Αντίθετοι οι νοσοκομειακοί γιατροί στις εξετάσεις των ιατρικών ειδικοτήτων

Αντίθετοι οι νοσοκομειακοί γιατροί στις εξετάσεις των ιατρικών ειδικοτήτων

Καταλογίζουν στο υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση πως τα ουσιαστικά προβλήματα της ιατρικής εκπαίδευσης σχετίζονται με τις συνθήκες στα νοσοκομεία και όχι με τον τρόπο εξέτασης των ειδικευόμενων γιατρών

giatros-nosokomeio
Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, καταλογίζοντας στο υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση πως τα ουσιαστικά προβλήματα της ιατρικής εκπαίδευσης σχετίζονται με τις συνθήκες στα νοσοκομεία και όχι με τον τρόπο εξέτασης των ειδικευόμενων γιατρών.

Παράλληλα, κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως τους εμπαίζει διότι είχε δεσμευτεί απέναντι στην Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών ότι θα προηγηθεί διάλογος, ενώ με τη συγκεκριμένη διάταξη τους αιφνιδίασε.

"Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές με στόχο την προσαρμογή του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στις ανάγκες του εμπορευματοποιημένου Δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας, σε συνθήκες ενίσχυσης συνολικά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Προωθεί τη διάσπαση του ιατρικού δυναμικού με τη δημιουργία μιας πλειοψηφίας φθηνού επιστημονικού δυναμικού με περιορισμένες δυνατότητες για επιστημονική εξέλιξη και λιγότερα δικαιώματα και μιας ελίτ επιστημονικής με επιτελικό ρόλο στις ιατρικές εργασίες, στην έρευνα, στην οργάνωση και διοίκηση του συστήματος υγείας και περισσότερα μισθολογικά και επαγγελματικά δικαιώματα" αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε ανακοίνωσή της, και καλεί τα μέλη της να προχωρήσουν άμεσα σε συνελεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την οργάνωση κινητοποιήσεων - παραστάσεων διαμαρτυρίας.

"Ιδιαίτερα για τους ειδικευόμενους πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Αυτή η πρόκληση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη" σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Τι προβλέπεται με το νέο σύστημα για τις ειδικότητες


Σύμφωνα με ό,τι ψηφίστηκε, οι εξετάσεις για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας θα γίνονται τέσσερις φορές τον χρόνο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, οπου θα υπάρχουν τα αντίστοιχα εξεταστικά κέντρα. Οι υποψήφιοι για την ειδικότητα γιατροί θα κατανέμονται στις δυο περιοχές ανάλογα με το νοσοκομείο όπου ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση τους. Συγκεκριμένα, οι γιατροί από τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκανησα, τις Κυκλάδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά θα εξετάζονται στην Αττική. Οι γιατροί από τις άλλες περιοχές της χώρας θα εξετάζονται στη Θεσσαλονίκη.

Η εξεταστική επιτροπή θα έχει μονοετή θητεία και θα αποτελείται από ένα μέλος ΔΕΠ και τον αναπληρωτή του και δύο συντονιστές διευθυντές ΕΣΥ, γιατροί της ειδικότητας στην οποία θα καλούνται να εξεταστούν οι υποψήφιοι και απασχολούμενοι σε νοσοκομείο που δίνει μερικώς ή πλήρως την ειδικότητα.

Κλείσιμο
Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι γραπτές και προφορικές. Η συμμετοχή στις προφορικές προϋποθέτει την προαγωγή στις γραπτές, με βαθμό τουλάχιστον 5, στην κλίμακα 0-10.

Οι υποψήφιοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, 20 ημέρες πριν από τις καθορισμένες καθε τρίμηνο εξετάσεις. Και όσοι ειδικεύτηκαν σε νοσοκομεία εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα λαμβάνουν επίδομα από τα νοσοκομεία ύψους 150 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων τους αναφορικά με τις εξετάσεις ειδικότητας.

Γιατί απορρίπτει τις εξετάσεις η ΟΕΝΓΕ

Παρά το γεγονός πως το θέμα των εξετάσεων είναι η κατάληξη μιας μακράς και δύςκολης εκπαιδευτικής διαδρομής μέσα στα νοσοκομεία για χιλιάδες νέους ειδικευόμενους γιατρούς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επέλεξε να ασχοληθεί με το τέλος και όχι με ό,τι προηγείται κατά την ειδίκευση των γιατρών.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών υπογραμμίζουν πως η νομοθετική ρύθμιση πως "αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών της ιατρικής εκπαίδευσης ώστε το σύνολο των γιατρών να είναι «άριστο», με στέρεα επιστημονική κατάρτιση για να μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, που μπορεί και αξίζει να έχει ο λαός μας" προχώρησε σε μια άνευ ουσίας κατηγοριοποίηση των γιατρών.

Κι αυτό διότι όπως εξηγούν στην ανακοίνωσή τους, "στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται βαθμός: καλώς, λίαν καλώς, άριστα. Ο βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας θα σημαδεύει τον γιατρό και θα τον ακολουθεί ισόβια σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία, θα αποτελεί κριτήριο πρόσληψης. Κατηγοριοποιεί τους γιατρούς, τους χωρίζει σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς".

Σημαντικό θέμα αποτελεί για την ΟΕΝΓΕ, και η στάση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας πριν την κατάθεση της διάταξης για τις πανελλαδικές εξετάσεις στη Βουλή, μέσα στο πολυνομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου των ιδιωτικών κλινικών.

"Το Υπουργείο Υγείας για μία ακόμη φορά εμπαίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Στις συναντήσεις με την ΟΕΝΓΕ, ο Υπουργός Υγείας μας διαβεβαίωνε ότι οι προτάσεις του ΚΕΣΥ έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Είχε κατ’ επανάληψη δεσμευτεί ότι πριν να νομοθετηθούν οποιεσδήποτε αλλαγές, θα μας ενημερώσει έγκαιρα ώστε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Αντί για αυτό έφερε σαν τον κλέφτη στη Βουλή, τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο και μάλιστα εκπρόθεσμα, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις" τονίζουν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης