Αμύνταιο: Άλλαξε ο χάρτης μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ

Αμύνταιο: Άλλαξε ο χάρτης μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ

Καταπλακώθηκαν 4 από τους 6 εκσκαφείς - Μετακινήθηκαν όγκοι χωμάτων 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων - Άγνωστες οι επιπτώσεις του φαινομένου - Δείτε βίντεο από το πρωτοφανές φαινόμενο

Σοκαριστικές είναι οι πανοραμικές εικόνες από το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η τεράστια κατολίσθηση στο ορυχείου Αμυνταίου, που έρχονται στη δημοσιότητα. Εκτιμάται ότι αποκολλήθηκαν μάζες της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Όπως επισημαίνει η ΔΕΗ, μάλιστα, δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες, ενώ η Επιχείρηση εφιστά την προσοχή σε μη ειδικευμένα άτομα να μην πλησιάσουν την περιοχή.Δραματική προειδοποίηση ότι «δευτερογενή φαινόμενα» της κύριας κατολίσθησης στο Αμύνταιο θα συνεχιστούν τις επόμενες 48 ώρες απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ.Η ΔΕΗ αποκαλύπτει ότι τα χώματα που μετακινήθηκαν ήταν τάξης των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων σημειώνοντας ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για τόσο μεγάλης έκτασης φαινόμενο.«Η ΔΕΗ σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των όποιων επιπτώσεων του» όπως ανακοινώθηκε.

Εις ό,τι αφορά την εκκένωση του οικισμού των Αναργύρων η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι «θα πράξει, εφόσον χρειαστεί, ότι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού». 


Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού καλεί επίσης όσους δεν είναι ειδικευμένους να μην πλησιάζουν την περιοχή του ορυχείου.
Διαβάστε την ανακοίνωση της ΔΕΗ:

Σήμερα 10/6/2017 και περί ώρα 11:00 π.μ. στο ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας έλαβε χώρα αστοχία υλικών (κατολίσθηση) ευρείας κλίμακας η οποία περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου. 

Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ παρακολουθούσαν με τα κατάλληλα τεχνικά όργανα την εξέλιξη του φαινομένου και είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία των εργαζομένων και του εξοπλισμού έχοντας διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου από τις 3/6/2017. Παρά ταύτα η κατολίσθηση και οι μάζες οι οποίες μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων) χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς.

Η ΔΕΗ σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των όποιων επιπτώσεων του. Παράλληλα έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών οι οποίες αποφάσισαν προληπτικά την εκκένωση του οικισμού των Αναργύρων και θα πράξει, εφόσον χρειαστεί, ότι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού. 

Επισημαίνεται ότι δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες πράγμα για το οποίο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από μη ειδικευμένα άτομα ώστε να μην πλησιάσουν.

Συναγερμός στο Αμύνταιο: Εκκενώθηκαν σπίτια από κατολίσθηση στο ορυχείο λιγνίτη
Με τις παρεμβάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας φαίνεται να συνδέεται η κατάρρευση τεράστιων εδαφικών μαζών στις 11 το πρωί του Σαββάτου που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και την εκκένωση σπιτιών στο χωριό Ανάργυροι αν και η ΔΕΗ έχει δαπανήσει περι τα 63 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ 2003-2016, για αρχαιολογικές εργασίες, προσλαμβάνοντας αρχαιολόγους για τα ορυχεία.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μιλώντας στο protothema.gr 
από το 2010 οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Όπως τονίζει ο κ. Γιωργος Αδαμιδης το πρόβλημα συνδέεται με τις παρεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθότι καθυστερούσε να δώσει άδεια για τη χρήση εδαφών προκειμένου να αποσυμφορηθεί το πρώτο επίπεδο του ορυχείο και έτσι δεν επέτρεψε τις  απαραίτητες εργασίες για την ομαλή διάνοιξη και λειτουργία του ορυχείου. Όπως τονίζει ίσως αυτή η ζημιά να είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει αυτές οι εργασίες. 

Το κόστος σε υλικές ζημιές δεν μπορεί ακόμα εκτιμηθεί, ωστόσο, στελέχη της ΔΕΗ μιλούν για δισεκατομμύρια, αφού έχουν καταπλακωθεί πολλά μηχανήματα. Τα ίδια στελέχη προειδοποιούν για πιθανές επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας το καλοκαίρι. Τονίζεται ότι υπήρχαν ρηγματώσεις και το έδαφος στο ορυχείο ειχε δείγματα καθίζησης, ωστόσο δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ανακοίνωση της εταιρείας το βράδυ του Σαββάτου γίνεται λόγος για μετακίνηση 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων χώματος. Παράλληλα η εταιρεία προειδοποιεί για συνέχιση των φαινομένων το επόμενο 48ωρο ζητώντας από όσους δεν είναι ειδικευμένοι να μην πλησιάζουν τον χώρο του ορυχείου.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της κατολίσθησης:Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Στέφανος Παλαβός «η μετακίνηση εδαφών ήταν τέτοιου μεγέθους και έκτασης που ακόμη και οι τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή, σκεπάστηκαν κυριολεκτικά από εκατομμύρια τόνους χωμάτων». 

Το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη και έχει επηρεάσει ακόμη και το χωριό Ανάργυροι που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περίμετρο του ορυχείου.

Εξαιτίας της κατολίσθησης του Σαββάτου έπαθαν ρωγμές και ζημιές περίπου δέκα σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του μετώπου του ορυχείου και με εντολή των Αρχών εκκενώθηκαν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Ο Μιχάλης Καββαδάς αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου που επισκέφθηκε πριν από δύο μέρες την περιοχή του ορυχείου και το διαμέρισμα των Αναργύρων, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε αναφέρει ότι οι μετακινήσεις εδαφών στο ορυχείο Αμυνατίου ενεργοποιούν το τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγαλύτερες ρωγμές στους δρόμους και σε σπίτια του χωριού.Έπειτα από τη σημερινή κατολίσθηση έχουν υποστεί βλάβες τόσο τα δίκτυα ηλεκτροδότησης όσο και της ύδρευσης. Από τις 11 το πρωί δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στο δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων.

Στελέχη του Λιγνιτικού κέντρου αναφέρουν ότι το μέγεθος της καταστροφής του βαρέως εξοπλισμού του ορυχείου είναι πολύ μεγάλο αφού οι τέσσερις από τους έξι καδοφόρους εκσκαφείς έχουν κυριολεκτικά συνθλιβεί και έχουν θαφτεί από εκατομμύρια τόνους χωμάτων με αποτέλεσμα η λειτουργία του ορυχείου να καταστεί αδύνατη. Οι πρώτες εκτιμήσεις, παρότι το φαινόμενο δεν έχει ακόμη εκτονωθεί, αναφέρουν ότι ορυχείο Αμυνταίου θα παραμένει για μακρύ χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας, επηρεάζοντας ακόμη και το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας που διέπει τις δύο μονάδες του ομώνυμου Ατμοηλεκτρικού σταθμού της περιοχής.

Η διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου είχε φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να αποκλείσει τον χώρο από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και έτσι δεν κινδύνευσαν ζωές ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης με στελέχη της διεύθυνσης ορυχείων μεταβαίνει εκτάκτως στον τόπο του συμβάντος.Το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την αυτοψία που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη «η απόφαση του υπουργού είναι δεδομένη και την ανακοίνωσε ήδη στους κατοίκους κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε από κοινού και με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Παράλληλα με απόφαση της Περιφέρειας οι κάτοικοι του χωριού για λόγους ασφαλείας θα διανυκτερεύσουν απόψε στα ξενοδοχεία της περιοχής ενώ ήδη υπάρχει συμφωνία με τη ΔΕΗ οι κάτοικοι που εκκένωσαν τα δέκα σπίτια που υπέστησαν σήμερα ρωγμές και καταστροφές να τους δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρουν τα οικιακά σκεύη, τον εξοπλισμό κατοικίας αλλά και τα αγροτικά τους μηχανήματα σε χώρο που θα υποδειχθεί από την Εταιρεία.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, το πρωί της Κυριακής θα βρεθεί στην περιοχή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης όπου θα επισκεφθεί τους Ανάργυρους και θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για τις ενέργειες της επόμενης ημέρας.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες και βίντεο: neaflorina.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (30)

123

Οπου βαλουν χερι οι συριζαιοι μετα ακολουθεί καταστροφή

γιδιααα

Ειχε πλακα η ανακοινωση την γενοπ για την κλιματικη αλλαγη που σιγονταριζε τραμπα-ριφα. Τωρα να δουμε τι θα πουνε με αυτα τα χαλια που βλεπουμε και την ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΗ καταστροφη του περιβαλλοντος... Ουναχαθειτε

ΚΑΣ

γιατι? σου σταματησε το αυθερετο?

ΕΛΕΟς

Και μετα δεν μας αρεσουν οι ανανεωσιμες πηγες , ανεμογεννητριες κλπ γιατι ταχατες διαταρρασουν το φυσικο περιβαλλον και προτιμουμε αυτο το αισχος . Ειμαστε αξιοι της μοιρας μας. Θα μπορουσαμε να πουλαμε ενεργεια σε πολλες χωρες αλλα προτιμουμε να ειμαστε αιχμαλωτοι των ακριβοπληρωμενων συνδικαλιστων και διαπλεκομενων συμφεροντων.

τακης

Πες τα ολα για το χρημα , στη γερμανια ανθρωποι λειτουργουν εργοστασια με την ηλιακη ενεργεια ( με τον ελαχιστο ηλιο που εχουν ) και εμεις εδω με 300 μερες τπτ. Πηγαν και εφτιαξαν στη ροδο καινουργιασο εργοστιο της ΔΕΗ με εκατομμυρια ευρω για να καινε μαζουτ και να δηλητηριαζουν ολοι την ατμοσφαιρα της περιοχης .

Yannis

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΔΕΗ??? ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΕΩΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΕΚΕ? ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ. ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ. ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ. ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΑΦΗΣΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΝΑ 2000 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΕΚΤΟΣ. 1 ΕΡΓΑΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ 10 ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΥΛΙΚΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. 1 ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ ΕΙΝΑΙ 0,03 Μ3 ΗΤΟΙ 0,3Μ3 ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑ ΕΡΓΑΤΗ. 80.000.000 Μ3 / 0,3 = 266.666.667 ΗΜΕΡΕΣ 100.000 ΦΗΦΟΦΟΡΟΙ ΣΥΡΙΖΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 266.666.667/365/100000 = 7,3 ΧΡΟΝΙΑ ΛΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Χμμμ

Εμενα μου μυρίζει αλλο ένα κόλπο των καπιταλιστών για να πάρουν τα λιγνιτορυχεία τσάμπα. Βέβαια απο μια άλλη πλευρά όπω;ς βλέπω υπήρχαν χωράφια δίπλα στο ορυχείο τα οποία θα έπρεπε να απαλλοτριωθούν ίσως? για να συνεχίσει η λειτουργία του ορυχείου. Αλλα τώρα η μαμά φυση παρέδωσε αυτούς τους όγκους στην περιοχή που ανήκε ήδη στην ΔΕΗ

Μετανάστης Στα Ην. Αραβικά Εμιράτα

Ξέχασες τους γνωστούς διεθνείς ιμπεριαλιστές σύντροφε, τους Εβραίους και το διεθνές κεφάλαιο. Θα έγραφα και για τον Ροθτσιλντ αλλά αυτός είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ απο τότε που τον είδε ο σύντροφος Πρωθυπουργός και Δρ. οπότε δεν γίνεται να μας πηγαίνει κόντρα. Ακούγεται ότι οι επικεφαλείς εκεί των συνεργείων της ΔΕΗ είναι και Μασώνοι, οπότε πάει πιο βαθιά το κόζι.

Γιάννης

Όπως και να έχει, εμείς θα συνεχίσουμε να καίμε χώματα για να παράγουμε "οικολογική" ενέργεια και να πληρώνουμε τα αντίστοιχα πρόστιμα γιατί οι ανεμογεννήτριες εμποδίζουν στην αναπαραγωγή της κατσίκας. Α ναι, και σύμφωνα με την συνδικαλιστικά όργανα της ΔΕΗ η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι κομπίνα των εταιριών και των νεφελίμ. Εντάξει;

g

Αυτο θα αποτελειωσει την ΔΕΗ, η οποια εχει μπαριρησει τοσο που σιγουρα δεν εχει τα λεφτα να αναπληρωσει τα μηχανηματα, να καλυψει αλλες ζημιες κλπ. Οσο για το πως καταφερε ενα κρατικο μονοπωλιο να μπατιρησει, ρωτηστε τους Φωτοπουλους και τους αριστεροδεξιους προστατες τους ολα αυτα τα χρονια

ΟΒΑΜ

Προτείνω να διαβάσετε όλοι τις δηλωσεις του Καθηγητή ΕΜΠ Μιχάλη Καββαδά και να μη λέτε σαχλαμάρες. Από το περίγραμμα των περιγραφών που διαβάζω , εγω θα αποτολμήσω να πω ότι μάλλον το φαινόμενο ήταν αναμενόμενο και σύντομα , όπως και έγινε .

@ΟΒΑΜ

Νομίζω άλλωστε ότι ο καθηγητής είναι και σύμβουλος της ΔΕΗ σε θέματα πρόληψης κατολισθήσεων...

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Ελάτε παιδια, πάμε σιγα σιγα ενα πολυ απλο μάθημα κοινής λογικής. Ανοίγουμε τρύπα στο έδαφος. Σκάβουμε κατω απο την επιφάνεια του εδάφους μεγαλώνοντας την τρύπα. Συνεχιζουμε την ιδια διαδικασία για χρονια, σκάβοντας κ μεγαλώνοντας την τρύπα. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ να γινει καποια στιγμη;; Καποια στιγμη ΔΕΝ θα υποχωρήσει το έδαφος απο πάνω;; Μετέωρο θα μείνει; Ισως για αυτο εχει σκυλιάσει ο ΤΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τη διδακτορική ύλη στα σχολεία. Τι να μπερδεύουμε τωρα τον κοσμάκη με κοινές λογικές κ αηδίες..

Α

Α αυτό είναι το μέτωπο λογικής; Εντάξει τότε, γιατί εμείς οι μη λογικοί ξέραμε ότι για τις εξορύξεις κάνουνε μελέτη για τι θα κάνουνε. Αν κατέρρευσε το έδαφος τότε ευθύνη υπάρχει στην εταιρία που έκανε λάθος στην μελέτη. Αλλά τι λέμε εμείς, το μέτωπο της λογικής κατέχει την αλήθεια χωρίς να γνωρίζει τίποτα.

Καραγκιόζηδες,,

Τώρα πλέον δεν απομένει από το να εμφανιστεί και η δασική υπηρεσία και να χαρακτηρίσει την περιοχή ως...ΔΑΣΟΣ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης