LIVE

Κορωνοϊός

Die Welt για Τουρκία - Ελλάδα: Ένα τυχαίο γεγονός θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο

hq720000

Η εκρηκτικότερη διένεξη της Ευρώπης: 2.000 φορές μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και 3.300 παραβίασαν ελληνικό εναέριο χώρο - Οι δύο στρατοί έχουν περισσότερη δύναμη πυρός από την υπόλοιπη Ευρώπη -Στόχος του Ερντογάν η επιστροφή στο πολιτικό μεγαλείο του οθωμανικού κράτους 

«Οι ούτως ή άλλως δύσκολες σχέσεις των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ έχουν φτάσει στο χειρότερο σημείο, από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος αναδομεί την Τουρκία σε ένα αυταρχικό κράτος και ασκεί μια επιθετική, επεκτατική εξωτερική πολιτική» τονίζει σε ανάλυσή της η γερμανική εφημερίδα Die Welt για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, προσθέτοντας ότι:

«Στις 12 Φεβρουαρίου μια τουρκική ακταιωρός εμβόλισε ένα πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής, που βρισκόταν κοντά στα, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ευρισκόμενα και διαφιλονικούμενα, νησιά των Ιμίων, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από τις τουρκικές ακτές.

Στη συνέχεια ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντάς του ότι το συμβάν ήταν αδεξιότητα και όχι πρόκληση.

Αδέξιο – ίσως. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, λόγω των πολιτικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016, απέλυσε τους περισσότερους ικανούς καπετάνιους της ή τους φυλάκισε. Αλλά το συμβάν ήταν, παρ’ όλα αυτά, μια πρόκληση, όπως και άλλα πολλά πριν από αυτό.

Στη συνέχεια, στα τέλη Φεβρουαρίου, η Τουρκία συνέλαβε δύο Έλληνες στρατιώτες που πραγματοποιούσαν περιπολία στα σύνορα και είχαν περάσει σε τουρκικό έδαφος. Αυτό γίνεται συχνά, αλλά ποτέ άλλοτε δεν είχαν συλληφθεί άτομα. Στους κρατούμενους μπορεί να απαγγελθεί κατηγορία για κατασκοπεία και σε μια τέτοια περίπτωση θα κινδύνευαν με πολυετή φυλάκιση.

Λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016, οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί κατέφυγαν στη γείτονα χώρα και ζήτησαν άσυλο. Έκτοτε ο Ερντογάν ζητάει την έκδοσή τους, αλλά η Αθήνα επικαλείται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, που αρνείται να τους εκδώσει. Από τότε αυξήθηκαν οι στρατιωτικές επιθετικές κινήσεις», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα

Αναφέρει μάλιστα ότι «2.000 φορές περίπου παραβίασαν πέρσι τουρκικά πολεμικά πλοία ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι παραβιάσεις αυτές ήταν πολύ περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά. 3.300 φορές παραβίασαν τουρκικά μαχητικά τον ελληνικό εναέριο χώρο – δυο φορές συχνότερα από ό,τι την προηγούμενη χρονιά.

Για την ευρισκόμενη σε δύσκολη οικονομική θέση Ελλάδα, όλο αυτό κοστίζει ακριβά. Μόλις ένα τουρκικό μαχητικό εισέλθει στον ελληνικό εναέριο χώρο, σηκώνονται ελληνικά αεροπλάνα για να τα αναχαιτίσουν. Μια ώρα πτήσης με ένα F-16 κοστίζει περίπου 20.000 ευρώ. Οι δύο νατοϊκές χώρες είναι ό,τι ήταν κάποτε η Γερμανία με τη Γαλλία: προαιώνιοι εχθροί. Η αντιπαλότητα μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων ανάγεται πολλούς αιώνες πίσω».

Η συνθήκη της Λωζάννης - υπογραμμίζει η Die Welt - καθόρισε και τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Τα νησιά του Αιγαίου παρέμειναν στην Ελλάδα. Η Τουρκία έχασε την Κύπρο – μέχρι το 1974 που ο τουρκικός στρατός κατέκτησε το βόρειο τμήμα του νησιού.

«Το 1996 λίγο έλειψε να γίνει πόλεμος για τα Ίμια, μετά από παρόμοιο συμβάν με εκείνο με την τουρκική ακταιωρό. Η Τουρκία έχει βαλθεί να θεωρεί κάθε βραχάκι, που εξέχει από τη θάλασσα και δεν αναφέρεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάννης, δική της επικράτεια- γι’ αυτό και οι πολλές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων. Η Τουρκία θεωρεί αυτές τις περιοχές μη ελληνικές.

Η διαμάχη για τα νησιά είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία πληρώνουν για δυσανάλογους στρατούς.

Εξοπλιστικά, οι δύο στρατοί είναι περίπου το ίδιο ισχυροί. Τα πεζοφόρα τμήματά τους έχουν μαζί περισσότερη δύναμη πυρός από την υπόλοιπη Ευρώπη: 830 τεθωρακισμένα, 2.500 άλλα πολεμικά τροχοφόρα. Οι δύο πολεμικές αεροπορίες διαθέτουν συνολικά 450 μαχητικά αεροσκάφη. Σε περίπτωση πολέμου αυτό το οπλοστάσιο θα μπορούσε σε ελάχιστο χρόνο να επιφέρει μεγάλες καταστροφές.

Θα μπορούσε να γίνει ένας τέτοιος πόλεμος, αυτή τη στιγμή βέβαια περισσότερο τυχαία παρά από πρόθεση. Η ήδη και προ Ερντογάν υπάρχουσα επιθετική τουρκική στρατηγική των συστηματικών συνοριακών παραβιάσεων οξύνθηκε σημαντικά υπό την ηγεσία του. Ταυτόχρονα, το σώμα των τούρκων αξιωματικών υποφέρει από απώλεια ικανοτήτων, ειδικά στο πολεμικό ναυτικό και στην πολεμική αεροπορία, μετά τις πολιτικές εκκαθαρίσεις από το 2011 και ειδικά από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ανίκανοι αξιωματικοί, που έχουν λάβει διαταγή να εφαρμόσουν μια ριψοκίνδυνη συγκρουσιακή πολιτική, μπορεί να τα κάνουν θάλασσα.

Αν σφίξουν τα πράγματα, θα κληθούν οι μεγάλες δυνάμεις να αποτρέψουν μια κλιμάκωση. Στο επεισόδιο των Ιμίων το 1996 παρενέβησαν οι ΗΠΑ, για να φέρουν στα συγκαλά τους τις δύο πλευρές. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι η διοίκηση Τραμπ σήμερα θα δρούσε με ανάλογο τρόπο.

Η ΕΕ τουλάχιστον φαίνεται να αναγνώρισε τώρα το μέγεθος του προβλήματος. Στη σύνοδο της Βάρνας τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ είπε ότι η σχέση της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι το σημαντικότερο στοιχείο για τις τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις.

Η Άγκυρα θα πρέπει να προσεγγίσει τους Έλληνες, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις με την ΕΕ, όπως ελέχθη. Επειδή αυτή τη στιγμή η Τουρκία αποδίδει αξία στο ξεπάγωμα των σχέσεων με τις Βρυξέλλες και ο Ερντογάν τόνισε εκ νέου στη Βάρνα ότι η χώρα του συνεχίζει να θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, μια σαφής στάση των Βρυξελλών μπορεί ίσως να έχει περιορισμένα αποτελέσματα.

Υπάρχει όμως ένας βασικός στρατηγικός στόχος της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν, όπως το διατύπωσε κάποτε ο τότε ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου: να ενισχυθεί η δύναμη και επιρροή της Τουρκίας όπου είναι δυνατόν στον κόσμο. Η πολιτική έναντι της ΕΕ έρχεται δεύτερη. Η υποψηφιότητα ενισχύει την Τουρκία – η ίδια η ένταξη με τη στέρηση της κυριαρχίας, όχι απαραίτητα.

Σ’ αυτήν την πολιτική της μαξιμαλιστικής αύξησης της δύναμης από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής ανήκει και μια επεκτατική ορμή, με στόχο την επιστροφή στο πολιτικό μεγαλείο του οθωμανικού κράτους. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα αλλαγή των συνόρων, αλλά και δεν την αποκλείει, αν υπάρξει δυνατότητα.

Η Άγκυρα θα ζυγίζει διαρκώς τους συσχετισμούς δυνάμεων και θα εκμεταλλεύεται κάθε ελληνική αδυναμία. Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στην παραπαίουσα Συρία και ανακοίνωσε στρατιωτική επέμβαση κατά των Κούρδων στο Ιράκ. Η Τουρκία τα προηγούμενα 10 χρόνια επένδυσε τεράστια ποσά, ιδίως σε πολεμικά πλοία.

Τα νέα πλοία επιτρέπουν επιδείξεις δύναμης, όπως στις 9 Φεβρουαρίου, όταν το τουρκικό πολεμικό ναυτικό μπλόκαρε γεωτρύπανο, που για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αναζητούσε αέριο κοντά στις κυπριακές ακτές. Η Τουρκία επιμένει να συμμετάσχει στη χρήση των αποθεμάτων αερίου εξ ονόματος του υπό τουρκική κατοχή ευρισκόμενου βόρειου τμήματος του νησιού», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Πηγη: Die Welt
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Νικόδημος

Οι Τούρκοι την Οθωμανική Αυτοκρατορία,της οποίας διάδοχο κράτος δεν αποτελούν βάσει των Συνθηκών, λένε θ' αναστήσουν όμως όλο περιέργως μόνο την Ελλάδα θέλουν να κατακτήσουν και όχι και τα άλλα πρώην ''εδάφη τους'' τα οποία και είχαν κλέψει από εμάς και τους άλλους λαούς, και είναι ένα ζήτημα το οποίο δυστυχώς δεν αναφέρεται από κανέναν Αναρμόδιο στους οποίους δυστυχώς ο Ελληνικός Λαός ''εμπιστεύτηκε'' τις τύχες του δεν θίγεται. Δηλαδή εάν είχαμε σωστή κυβέρνηση που να την νοιάζει το συμφέρον της Ελλάδας και οχι των άλλων θα μπορούσε διεθνώς να τους εκθέτει και να τους κάνει μεγάλη ζημιά. Φυσικά, τώρα όλ' αυτά γίνονται διότι εξηγούνται απο την γνωστή παροιμία με τους Γύφτους και το τι μάθανε. Ο κατήφορος δυστυχώς με δαύτους θα συνεχιστεί, μακάρι όλα να πάνε καλά για την Ελλάδα διότι προβλέπεται να χαθεί άνω της μισής χώρας έτσι όπως το πάνε, Μακεδονία από Σλάβους, ε τι, πάντα δικιά τους ήτανε λένε, 'Ηπειρος απο τους φίλους Αλβανούς που ταϊζουμε απο το '90 αλλά τους Τούρκους Αφέντες τους αγαπάνε και δεν βλέπει κανείς τον λόγο γιατί δεν πάνε στην ''αγαπημένη'' τους Τουρκιά τότε, τους φίλους Μεμέτηδες που θέλουν οοόλην την Ελλάδα λες και δεν μας βρήκαν εδώ. Να το θυμηθήτε θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα...

ΜΙΚ

Θα έρθει πολύ πιο φθηνά στον σουλτάνο να εξαπολύσει εναντίον μας κάποιες χιλιάδες ανθρώπινες βόμβες ημερισίως, παρά πραγματικές, που τις χρειάζεται για τα άλλα μέτωπά του. Όχι μόνο θα σταματήσει την επιτήρηση των ακτών του, αλλά θα χώνει με το ζόρι τους πρόσφυγες στα σαπιοκάραβα και τις σχεδίες.

Ενωμένη ευρώπη

Μα πως είναι δυνατόν, τα σύνορα της ελλάδας είναι και σύνορα της ευρωπαικής ένωσης

ΑΦΕΛΗΣ

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΜΕΙΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

NOTOS

MONO ΠΑΣΟΚ!

Κόψε λίγο το χασίσι

Κάθε βεράντα και γλάστρα......

ΧΥΖ

Κάποιοι ηλίθιοι και άσχετοι ταυτόχρονα, που γράφουν ότι ο Ερντογάν θα μας πάρει τα σώβρακα και άλλα τέτοια ωραία και γραφικά, έχουν μπει στο κόπο να δουν ότι η Ελλάδα έχει απίστευτη στρατιωτική δύναμη σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, που δεν δικαιολογεί μία μικρή χώρα μόλις 10 εκατομμυρίων???

Οι τουρκοι εχουν ολα τα κοιτασματα των αδερφων αζερων

να κινησουν την μηχανη των 4 στρατιων τους για πολεμο διαρκειας. Εμεις δεν εχουμε αποθηκευμενα καυσιμα για πανω απο 2 εβδομαδες.

ενωμενοι

οσο είμαστε ενωμένοι, οι τουρκοι δε μπορούν να κάνουν τίποτα.Μόνο η διχόνοια μας θα τους δώσει την ευκαιρία να κάνουν πράξεις τα σχεδια τους.Διαβάστε την ιστορία μας και θα καταλάβετε

Καλα κρασια

Ενωμενοι...καλο ανεκδοτο κ αυτο...

στα4!

Ενωμένοι με τους προδότες άπλυτους γίνεται ;; Αν δεν ξεβρωμίσει η Χώρα απ' αυτούς, πάμε ολοταχώς για καταστροφή !!!

ΠΑΟΚ

Εμείς δεν πάμε πουθενά μέχρι να επιστραφούν οι κλεμμένοι βαθμοί του Παοκ! Να πάει το ΠΟΚ στον πόλεμο.

Πατρίδα

Καλά είναι να είμαστε στην τσίτα , έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και καλά είναι να μπούμε και εμείς (αναγκαστικά) στο χορό των εξοπλισμών. Το δίκαιο του δυνατού ισχύει πάντα . Σήμερα, μια και τα πράγματα σιγά σιγά ξεκαθαρίζουν και πέφτουν οι φερετζέδες, σε άλλο σχόλιο έγραφα : Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι Η Ανατ. Μεσόγειος θέλει να καταστεί «κόμβος ενεργειακός, που θα αποτελεί την μοναδική πηγή τροφοδότησης προς τη Δύση». Αυτό φυσικά δεν το θέλει με τίποτε η Ρωσία. Άρα θα κάνει τα πάντα να μπλοκάρει την οποιαδήποτε εξόρυξη. Χρησιμοποιεί την Τουρκία και μέχρι στιγμής της βγαίνει. Και μια τουφεκιά να πέσει στην ΑΟΖ της Κύπρου πάνε τα σχέδια για αγωγούς κλπ. (Πολλά δις στην άκρη για την Ρωσία μια θα παραμείνει το μονοπώλιο της προς τη Δύση). Η Αμερική το γνωρίζει αυτό και δίνει τα πάντα στην Τουρκία, για να κάνει την δουλειά της με τα πετρέλαια. Από τη μια Της δίνει του Κούρδους . Και από εδώ μεριά πιέζει αφάνταστα τον Αναστασιάδη (και τον έχει) ώστε να αρχίσει να λέει για συνεκμετάλλευση με παράλληλη λύση του Κυπριακού (που το λέει μαζί με ψευτο-λεονταρισμούς) με σκοπό να μη πέσει ούτε τουφεκιά και πάνε όλα πίσω. Αν η Τουρκία ενδώσει (γιατί ο Ανστασιάδης θα αναγκαστεί να συμφωνήσει) με παράλληλη λύση και καλά του Κυπριακού δλδ μια "λύση" για σταδιακή αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων , τότε μας τα πήραν τα πετρέλαια μας και εμείς θα είμαστε ευχαριστημένοι πως αποχωρούν οι Τούρκοι από την Κύπρο ... (σε βάθος χρόνου ας πούμε μεγάλο και σταδιακά) !!!! . Όσον αφορά την ΑΟΖ στο Αιγαίο (κοντά στο Καστελόριζο πρωτίστως) , θα παραμείνει ο απώτερος στόχος του Ταγίπ και θα συνεχίζει τα δικά του μέχρι και εκεί να πετύχει συνεκμετάλλευση , εμείς απλά με τις ενδοτικές και άχρηστε κυβερνήσεις που έχουμε , θα τρέχουμε πάντα πίσω από τα γεγονότα και ότι έχουν αποφασίσει οι Αμερικλάνοι και για το Αιγαίο . Αν υπάρχει και εκεί πετρέλαιο Με θερμό ή με ψυχρό επεισόδιο θα βρουν τρόπο. Ελπίζω όλα αυτά τα βρόμικα σχέδια κάποιος να τους τα χαλάσει.

χωριατης

Αυτα που εχει πει ο παισιος μας τα λεει σημερα η Die Velt ...ασε ρε κουκλακια πας εχετε φαει ... απ το 1831 κραταει αυτη η κολωνια

Είσαι καλά;

Ποιος Παΐσιος ρε φίλε; Για την πραγματικότητα μιλάει το άρθρο. Τι συμβαίνει με εμάς και την Τουρκία. Το διάβασες ή απλώς μπήκες κι έγραψες για προφητείες; Τι σας ποτίζουν και βλέπετε παντού προφητείες;

μακιςςς

Ο παστιτσιος είναι αυτός με τις καλές συνταγές; Η αρσενική Βέφα;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης