xanthos_syn

Παρά τις προσπάθειες, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί - «Δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα» παραδέχθηκε στο protothema.gr ο Ανδρέας Ξανθός 

Διευκρινίσεις για το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό στους ειδικευμένους γιατρούς δόθηκαν από τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, την Πέμπτη, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην Αριστοτέλους, ωστόσο αυτό που δεν απαντήθηκε είναι...πού θα βρίσκουν οικογενειακό γιατρό οι πολίτες, ασθενείς και υγιείς.

Κι αυτό διότι, πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες του υπουργού Υγείας να παρουσιάσει την υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως μια μεταρρύθμιση που έχει δυναμική και εξελίσσεται συνεχώς προς το καλύτερο, η πραγματικότητα είναι πως οικογενειακοί γιατροί δεν υπάρχουν!

Πάνω από 1 εκατομμύριο πολιτών έκανε εγγραφή αλλά γιατροί δεν υπάρχουν


Όπως ανέφερε, ο κ. Ξανθός στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) έχουν προσληφθεί 500 οικογενειακοί γιατροί, παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι, και άλλοι 700 έχουν συμβληθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλάμβανε τουλάχιστον 3.900 γιατρούς και 239 ΤΟΜΥ - ενώ μέχρι τώρα έχουν ανοίξει 101. Οι πολίτες που έχουν κάνει εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό είναι περίπου 1,1 εκατ. και υπάρχουν άλλοι 400.000 σε καθεστώς αναμονής.

Σε μια επίσημη πια αναδίπλωση - γιατί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αναδιπλωθεί έναντι των αρχικών εξαγγελιών της από τις αρχές Δεκεμβρίου για την χρονική έναρξη του νέου θεσμού καθώς και για την υποχρεωτικότητα της εγγραφής- ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε πως δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό και πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση όσων δεν έχουν γραφτεί.

Όμως δεν έδωσε απαντήσεις πως θα εξυπηρετηθούν όσοι δεν βρίσκουν οικογενειακό γιατρό στην περιοχή τους, παρόλο που παραδέχθηκε πως σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει γιατρός ούτε δημόσιας μονάδας ούτε ιδιώτης συμβεβλημένος, με το πρόβλημα να μεγιστοποιείται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ξανθός υποσχέθηκε πως θα δοθούν κίνητρα στους πολίτες όπως ότι θα έχουν προτεραιότητα στα Κέντρα Υγείας σε πρώτη φάση και στα νοσοκομεία σε δεύτερη φάση στο κλείσιμο ραντεβού για επίσκεψη ή για εξέταση. Δηλαδή όσοι παραπέμπονται μέσω οικογενειακού γιατρού θα εξυπηρετούνται γρηγορότερα. «Θα υπάρχει προτεραιότητα για ραντεβού που κλείνονται μέσω του οικογενειακού γιατρού στα νοσοκομεία, κι αυτό θα το θέσουμε σε εφαρμογή με εγκύκλιο σύντομα» είπε, παραπέμποντας για μια ακόμη φορά γενικώς κι αορίστως στο μέλλον.

Με εγκύκλιο θα λυθεί το θέμα των ραντεβού προς τους ειδικευόμενους του ΕΟΠΥΥ

Με εγκύκλιο θα λυθεί και το θέμα των ραντεβού προς τους ειδικευμένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον Ν 4486/2017, από την 1η Ιανουαρίου θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ το σύστημα των παραπομπών, δηλαδή οι επισκέψεις πχ σε ορθοπεδικό, καρδιολόγο, νευρολόγο, κ.ά., θα γίνονταν μόνο με παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό.

Η ελαστικοποίηση του συστήματος παραπομπής όπως την παρουσίασε η ηγεσία της Αριστοτέλους είναι μία έμμεση παραδοχή της μέχρι τώρα αποτυχίας της ΠΦΥ και της ελλιπούς κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς γιατρούς. Όπου υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί, θα μειώνονται τα διαθέσιμα για τους πολίτες ραντεβού των ειδικευμένων γιατρών, καθώς η πρόσβαση στους ειδικευμένους θα γίνεται μέσω του οικογενειακού γιατρού. «Όπου ο τελευταίος σπανίζει, τα ραντεβού των ειδικευμένων θα είναι περισσότερα» εξήγησε ο αναπληρωτής γραμματέας, κ. Σταμάτης Βαρδαρός.

