Ακρόπολη: Κτίρια-«μεγαθήρια» στη «σκιά» του Ιερού Βράχου - Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι

ktiria_main01

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή του Μακρυγιάννη - Τα ξενοδοχεία-«μαμούθ», ωστόσο, ανησυχούν τους περίοικους, που μαζεύουν ηλεκτρονικά υπογραφές, προκειμένου να σταματήσουν την «εγκληματική δόμηση» της περιοχής και να προστατέψουν την θέα της Ακρόπολης

Κτίρια-«μεγαθήρια» στην περιοχή του Μακρυγιάννη, που προορίζονται για ξενοδοχεία, απειλούν την θέα της Ακρόπολης, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα κομμάτια γης που έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα, προκειμένου να δημιουργηθούν ξενοδοχειακές μονάδες, που θα είναι δίπλα στο μνημείο της Ακρόπολης. Ως εδώ όλα καλά, όμως ένα κτίριο επί της οδού Φαλήρου 5, και η αγορά ενός τεράστιου οικοπέδου στην οδό Μισαραλιώτου, που προορίζεται για ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, απέναντι ακριβώς από το μουσείο της Ακρόπολης, ήταν η αφορμή, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Το συγκεκριμένο κτίσμα στην οδό Φαλήρου, η οποία θεωρείται και αρχαία οδός, ύψους 30 μέτρων περίπου, προορίζεται για ξενοδοχείο και κρύβει την θέα από τις άλλες πολυκατοικίες της γειτονιάς, οι οποίες, μπροστά στο νέο κτίριο, φαίνονται σαν... μονοκατοικίες.

ktiria02

Οι κάτοικοι διερωτώνται εάν οι ισχύοντες όροι δόμησης είναι σωστοί σε μια περιοχή, η οποία θεωρείται από μονή της «αρχαιολογικό πάρκο», λόγω της γεωγραφικής σπουδαιότητάς της και κάνουν λόγο για «πολεοδομικό έγκλημα», στο όνομα της ανάπτυξης. Μάλιστα, τονίζουν πως θα καταφύγουν ακόμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να σταματήσουν τις οικοδομικές άδειες του κτιρίου στην οδό Φαλήρου, αλλά και στο κτίριο που πρόκειται να ανεγερθεί σύντομα, στην οδό Μισαραλιώτου.

Οι κάτοικοι της περιοχής μαζεύουν ηλεκτρονικά υπογραφές, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 6.000, προκειμένου να σταματήσουν την «εγκληματική δόμηση» της περιοχής και να προστατέψουν την θέα της Ακρόπολης. Στο ψήφισμα, το οποίο μπορεί να βρει κάποιος στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/_AKROPOLIMAKRYGIANNI_SOS/, το οποίο και θα κοινοποιήσουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο της Αθήνας, τονίζουν τα εξής: «ΑΚΡΟΠΟΛΗ - ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ S.O.S.! ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ!!!».

ktiria03

Τα τελευταία χρόνια, ο μαζικός τουρισμός και η απουσία νομικού πλαισίου προστασίας έχουν μετατρέψει την περιοχή του Μακρυγιάννη σε ένα απέραντο... ξενοδοχείο. Οι ισχύοντες όροι δόμησης είναι απαράδεκτοι, για μία περιοχή που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Η αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού, η αφωνία του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων και οι εξωφρενικοί όροι δόμησης, έχουν ουσιαστικά δώσει το πράσινο φως για την ανέγερση νέων 10-11ώροφων ξενοδοχείων-«μαμούθ» κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης.

Η υποβάθμιση ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η οπτική, ηχητική και περιβαλλοντική ρύπανση, η υπέρμετρη επιβάρυνση των δικτύων κυκλοφορίας και υποδομών, η εκδίωξη της κατοικίας, η δραματική αύξηση των τιμών των ενοικίων, είναι μόνο κάποιες από τις συνέπειες.

Ενδεικτικά: το 2017, ο Δήμος Αθηναίων ενέκρινε την ανέγερση 10-11ώροφου ξενοδοχείου απέναντι από το μουσείο της Ακρόπολης. Τον Οκτώβριο του 2018 δόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και ακολούθως από το Δήμο Αθηναίων το πράσινο φως για την ανέγερση νέου 9-10 ώροφου ξενοδοχείου, έκτασης 5.300 τετραγωνικών μέτρων, στην «καρδιά» του Μακρυγιάννη, σε μία περιοχή με 6-7ώροφα κτίρια, ύψους 21 μέτρων.

ktiria04

Η Ειρήνη Φρεζάδου, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος και κάτοικος της περιοχής, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπογράμμισε: «Ο κόσμος είναι έξαλλος. Βλέπει να δημιουργείται ένα νέο τείχος κάτω από την Ακρόπολη και αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το σταματήσει. Το ίδιο το ΚΑΣ, που σε άλλες περιπτώσεις είχε "κόψει" το ύψος κτιρίων σε περιοχές κοντά στην Ακρόπολη, έδωσε το πράσινο φως. Οι ρίζες του κακού είναι οι ισχύουσες χρήσεις γης και οι όροι δόμησης που ισχύουν στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη. Ο Μακρυγιάννης είναι χαρακτηρισμένος "πολεοδομικό κέντρο", άρα έχει τεράστιο συντελεστή δόμησης (Σ.Δ. 3,6). Επιπλέον, έρχεται ένας παράλογος οικοδομικός κανονισμός και επιβραβεύει με περισσότερο τσιμέντο ένα πράσινο δώμα» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

ktiria05

Ο Θανάσης Βλασσόπουλος, επαγγελματίας στην περιοχή, ανέφερε πως «όλοι οι κάτοικοι πιάστηκαν στον ύπνο και, όταν ένα πρωί αντίκρισαν το μεγάλο κτίριο επί της οδού Φαλήρου, τότε κατάλαβαν ότι έχουν πρόβλημα και παραπονέθηκαν ότι τους κόβει την θέα. Είναι καλό να ανοίγουν ξενοδοχεία, σημαίνει ότι έρχεται τουρισμός. Πάντως, απ' όσο γνωρίζω, το συγκεκριμένο κτίριο έχει άδεια κανονικά και μάλιστα η ανέγερσή του στην αρχή είχε σταματήσει, καθώς είχαν βρει αρχαία, όμως στην συνέχεια το ολοκλήρωσαν».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος, δεχόμενο τις επιστολές διαμαρτυρίας των κατοίκων, συνέστησε επιστημονική ομάδα για την επανεξέταση των όρων δόμησης των περιοχών γύρω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Η επιτροπή θα παραδώσει την εισήγησή της σε δύο μήνες.

Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι το κτίριο επί της οδού Φαλήρου 5 έχει δημοσιοποιημένη πινακίδα με τον αριθμό αδείας ανέγερσής του, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό ανέγερση κτίριο στην οδό Μισαραλιώτου, που ανήκει σε αλλοδαπούς επιχειρηματίες, έχει λάβει ήδη την έγκριση του ΚΑΣ. Εκκρεμούν οι γνωμοδοτήσεις και άλλων φορέων, προκειμένου να εκδοθεί η άδεια δόμησης, μεταξύ των οποίων και αυτή του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Εμπάθειες

Ναι, μόνο που για την ανύπαρκτη αισθητική των (υπο)μηχανικών, πολλοί από τους οποίους ήταν 'προοδευτικοί' απόφοιτοι του ΕΜΠ, δεν ευθύνεται αυτός... ΥΓ: 'Αφάνταρος' ο γερο-Καραμανλής (για λόγους υγείας), αλλά έφτιαξε οικονομία και πολίτευμα (μετά το 1974). Οι 'φανταρωμένοι' τι έκαναν;

Μαγκιές !

Η Ακρόπολη στην πραγματικότητα αποκλείει την Αθήνα από πρωτεύουσα της χώρας ! Αν θέλετε , υψώστε σύνορα γύρω-γύρω να γίνουμε Σιγκαπούρη !

Dr.

Πιστεύω ότι οι κάτοικοι μπλοκάρουν την ανέγερση των ξενοδοχείων, όχι επειδή τους έπιασε ο πόνος για την Ακρόπολη, αλλά επειδή εκείνα ίσως να μπλοκάρουν μερικώς τη δική τους θέα σ'αυτήν, αφαιρώντας τους εισοδήματα από το airbnb. Όσο για τους χαμηλού επιπέδου τουρίστες τους οποίους φροντίζει να προσελκύει το Υπουργείο Τουρισμού για να ανεβάζει τους αριθμούς των επισκεπτών, αυτούς πολύ φοβάμαι ότι οι κάτοικοι για να τους αποφύγουν θα πρέπει να μετακομίσουν...

Τι ασχήμια!

Ολα για το κέρδος, και η αισθητική νεκρή όπως και τα μυαλά τους. Κρίμα και πάλι κρίμα!

.

Διαμαρτύρεται ο ιδιοκτήτης του ρετιρέ τώρα γιατί του κόβεται η θέα, αλλά όταν αυτός έχτιζε αντιπαροχή και έκρυβε τον ήλιο απο το διπλανό διόροφο, κάνοντας και τις θέσεις στάθμευσης του ισογείου μαγαζιά, ήταν Τρίτη μεσημέρι. Αφού γέμισαν το Κουκάκι και του Μακρυγιάννη με AirBNB, ας λουστουν τις συνεπειες του αυξανομενου τουρισμού.

Μια απο τα ιδια

Καλημέρα στους αγαπητούς φίλους του protothema...ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ,,,ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ...ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΚΡΙΣΗ....ΠΟΛΙΤΙΚΗ = ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΨΗΦΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΟΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΟΛΕΜΑ ΤΟΥΚΑΘΕΝΟΣ..."Εβαλες το παιδι μου στοδημοσιο σε οποιαδηποτε δουλεια σου φερνω κοσμο(θειους,θειες κ.τ.λ) να σε ψηφισει.ΜΟΝΟ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ,ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΡΘΟ ΤΡΟΠΟ.

Και γιατί να μας επισκεφτούν υψηλά εισοδήματα ?

Να βλέπουν την αφεντομουτσουνάρα μας ή την εκτρωματική απαρχαιωμένη τσιμεντο-κατοικία μας με θέα την Ακρόπολη και τι ωραία που ρεμβάζουμε ?

Άντε γειά!

Άλλοι βάζουν εκατομμύρια στην οικονομία και εμείς ακούμε τον περιπτερά.. Αφθαίρετη είναι η κατασκευή; Η χλέπα που επικρατεί στην φωτογραφία του άρθρου δεν μας λέει τίποτα;;

Δεν πειράζει να μην βλέπουν Ακρόπολη,

γιατί όσο θα βλέπουν οι όποιοι κάτοικοί ''Ακρόπολες'' οι υπόλοιποι θα βλέπουν παραπαίουσα οικονομία, ανεργία, φτώχεια, κίνδυνο χρεωκοπίας και δυσβάσταχτους ατελείωτους φόρους. Η ''θέα στην Ακρόπολή'' δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των κατοίκων της περιοχής, αντιθέτως αποτελεί μία από τις βασικές πρώτες ύλη της τουριστικής βιομηχανίας μιας πρωτεύουσας που έχει χτυπηθεί παραγωγικά αλύπητα από την κρίση και στην οποία πρέπει να αξιοποιήθει καταλλήλως στο έπακρο η όποια διαθέσιμη ύλη προσφέρεται, ώστε να προσελκυστούν αξιόλογες επενδύσεις υψηλής απόδοσης, αν θέλουμε να βγούμε πότε από το αναπτυξιακό τέλμα στο οποίο έχουμε περιέλθει. Οι υπερβολικές λοιπόν απαιτήσεις δευτερεύουσας σημασίας των κατοίκων οφείλουν να εγγραφούν επί το πλείστον, εις τα παλαιότερα των υποδημάτων των αρμόδιων αρχών και να μπουν οι προτεραιότητες στη απαιτούμενη σειρά που οι παρούσες ανάγκες ορίζουν, όπως: προτεραιότητα στη παραγωγή υπό λελογισμένες προϋποθέσεις έναντι των προνομιών των ολίγων, για να μην ζήσουμε τελικά να πουλιέται αργότερα σε ξένα funds ...

Jim

Ακόμα και εδώ οι δημόσιοι υπάλληλοι σου φταίνε ρε προβληματικε ; Κόψε καμία απόδειξη και άσε αυτά που ξέρεις .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

opke

Επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής - Το διαμέρισμα χρησιμοποιούταν από αλλοδαπούς για αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών

kikilias_vardinogianni_cover

Ο υπουργός Υγείας έγινε δεκτός από την πρόεδρο του Σωματείου, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ξεναγήθηκε στη Μονάδα, ενημερώθηκε από γιατρούς και νοσηλευτές και επισκέφθηκε τους μικρούς ασθενείς και τους γονείς τους 

grip2

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι επισκέψεις πολιτών σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα - Πιο χαμηλή, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, είναι και η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου