ποσό του bonus έχει προσδιοριστεί στα 80 ευρώ τον χρόνο ανά χρόνιο ασθενή, εφόσον έχει επιτευχθεί η λελογισμένη διαχείρισή του. Πώς θα αποδεικνύεται αυτό; Από τις διαδρομές του ασθενή μέσα στο σύστημα υγείας, πχ εάν ο χρόνιος ασθενής επισκέπτεται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο τον ειδικευμένο γιατρό, εάν επισκέπτεται τουλάχιστον άλλον έναν γιατρό που σχετίζεται με την πάθησή του και τις επιπτώσεις της, εάν επιτυγχάνεται η διενέργεια του ετήσιου προληπτικού ελέγχου κοκ.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Ασθενής

που σ'αυτή τη χώρα ταλαιπωρείται. Δεν υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη και δεν υπάρχει ούτε η βούληση,ούτε η γνώση για να γίνει κάτι σωστό.Ούτε λαμβάνουν οι αρμόδιοι παραδείγματα άλλων χωρών,που χρόνια τώρα έχουν επιλύσει αυτά τα θέματα. Εδώ,επικρατεί πρωτίστως ο συντεχνιασμός.Οι γιατροί ,που είναι πιό πολλοί απ'ότι θα έπρεπε,με τα συνδικαλιστικά τους όργανα,επιθυμούν,να οφελούνται από τα κρατικά χρήματα με τον τρόπο που τους βολεύει. Να απομυζούν χρηματικά και άλλα οφέλη με την μικρότερη προσπάθεια. Το Υπουργείο υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα σωστή ενέργεια,γι'αυτό το θέμα. Οι συμβάσεις που είχαν με τους ιδιώτες γιατρούς και με την απαράδεκτη για ασφαλιστικό οργανισμό μέθοδο του καθορισμένου αριθμού επισκέψεων ,ανά γιατρό, και με τα ραντεβού που τα καθόριζε ο γιατρός και ήταν μονίμως συμπληρωμένος,θα έπρεπε να μην είχαν γίνει ποτέ ή έστω να είχαν καταργηθεί. Τώρα μετά απ΄αυτά, εξακολουθούν ακόμη να θέλουν να κάνουν κάτι παρόμοιο. Γιά τις ΤΟΜΥ, το λάθος είναι η αποκλειστική απασχόληση σε συνδιασμό με την πενιχρή αμοιβή και το αβέβαιο μέλλον του εργαζόμενου γιατρού. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι. Συμβάσεις 5/ετίας σε δημόσιες δομές με ωράριο,με ικανοποιητικό μισθό και με δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου, για όλους τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Το παλιό κόλπο των γιατρών του ΙΚΑ, που σε ανάγκαζαν να περάσεις από το ιδιωτικό τους ιατρείο,τώρα δεν πιάνει. Τώρα όλοι οι γιατροί έχουν δικαίωμα στην συνταγογράφηση και ο ασθενής αν θέλει να πληρώσει μπορεί να επιλέξει άλλον γιατρό.

Η μόνη χώρα στη δύση

μπορεί και στην ανατολή, χωρίς πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Με πληθώρα γιατρών και με πληθώρα ασθενών. Τόσα χρόνια δεν τα καταφέραται σαν έθνος να κάνετε ένα απλό, οικονομικό κα πάνω απ'όλα αποτελεσματικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Να έχετε γενικούς οικογενιακούς γιατρούς που να βοηθούν τον γενικό πληθυσμό, παιδιά και ενήλικες στα καθημερινά προβλήματα υγείας. Γιατί το διακύβευμα είναι τα καθημερινά προβλήματα υγείας όχι οι σπανιότητες. Χτυπάτε λάθος πόρτες, παλεύετε με λάθος δράκους και πέφτετε θύματα της δικής σας ηλιθιότητας και της εκμετάλευσης που εσείς οι ίδιοι στήσατε τόσα χρόνια.

Σιγά ρε μεγάλε

Εχουμε αλλα πολλά καλά που δε τα βλέπεις. Ηλιο και θάλασα, είμαστε ζεστοι άνθρωποι. Κόψε κάτι. Τα παραλές.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης