Φίλης: «Πενταροδεκάρες» ο ΦΠΑ στην Παιδεία - Φόβοι για «έξοδο» 20.000 μαθητών

Φίλης: «Πενταροδεκάρες» ο ΦΠΑ στην Παιδεία - Φόβοι για «έξοδο» 20.000 μαθητών

Το Μαξίμου αναγκάστηκε να κάνει διαρροή ότι «ενοχλήθηκε» απ'την φράση του υπουργού Παιδείας - «Αυτοπαγιδευτήκαμε» λένε τώρα στην κυβέρνηση για τον ΦΠΑ στην Παιδεία - Χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για τα έσοδα από το μέτρο - Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών: Απολύτως αναποτελεσματικό μέτρο

«Στα κάγκελα» βρίσκονται γονείς και εκπαιδευτική κοινότητα για την επιβολή του «κλιμακωτού» -ή... τριφασικού- ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Λάδι στη φωτιά», μάλιστα, φροντίζει να ρίχνει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, που χαρακτηρίζει «πενταροδεκάρες» την επιβολή ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια (διαβάστε περισσότερα εδώ
), την ώρα που ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αποχώρηση 20.000 μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία, λόγω ΦΠΑ, και τη συνεπακόλουθη περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Ώρες μετά την φράση του κ. Φίλη, το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να κάνει διαρροή ότι «ενοχλήθηκε» απ' τη φράση του υπουργού Παιδείας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πλήρη διαφωνία μεταξύ της ΟΙΕΛΕ και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση κατέγραψε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών.

Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ κατέθεσαν πλήρη στοιχεία, βασισμένα σε νέα έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι το μέτρο είναι πρόχειρο και δημοσιονομικά απολύτως αναποτελεσματικό.

Εξήγησαν, επίσης, στον υπουργό ότι η επιβολή του μέτρου ευνοεί τις ελάχιστες σχολικές μονάδες της ελίτ και πλήττει κατά κύριο λόγο τις μικρές και μεσαίες σχολικές μονάδες, στις οποίες προσφεύγει η μέση οικογένεια.

Ο υπουργός από τη δική του μεριά τόνισε ότι με την ελάφρυνση του ΦΠΑ οι περισσότερες δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορούν να απορροφήσουν το ποσό, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν ιδιαίτερα οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι το μέτρο ελήφθη υπό ασφυκτικές πιέσεις και χωρίς σοβαρό σχεδιασμό.

Οι αιρετοί της Ομοσπονδίας τόνισαν στον υπουργό ότι η νομοθετική απορρύθμιση των τελευταίων ετών στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης έχει προκαλέσει σοβαρό ζήτημα ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και νομιμότητας της έκδοσης των τίτλων σπουδών από ορισμένους παρόχους του χώρου.

Ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι θα επανασυσταθεί άμεσα η Διεύθυνση Ιδιωτικής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, που θα εποπτεύει το σύνολο των παρόχων ιδιωτικής εκπαίδευσης (ιδιωτικά σχολεία ξένα και ελληνικά, Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ΙΕΚ, Κολέγια).

Τόνισε ότι θα πρέπει να καταπολεμηθούν οι άθλιες εργασιακές συνθήκες, η φοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία στο χώρο των φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των κέντρων ξένων γλωσσών, όπου παρατηρούνται. Τέλος, επιβεβαίωσε ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για επαναφορά της εποπτείας της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας.

Μετά τη συνάντηση αυτή, που σηματοδοτεί την έναρξη διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η ΟΙΕΛΕ ομόφωνα αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο Δ.Σ. την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση.

Από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Φίλης μίλησε για «σολομώντεια» λύση, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Είχαμε μία γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών. Μας ανέπτυξαν και τις μελέτες που πραγματοποίησαν για την εκπαίδευση σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ. Συζητήσαμε επίκαιρα ζητήματα και συμφωνήσαμε ότι η σημερινή συνάντηση είναι η αρχή μιας μόνιμης συνεργασίας για τη διατύπωση των απόψεων των πλευρών και της συνεννόησης για τα κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης» είπε αρχικά ο κ. Φίλης.

Και συνέχισε: «Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, επαναλάβαμε ό,τι δηλώσαμε και στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή: ότι η ιδιωτική εκπαίδευση και τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα επιστρέψουν στο υπουργείο Παιδείας από το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο τα τελευταία χρόνια είχαν μεταβιβαστεί. Και αυτό δίνει τη δυνατότητα, μέσα από μία διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, να υπάρχει μία ουσιαστική εποπτεία του συνόλου των προβλημάτων και των δυνατοτήτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή τη δημόσια εποπτεία».

«Σε σχέση με ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα» συνέχισε ο υπουργός Παιδείας, «η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε την άποψή της για το 23%, το οποίο δεν υφίσταται πλέον. Η κυβέρνηση, ύστερα από ένα διάλογο, σε συνεννόηση με όλες τις πλευρές, προχώρησε σε μία σολομώντεια λύση: να μην υπάρχει ΦΠΑ για την προσχολική εκπαίδευση, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Να υπάρχει 6% ΦΠΑ για το χώρο των φροντιστηρίων, της μη τυπικής εκπαίδευσης που καλύπτει κενά της δημόσιας εκπαίδευσης. Τέλος να περιοριστεί στο 13% ο ΦΠΑ για την τυπική ιδιωτική εκπαίδευση, γυμνάσια και λύκεια, επειδή το να φοιτούν εκεί οι μαθητές είναι μία επιλογή που κάνουν οι οικογένειες, απόλυτα σεβαστή, και μπορούν να την υποστηρίξουν.
Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για όλα τα ζητήματα και πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιλύουμε, αλλά και να προλαβαίνουμε προβλήματα».

«Ακόμα, γνωρίζουμε ότι από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει ένας κύκλος απολύσεων. Γι' αυτό το ζήτημα θα έχουμε επικοινωνία με τους σχολάρχες και την ένωση ιδιοκτητών. Πρόθεσή μας είναι να υπάρχει εργασιακή νομιμότητα και ηρεμία σε όλα τα επίπεδα της ιδιωτικής εκπαίδευσης» κατέληξε.

«Αυτοπαγιδευτήκαμε»... ομολογούν στην κυβέρνηση
Δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης ή κατάργησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση κατά τη φετινή σχολική χρονιά. Πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα πρώτα, αναφέρουν κυβερνητικές πήγες.

Όπως παραδέχθηκαν οι ίδιες πηγές, «αυτοπαγιδευτήκαμε στον ΦΠΑ εκπαίδευσης». «Μιλήσαμε για έσοδα 300 εκατ. ευρώ και τελικά ειναι πολύ χαμηλότερα, κάτω από 100 εκατ. ευρώ» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ (132)

Στεφ

Μα ειναι δυνατον να βρει ισοδυναμα απο τροφιμα αυτό το αμορφωτο βοιδι ?

Γιαννης

Δεν σπουδάζουν τα παιδιά της μεσαίας τάξης των 1200ε στα ιδιωτικά σχολεία κυριε υπουργέ σπουδάζουν μόνον τα παιδιά των πλουσίων ,και για να μπορούν , να ειναι ανταγωνιστικά με τους σπουδάζοντες στα ιδιωτικά σχολεία στις πανελλήνιες εξετάσεις οι οικογένειες τους με φοβερές δυσκολίες και στερηςεις καταφεύγουν στα φροντιστήρια ,αυτή ειναι η αλήθεια κύριε φίλη και τώρα έρχεστε εσείς μια αρτιςτερη κατα τα λεγόμενα της κυβερνηςη και βαζεται ΦΠΑ στα φροντιστήρια ,με αποτέλεσμα ενα μέρος απο αυτα να μην μπορουν να εγγραφουν σε φροντιστήρια ή σε ξένες γλώσσες κλπ Δηλαδή έμμεσος πλην σαφώς ,δεν δίνεται της ίδιες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά του λαου κυριε υπουργέ .Αληθεια σκεφτήκατε ποτε, ποιοι πανε στα ίδιωτικα σχολεία ,γιατί πανε αφού υπάρχουν τα δημόσια σχολεία πιο ειναι το βιοτικό τους επίπεδο ;;;;;;Κρίμα στα όνειρα κυριε υπουργέ γιατί τα όνειρα δυστυχώς ειναι μόνον για την πλέμπα..

Αγύριγο κεφάλι

Ισότης (κατά το ΣΥΝΤΑΓΜΑ) στην Παιδεία! ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ σε Δημόσια Σχολεία! Ο ταξικός διαχωρισμός και οι Ταξικές ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ των ΝεοΕλλήνων και οι Ελιτίστικες συμπεριφορές, ΔΕΝ πρέπει να ... εκμανθάνονται από την παιδική τρυφερή ηλικία, διότι εξελίσσονται σε ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ βιώματα!..

Ορθόδοξος Χριστιανός

Έχεις δίκιο. Στην βρεφική τρυφερή ηλικία πρέπει μόνο να τα βαφτίζουμε για να σωθούν!

Αγύριγε είσαι μπετόβλακας

απλά τα πράγματα

othelos

Η φοροαποφυγη θα εκλειψει μονο οταν καταργηθουν τα χαρτονομισματα και τα κερματα και ολες οι συναλλαγες γινονται με καρτες, smartphones και ηλεκτρονικα μεσα. Τοτε ολοι θα πληρωνουν αφου και ολοι οι λογαριασμοι θα ελεγχονται ως προς την κινηση τους και δεν θα υπαρχει ουτε μαυρο χρημα ουτε αναγκη ΦΠΑ στα σημερινα επιπεδα. Απλα πραγματα.....

Ειδικός

Καλά κάνει και φορολογεί τα ιδιωτικά! Μάθανε τώρα όλοι όσοι μεγαλώσανε σε στάνες και βουστάσια και θέλουν ιδιωτικό για τα παιδιά τους. Μακάρι να συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση να βάλει και φόρους σε είδη που δεν μπορεί να αποφύγει ο πολίτης όπως γάλα, ψωμί, ρεύμα ώστε να μειωθεί το φαινόμενο της φοροαποφυγής.

ΠΡΟΣΕΧΕ ΚΑΛΑ

Ετσι και κατεβάσεις το ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία κάτω απο 23% να ξέρεις ότι θα έχουμε ιστορίες.Δεν θα πληρώνουμε εμείς οι διαλυμένοι εδω και 5 χρόνια την ευρωλαγνεία κάποιων.ΤΕΡΜΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ.Όλοι αυτοί είναι οι συγκενρωμένοι του ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ.Ας πληρώσουν τότε και να μην κάνουν κηδείες με ξένα κόλυβα.ΕΜΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΩΣΑΜΕ.

@

Έχεις απόλυτο δίκιο.

Πέτρος

Εχεις απόλυτο δίκιο.Κάποιους προφανώς τους έπιασε η κρίση φέτος.Εμας που μας έχουν αφαιμάξει πέντε χρόνια τώρα είμαστε οι μακάκες της υπόθεσης.Η Ελλάδα είναι σε κρίση τα χαμηλά στρώματα τελείωσαν προ πολλού,τη μεσαία τάξη την διέλυσαν και την διαλύουν ας βάλουν πλάτη και αυτοί που έχουν για ιδιωτικά σχολεία γιατί τα δικά μας τα παιδιά πάνε σε δημόσιο με τα ίδια παπούτσια.Τέρμα το πάρτυ για όλους.Διαφορετικά υπάρχει κι άλλος δρόμος.Χρεοκοπία δραχμή και τα κεφάλια μέσα.Τόσο απλά είναι τα πράγματα και κάποιοι να σταματήσουν να ονειρεύονται και να απαιτούν.Ενημερωτικά δεν ψήφισα συριζα αλλά ΚΚΕ και ήμουν για πολλά χρόνια δεξιός όπου η ίδια μου η παράταξη με κατέστρεψε εμένα και την οικογένεια μου.ΠΡΟΔΟΤΗ ΣΑΜΑΡΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.

Ελεος

Ας τα πανε σε δημόσια τόσοι και τόσοι λαμπροί επιστήμονες βγήκανε απο δημόσια σχολεια ...εαν θελουν ομως οπωσδηποτε στα ιδιωτικά ας παρουν ενα φθηνό κινητο και οχι το νέο iPhone s6 δώρο στα παιδια τους και θα εχουν να πληρώσουν το ΦΠΑ ..ελεος με τους έχοντες που δεν θελουν να πληρώσουν δεκαρα στο κρατος και χαίρονται οταν κόβουν την πενιχρή σύνταξη της γιαγιάς

Ειδικός

Το iphone είναι 6s, το samsung λέγεται s6. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα...

geo

Εγω παιδια ένα ΝΟΚΙΑ 625 εχω και παει μια χαρα.

DAF

Μεγάλε όταν οι "έχοντες" έβγαζαν λεφτά δουλεύοντας σαν σκυλιά και πλήρωναν κι ένα σκασμό λεφτά στην εφορία, εσύ έπινες φραπεδούμπα στην πλατεία.

Εκπαίδευση για τα πρόβατα

Βέβαια, όλοι οι συνειδητοποιημένοι Νεοέλληνες στέλνουν τα κακομαθημένα βούρλα τους σε φροντιστήρια από το δημοτικό και σε ιδιωτικά σχολεία για να τους κάνουν σοφούς. Δηλαδή, όποιος δεν κάνει φροντιστήριο και φοιτήσει σε δημόσιο σχολείο δεν πρόκειται να έχει σωστή παιδεία; Μόνο από τους "κορυφαίους" καθηγητές των φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων μαθαίνει ο κανακάρης τους, κ@@λο δεν έχει να τον στρώσει μόνος του/της και να μάθει; Άϊντε παραμορφωμένοι σκατίβλαχοι, είδαμε και η προηγούμενη γενιά που μεγάλωσε στα φροντιστήρια τί σκατά έκανε στην κοινωνία...

Antonis

MONO ME THN EMFANISH TOY KAI TO PAROYSIASTIKO TOY PROSBALEI MAS PROSBALEI OLOYS. AN MAS ELEGAN THN ALHTHEIA , OTI DHLADH DEN YPARXOYN XRHMATA KAI PLEON THA TA PAROYN APO PANTOY ,THA EDEIXNA LIGH KATANOHSH. OMOS AYTOI KANOYN SAN NA TO XAIRONTAI PRAGMATIKA . STHN PRAGMATIKOTHTA KOYBALOYN TOSA KOMPLEX MESA TOYS , POY PRAGMATIKA APORO KAI ENTYPOSIAZOMAI KATHIMERINA . DYSTHXOS DEN THA EXOYN KALO TELOS KAI MAZI ME AYTOYS OLOI MAS.

Χρηστος

Λαϊκιστές και κρυπτοφασιστες Συριζαίοι που συνεχίζουν ν να επενδύουν στο θυμικό μερίδας του κόσμου και να καλλιεργούν το διχασμό μέσω του λαϊκισμού που τους έφερε στην εξουσία. Ειναι επικίνδυνα άθλιοικαι ανίκανα γρουπουσκουλα που σε άλλες κοινωνίες η θέση τους ειναι μονο στο περιθώριο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

prodromou

Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση εξέφρασε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η Κύπρος συνεχίζει να δείχνει πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού