Νομικός σύμβουλος της 6ης ΥΠΕ καταγγέλλει παρεμβάσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Νομικός σύμβουλος της 6ης ΥΠΕ καταγγέλλει παρεμβάσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

«Από το 2015 και εξής καθημερινώς οι διοικούντες προσπαθούσαν να με πείσουν όπως γνωμοδοτώ κατά τη δική τους αντίληψη των πραγμάτων»

nissss
Παρεμβάσεις από στελέχη του υπουργείου Υγείας -και του ΣΥΡΙΖΑ-, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, καταγγέλλει σε μηνυτήρια αναφορά του ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), κ. Φώτης Λεπίδας.

Ο επί 16 χρόνια δικηγόρος της ΥΠΕ υποστηρίζει πως «μέχρι το 2014 όλοι οι διοικητές ήταν προσωπικότητες επιστημονικής και διοικητικής ευρύτητας και γνώριζαν άριστα τον ρόλο του νομικού συμβούλου –κατά νόμο- στα πλαίσια της Δημόσιας Διοίκησης» αλλά από το 2015 και εξής «καθημερινώς οι διοικούντες προσπαθούσαν να με «πείσουν» όπως γνωμοδοτώ κατά την «δική τους αντίληψη των πραγμάτων αφού αυτοί πλέον διοικούν».

Οι «διοικούντες» στους οποίους αναφέρεται και στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στην Εισαγγελία Πάτρας, είναι ο νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας και μέχρι το 2017 διοικητής της 6ης ΥΠΕ, ο νυν επικεφαλής της 6ης ΥΠΕ και η διοικήτρια του γενικού νοσοκομείου Ζακύνθου. Το γεγονός ότι οι δύο πρώτοι ανήκαν στο χώρο των συνδικαλιστών όπως αναφέρει, δημιουργούσε όξυνση στη σχέση και τη συνεργασία τους καθώς «δυστυχώς το κλίμα με τον χώρο των συνδικαλιστών ήταν εξ αρχής διαφορετικό...Επιθυμούσαν διακαώς η πράξη και τα καθήκοντα του νομικού συμβούλου να υπηρετούν τις δικές τους στοχεύσεις».

Ο νομικός σύμβουλος της Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων και Δυτικής Ελλάδας, παραθέτει στην αναφορά του μια σειρά από περιστατικά της περιόδου 2015-2018 όπου εμπλέκονται με διάφορους τρόπους τα τρία πολιτικά αυτά πρόσωπα, περιστατικά των οποίων η αναφορά μόνο ερωτήματα γεννά.

Παρέμβαση από τον επικεφαλής της ΥΠΕ προς τον δικηγόρο για «οπισθοχώρηση» σε υπόθεση με τους συνδικαλιστές
Μια υπόθεση που εκκρεμούσε από το 2010 ήρθε στο προσκήνιο με έντονο τρόπο όταν ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας (ΕΙΝΑ) κ. Γιώργος Γιαννόπουλος τοποθετήθηκε διοικητής στην 6η ΥΠΕ. «Την 27.4.2010 άσκησα κατά του Σωματείου με την επωνυμία «Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας (Ε.Ι.Ν.Α) που εδρεύει στο Ρίο Πατρών και εκπροσωπείται νόμιμα αγωγή μου για συκοφαντική δυσφήμιση κλπ. λόγω ψευδών και συκοφαντικών δημοσιευμάτων εναντίον μου επειδή «τόλμησα» και σε γνωμοδότησή μου προς τη Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας θεώρησα τις επισχέσεις εργασίας που είχαν προβεί οι ειδικευμένοι ιατροί του Ε.Σ.Υ ως μή νόμιμες. Επιφανές στέλεχος του ανωτέρω σωματείου και πρόεδρος μεταγενέστερα του Δ.Σ υπήρξε ο Γεώργιος Γιαννόπουλος και στη συνέχεια Διοικητής της 6ης ΥΠΕ».

Όπως καταγγέλλει ο κ. Λεπίδας, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στις 26 Ιουλίου 2016 ο επικεφαλής της ΥΠΕ «επέμενε πολύ πιεστικά να παραιτηθώ από την αγωγή πράγμα που αρνήθηκα εφ’όσον δεν υπήρχε αποκατάσταση». Επικαλείται, μάλιστα, ανταλλαγή μηνυμάτων στην ηλεκτρονική και έντυπη αλληλογραφία τους με αυτό το το αντικείμενο.

Νέος διοικητής στην ΥΠΕ, ίδιες «παραινέσεις»
Κλείσιμο
Την 10.2.2017 ορκίσθηκε ως Διοικητής της 6ης ΔΥΠΕ ο κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος, ιατρός ακτινολόγος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Από την πρώτη ημέρα αναλήψεως των καθηκόντων του κατέστη σαφές πώς εκείνο που τον ενδιέφερε ήταν η τήρηση της κυβερνητικής και υπουργικής πολιτικής και τακτικής στον χώρο της 6ης ΔΥΠΕ αλλά και η συνεργασία του με τον νέο Γενικό Γραμματέα κ. Γιαννόπουλο Γεώργιο και την υλοποίηση των σχετικών κομματικών και προσωπικών επιταγών και εντολών. Χωρίς κανένα πρόσχημα απαιτούσε να «ευθυγραμμίζομαι» γνωμοδοτικά με ό,τι αυτός επιθυμούσε, γεγονός για το οποίο υπήρξε από την αρχή μία αντιγνωμία αφού ενώ εγώ του κατέστησα ευκρινές πώς ευθυγραμμίζομαι μόνον με τον νόμο, τις διατάξεις και τις εντολές, που είναι σύμφωνες με αυτόν καθώς και τις δικαστικές αποφάσεις όταν είναι εκτελεστές, ο ίδιος απέφευγε οιαδήποτε σχετική δήλωσή του» αναφέρει ο κ. Λεπίδας.

Η εξέλιξη; «Αρχισε να συνεργάζεται για τα θέματα αρμοδιότητας του νομικού γραφείου με προϊσταμένη Δνσης πολιτικά ομογνωμούσα, δεν έδειχνε επιθυμία προσφυγής στην νομική αρωγή του νομικού γραφείου και ουσιαστικά ‘ναρκοθετούσε’ τη λειτουργία της Ενιαίας Νομικής Υπηρεσίας. Η διαχρονική απαξίωση κάθε έννοιας νομιμότητας αναφορικά με την λειτουργία της Ενιαίας Νομικής Υπηρεσίας της 6ης ΔΥΠΕ προκύπτει από τα συνεχή υπηρεσιακά σημειώματα που απηύθυνα προς αυτόν εντοπίζοντας τις οργανικά, νομικά και διοικητικά ανορθόδοξες πρακτικές σε συνεργασία με την συγκεκριμένη προϊσταμένη της Δ/νσης Ανθρώπινου Δυναμικού».

Οι υποθέσεις «λεπτού χειρισμού» του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου και η ανάκληση του δικηγόρου από τη θέση του προϊσταμένου Νομικής Υπηρεσίας
Στο νοσοκομείο Ζακύνθου ο κ. Λεπίδας υποστηρίζει πως είχε συνεργασία όποτε χρειάστηκε με τη διοικήτρια κυρία Δέσποινα Τσαρίδου, μέχρι τον Μάρτιο του 2017 που ενημερώθηκε μέσω των πρακτικών του ΔΣ είχε αποφασιστεί η ανάθεση των θεμάτων του νοσηλευτικού ιδρύματος σε άλλον δικηγόρο και όχι στον νόμιμο εκπροσωπούντα την ΥΠΕ διότι η διοικήτρια υποστήριξε πως ο κ. Λεπίδας της έχει φερθεί ανάρμοστα.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί, πως έχει ενεργοποιηθεί μια σειρά από πράξεις ελεγκτικές και διοικητικές που ολοκληρώνονται με «πόρισμα δημοσιονομικού ελέγχου». Σύμφωνα με αυτό «....δεν έχει εκδοθεί απόφαση Διοικητή για τον καθορισμό του επιπέδου της οργανικής μονάδας και του κανονισμού λειτουργίας της Ενιαίας Νομικής Υπηρεσίας της 6ης Υ.Π.Ε» ενώ το αληθές και ισχύον –κάτι που το γνωρίζουν άπαντες ex oficcio- είναι πώς το επίπεδο οργάνωσης μιας διοικητικής μονάδας ορίζεται με βάση την διοικητική επιστήμη. Εφόσον η Διοικητική αυτή μονάδα (όπως εν προκειμένω) «εμπεριέχει» υπηρεσιακές μονάδες σε επίπεδο «Τμήματος» η «γραφείου» όπως εν προκειμένω (τέτοια είναι τα νομικά γραφεία των Νοσοκομείων) ΤΟΤΕ δεν μπορεί παρά να είναι επιπέδου Δ/νσης».

Το αποτέλεσμα ήταν πως ο διοικητής της ΥΠΕ «εξέδωσε απόφαση ανάκλησης του ορισμού μου ως προϊσταμένου με αναδρομική ισχύ με συνέπεια και εν γνώσει του πώς μοιραία θα εξεδίδετο (όπως και εξεδόθη) απόφαση περί επιστροφής περίπου 19.000 ευρώ με τεράστια ζημία μου, ενώ γνώριζαν πώς είχα ασκήσει και εν τοις πράγμασι και τα καθηκοντα του προϊσταμένου της Ενιαίας Νομικής Υπηρεσίας, απασχολούμενος με τις υποθέσεις και των τριάντα και πλέον Νοσοκομείων της περιοχής της 6ης ΥΠΕ και των χιλιάδων υπαλλήλων τους και των υπαλλήλων των ΠΕΔΥ τουλάχιστον επί τρίωρο καθημερινά και πέραν της εργασίας μου για τις υποθέσεις της ίδιας της ΔΥΠΕ». Καταλήγοντας ο κ. Λεπίδας ζητεί την ποινική δίωξη των τριών προσώπων που εγκαλεί για τα εξής αδικήματα: ψευδή καταμήνυση κατ’ εξακολούθησιν, συκοφαντική δυσφήμιση κατ’ εξακολούθησιν, απόπειρα εκβίασης κατ’ εξακολούθησιν, έκδοση ψευδούς βεβαιώσεως και ηθική αυτουργία άλλως συνέργεια στην έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, απόπειρα απάτης κατ’ εξακολούθησιν ενώπιον δικαστηρίων και διοικήσεως, κατάχρηση εξουσίας κατ’ εξακολούθησιν.

Δείτε εδώ την μηνυτήρια αναφορά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης