Το ΣτΕ «πάγωσε» προσωρινά το διαγωνισμό για την επέκταση του ΟΛΠ

ste_1

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την προσωρινή αναστολή του διαγωνισμού – Εντός 10 ημερών οι δύο εταιρείες που προσέφυγαν θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις ακύρωσης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας «πάγωσε» προσωρινά σήμερα την πρόοδο του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου αναφορικά με την επέκταση του επιβατικού λιμένα (Νότια ζώνη) του ΟΛΠ (Πειραιάς).

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει οι εταιρείες «Τέρνα Ανώνυμος Τουριστική, Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία» και «J&P- ΑΒΑΞ Α.Ε.». Οι εταιρείες στρέφονται κατά της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και του ΟΛΠ.

Ειδικότερα, οι εταιρείες ζητούσαν να ανασταλούν οι υπ΄ αριθμ. 1 και 2/2018 αποφάσεις της επταμελούς σύνθεσης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, όπως και να ανασταλεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου επέκταση επιβατικού λιμένα του ΟΛΠ (Νότια Ζώνη, φάση Α΄), προϋπολογισμού 136.283.800 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Το νομικό ζήτημα που τέθηκε στο ΣτΕ ήταν κατά πόσο ο ΟΛΠ όταν κάνει δημόσιους διαγωνισμούς πρέπει να τηρεί το Ευρωπαϊκό δίκαιο (οδηγία 2014/25/ΕΕ) ή όχι.

Η πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος Μαρία Καραμανώφ μετά από εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ηλία Μάζου έκανε δεκτές τις αιτήσεις των δύο εταιρειών και ανέστειλε προσωρινά -σύμφωνα με το άρθρο 372 του νόμου 4412/2016- την εκτέλεση των δύο αποφάσεων (1 και 2/2018) της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθούν οι οριστικές αποφάσεις του Δ΄ Τμήματος, οι οποίες θα κρίνουν εάν κατά τους διαγωνισμούς ο ΟΛΠ πρέπει να τηρεί ή όχι την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όμως, σύμφωνα με το νόμο 4412/2016 οι δυο εταιρείες πρέπει μέσα σε 10 ημέρες από την δημοσίευση του κειμένου των σημερινών αναστολών, να καταθέσουν αιτήσεις ακύρωσης. Σε αντίθετη περίπτωση καταπίπτουν αυτόματα οι σημερινές αναστολές.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Giorgos_Patoulis

Η Περιφέρεια, δια στόματος Γιώργου Πατούλη, έχει ζητήσει την παρέμβαση των δημάρχων προκειμένου να προχωρήσουν από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στην επιβολή προστίμων και κυρώσεων σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται παρανομία