Πώς θα καλυφθούν οι περιοχές που δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί

Για να καλυφθούν οι περιοχές όπου δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί είτε διότι δεν υπήρξαν καθόλου είστε διότι «συμπλήρωσαν» τον πληθυσμό ευθύνης τους, ο κ. Ξανθός υποσχέθηκε πως «θα αλλάξει στο σύστημα η γεωγραφική κατανομή των περιοχών όπως εμφανίζονται στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, ώστε να μπορούν οι πολίτες να αναζητούν γιατρό και σε όμορες περιοχές». Για παράδειγμα, αν οι κάτοικοι του Αμαρουσίου δεν βρίσκουν οικογενειακό γιατρό -στο Μαρούσι υπάρχουν 8 σε δημόσια μονάδα υγείας και 2 ιδιώτες συμβεβλημένοι- θα μπορούν να αναζητούν οικογενειακό γιατρό στις γειτονικές περιοχές. Ωστόσο, απάντηση για το χρονοδιάγραμμα αυτής της δυνατότητας δεν δόθηκε.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι εξαιρούνται από τις παραπομπές όλα τα έκτακτα και επείγοντα όπως και τα γυναικολογικά, οφθαλμιατρικά, ψυχιατρικά και οδοντιατρικά περιστατικά.

Παρουσίασε ακόμη τις πιλοτικές ακαδημαϊκές ΤΟΜΥ, δηλαδή ΤΟΜΥ με συνέργεια των πανεπιστημίων Κρήτης και Θεσσαλονίκης, και τις κινητές ΤΟΜΥ, χωρίς πάλι να κάνει καμία αναφορά σε χρονοδιάγραμμα.

Συζήτηση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για τις συμβάσεις με τους γιατρούς

Το πλαίσιο που συζητείται με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων το επόμενο διάστημα, και μόλις διακοπούν οι ισχύουσες σήμερα συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, περίγραψε ο κ. Βαρδαρός.

«Θα πάμε κατά πράξη και περίπτωση, ανά περιοχή και ανά ειδικότητα, και δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να κάνουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Οι επισκέψεις και κατά συνέπεια οι αποζημιώσεις θα είναι τριών κατηγοριών: θα υπάρχει η ελεύθερη επίσκεψη του ασφαλισμένου όπως πχ σήμερα πηγαίνει σε καρδιολόγο, θα υπάρχει η επίσκεψη με παραπεμπτικό και θα υπάρχει και η επίσκεψη των χρονίως πασχόντων. Κάθε επίσκεψη θα αποζημιώνεται διαφορετικά» είπε ο κ. Βαρδαρός. Τέλος, ανέφερε πως το 2019 πρόκειται να ξεκινήσει η οδοντιατρική φροντίδα μέσω του ΕΟΠΥΥ που θα καλύψει περίπου 900.000 παιδιών, ηλικίας 5 -12 χρόνων προληπτικά και θεραπευτικά.

Η αυτοκριτική του κ. Ξανθού για την ΠΦΥ

Υπερασπιζόμενος με σθένος το εγχείρημα της ΠΦΥ ο κ. Ξανθός, ανέφερε πως «δεν πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση, δεν είναι ιδεολογική εμμονή ούτε αγκύλωση
ούτε φαραωνική πρακτική όπως γράφτηκε. Δεν είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ούτε προσωπικό στοίχημα του υπουργού. Είναι εθνική υπόθεση».

Επιχειρώντας να εξηγήσει για ποιο λόγο η μεταρρύθμιση έχει...βαλτώσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες, ο υπουργός ανέφερε τρεις παράγοντες: «Είναι μειωμένη η δεξαμενή των γιατρών λόγω του brain drain. Δεν βρίσκουμε εύκολα χώρους για τις ΤΟΜΥ. Υπάρχει αδράνεια σε επαγγελματίες υγείας και σε πολίτες».

«Δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα» παραδέχθηκε στο protothema.gr

Ερωτηθείς από το protothema.gr αν θεωρεί πως υπάρχει πιθανόν κάποιο λάθος στους σχεδιασμούς και τους χειρισμούς που έγιναν από πλευράς του και γενικά του υπουργείου, ο κ. Ξανθός κάνοντας μια έντιμη αυτοκριτική παραδέχθηκε πως δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα (για αυτό ενδεχομένως τώρα να μην υπάρχει καμία χρονική έναρξη, λήξη, προθεσμία σε ό,τι προστίθεται ή διορθώνεται) και πως υποτιμήθηκαν οι δυσκολίες της νησιωτικής χώρας και των απομακρυσμένων περιοχών. Υπεραμύνθηκε της απόφασης να καθοριστούν οι αποδοχές των οικογενειακών γιατρών στο ύψος εκείνων που λαμβάνουν οι επιμελητές Α ΕΣΥ, αλλά πρόσθεσε πως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως δεν αρκούσε μόνο αυτή.

«Η ΠΦΥ ήταν πολύ σύνθετο θέμα, δεν ήταν μόνο οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που φαίνονταν, υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες τεχνικού χαρακτήρα» είπε καταλήγοντας ο κ. Ξανθός.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Vlad Tepes

Aπλά τα πράγματα αν εγώ ας πούμε δεν βρίσκω οικογενειακό γιατρό στον Πλαταμώνα όπου υπάγωμαι θα πηγαίνω στην Αθήνα η όπου αλλού βρω στην επικράτεια, ξευτίλες.

germanotsolias

Άλλο ενα δειγμα ανίκανου στην κυβέρνηση -κωμωδία.....

Είναι μειωμένη η δεξαμενή των γιατρών λόγω του brain drain.

E βέβαια παλικάρι μου, γιατί να έρθει ο γιατρός με 1800 ευρώ στο ΤΟΜΥ αντί να πάει στο εξωτερικό να αμείβεται με 3500-5000 ευρώ (σε κάποιες ειδικότητες μπορεί και παραπάνω)? Για να του τα τρώτε εσείς με άγρια φορολογία προκειμένου να διορίζετε μετακλητούς και δικά σας παιδιά; Έτσι νομίζετε δουλεύει το σύστημα; Όλοι οι άλλοι είναι βλάκες και σεις οι έξυπνοι? Σοβαρευτείτε επιτέλους και μην παίζετε με τις ζωές των ασθενών. Ακόμα καλύτερα, φύγετε μια ώρα αρχύτερα...

X

Το προβλημα ειναι στο σχεδιασμο. Δηλ. ο Υπουργος (απο τους λιγους, ισως ο μονος σε αυτη την Κυβερνηση) το εχει σωστα στο μυαλο του. Το λαθος ειναι να νομιζει οτι με πορδες βαφεις αυγα!!, Τα δημοσιονομικα τα ξερει...αρα επρεπε να βρει αλλη λυση και οχι να προωθησει κατι που δεν θα γινει, γιατι δεν υπαρχουν λεφτα. Καλη η σκεψη αλλα οπως και σε αλλους τομεις της θητειας του ξεκιναει πραγματα που δεν ειναι υλοποιησημα...αντι να βρει ρεαλιστικες λυσεις. Καλες οι προθεσεις αλλα δεν φτανουν. Λυσεις και διαχειρηση θελει η κατασταση..οχι ουτοπικες φαντασιωσεις... Σορρυ Υπουργε...αλλα αρχισε να σκεφτεσαι τις λυσεις...

Προς κο Αθανάσιο

Αγαπητέ κύριε Αθανάσιε, Είναι αυτό το όσο ΔΕΝ υπάρχουν άνθρωποι....αν η απάντηση της γραμματέως και η συμπεριφορά ήταν αυτή που περιγράψατε λυπούμαι βαθύτατα. Είναι όλα πραγματικά ισοπεδωμένα και η αναφορά σας στη Λίστα του Σίντλερ είναι σαρωτική...έχουμε γονείς σε αυτό το ηλικιακό πλέγμα και πονάμε να τους βλέπουμε θλιμμένους κοιτωντας τους κόπους μιας ζωής και την σκληρή τους αξιοπρέπεια να δοκιμάζεται και να θολώνει στα μάτια τους!!! Ντρέπομαι που ειμαι Έλληνας σε αυτή την εποχή !!Ειμαι επιστήμονας γιατρός κάνω δυο δουλειές και έμεινα εδώ σε αυτη τη χωρα "εν αποδομή" για τους γονείς μου.... έχουν καταλυθεί πολλές αξίες...μέσα στο κυνήγι του ώμου κέρδους...ελπίζω να βρείτε λύση με τα φάρμακα σας και να περάσετε καλές γιορτές με την οικογένεια σας! Οι ανάγωγοι και οι απατεώνες γρήγορα να μπουν στο Ντουλαπι του αμπαριου ενος υποβρυχίου ( Στα έγκατα του βυθού)

Να ζει κανείς η να μη ζει?

Μάλλον δεν θα ζεις με οικογενειακό γιατρό!!!!

Άγγελος

Πέντε χρόνια πριν εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο, ο Λεωνίδας Κύρκος σε συνεντευξη στην Καθημερινη έλεγε. «Με πιάνει τρόμος άμα σκεφτώ ότι αν νικούσε τότε η επανάστασή μας θα είχαμε πρωθυπουργό τον Μάρκο, έναν γελοίο άνθρωπο που είδα από κοντά και κατάλαβα πόσο γελοίος ήταν, θα είχαμε υπουργό Οικονομικών τον Μπαρτζώτα, θα είχαμε υπουργό της Παιδείας π.χ. τον Στρίγγο, θα είχαμε υπουργό των Εσωτερικών τον άλλον, τον ανεκδιήγητο άνθρωπο που ήρθε από την Κρήτη, τον Βλαντά, ο οποίος ήταν για την εποχή εκείνη ένας ήρωας για τη νεολαία, γραμματέας της νεολαίας κ.τ.λ. Άνθρωποι γελοίοι, χωρίς καμιά παιδεία για να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, σαν αυτόν που φιλοδοξούσαν να παίξουν». Εντάξει λοιπόν, Λεωνίδα, αναπαύσου εσύ εν ειρήνη. Χαίρομαι πολύ που δεν πρόλαβες να δεις τον εφιάλτη σου να ζωντανεύει, όπως τον βλέπουμε τώρα εμείς και δεν πιστεύουμε στα μάτια και στ’ αυτιά μας. Υποθέτω ότι εκεί που βρίσκεσαι, θα μας έχεις ακόμα σε καμιά κάποια υπόληψη γιατί τα νέα φαντάζομαι δεν φτάνουν τόσο ψηλά.

ΚΑΡΦΙ

Οι εμπνευστές του Σταλινικού μορφώματος του οικογ/κου γιατρού,που το βάφτισαν μεγάλη μεταρρύθμιση απέφυγαν να μας πουν. 1. Με δεδομένο ότι ούτε το 1/10 του πληθυσμού δεν έχει κάνει ακόμη εγγραφή, αν και πόση παράταση θα δοθεί. 2.Στις ΤΟΜΥ που λένε ότι άνοιξαν 'εχουν μεταθέσει κρατικούς γενικούς γιατρούς με το ζόρι, και βέβαια χωρίς ποτέ να έχουν τη σχέση γιατρού-ασθενούς που είχαν μέχρι τωρα οι προσωπικοί τους παθολόγοι.Δηλαδή άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. 3 Οι δοκιμασμένοι και με σχέση εμπιστοσύνης Παθολόγοι και Παιδίατροι ,ελάχιστοι στο σύστημα. 4 Εκεί που με το μέτριο προηγούμενο σύστημα είχαν προσβαση ελεύθερη σε 3000 συμβ/νους Παθολόγους και Παιδιατρους,με το νέο σύστημα εχουν πρόσβαση σε 600-700 Παθολόγους και Παιδιάτρους και 500 κρατικούς γενικούς γιατρούς,κι'αυτούς με το ζόρι. 5 Διερωτήθηκε η ηγεσία του ΥΠ,ΥΓΕΙΑΣ γιατί οι δοκιμασμένοι γιατροί δεν συμμετέχουν στο σύστημα.Η απάντηση είναι απλή. 1440 ευρώ το μήνα καθαρά επαρκούν μονο για τα βασικά έξοδα του ιατρείου.( ΕΦΚΑ 400 e-ενοίκιο 400e-φόρος 200 e-γραμματεία 400 e αναλώσιμα 100e κ.λ.π). 6.Απάντηση δεν έδωσε για το τι θα κάνει με τις συμβάσεις των ειδικών γιατρών(καρδιολογων-ορθοπεδικών-ΩΡΛ-οφθαλμιάτρων κλπ που λήγουν 31/12/2018. 7.Θα περίμενε κάποιος να παραδεχτεί ότι το σύστημα ,ως μνημονιακή υποχρέωση στήθηκε βιαστικά,και ως εκ τούτου πρέπει να ξανασχεδιαστεί σε σωστές βάσεις.

Gianis

MA PLAKA MAS KANOYN, NOMIZOYN OTI ME POLAKH THA PANE MPROSTA DEN KATALABAN OTI ME ENAN ARKOYDIARH GIA YPOYRGO OLOS O KOSMOS FOBATE, TI GIATRO KAI PARAMY8IA, AS PERIMENOYME ENAN SOBARO KAI YPEYTINO YPOYRGO POY MPORH NA PSOKSENH SEBASMO KAI SOBAROTHTA KAI OLA GINONTAI.

Αθανάσιος

Στις 26 Νοεμβρίου 2018 παίρνω την γραμματέα του οικογενειακού γιατρού μου και ρωτάω πότε να πάω να μου γράψει φάρμακα. Απάντηση. Στις 26 Ιανουαρίου 2019. Δηλαδή 2 ακριβώς μήνες μετά. Όταν της είπα και τι θα κάνω μέχρι τότε μου είπε "κάνε ό,τι θέλεις" και μου έκλεισε το τηλέφωνο. Φυσικά είμαι στη Λίστα του Σίντλερ των άνω των 70. Τα συμπεράσματα δικά σας.

ντοκτορας

αλλαξε γιατρο και ΠΛΗΡΩΣΕ τον απο την τσεπη σου...αμαν πια με σας τους τζαμπατζηδες

Μην σκάς Αθανάσιε

Δεν είσαι υποχρεωμένος να πάς στον οικογενειακό σου γιατρό για να σου γράψει τα φάρμακα και τις εξετάσεις σου. Μπορείς να πάς σε όποιον θέλεις.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης