ΑΠΘ για Ρωμανό: Η πολιτεία να εξετάσει το ζήτημα πρόσβασης, εξαντλώντας την ευασθησία της

ΑΠΘ για Ρωμανό: Η πολιτεία να εξετάσει το ζήτημα πρόσβασης, εξαντλώντας την ευασθησία της

Η εκπαίδευση είναι ελπίδα και όχι απειλή για την κοινωνική επανένταξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που υιοθετεί η Σύγκλητος του ΑΠΘ

ΑΠΘ για Ρωμανό: Η πολιτεία να εξετάσει το ζήτημα πρόσβασης, εξαντλώντας την ευασθησία της
«Η πολιτεία να εξετάσει το γενικότερο ζήτηµα της πρόσβασης των κρατουµένων στην εκπαίδευση, εξαντλώντας την ευαισθησία της. Είναι, προφανώς, ευθύνη της Πολιτείας να λαµβάνει εκείνα τα µέτρα που κρίνονται, στο πλαίσιο του νόµου, αναγκαία για την προστασία της δηµόσιας ασφάλειας» επεσήμανε ομόφωνο ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα τονίζεται: «Με αφορμή την έμπρακτη διαμαρτυρία του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού σχετικά µε την περιορισµένη εφαρµογή του θεσµού των εκπαιδευτικών αδειών, η Σύγκλητος του ΑΠΘ υιοθετεί, ομόφωνα, το περιεχόμενο της σχετικής από 3-12-2014 ανακοίνωσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με τίτλο: Εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων: Η εκπαίδευση είναι ελπίδα και όχι απειλή για την κοινωνική επανένταξη. 

Κλείσιμο
Ειδικότερα, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, εκφράζει την ευχή, η Πολιτεία να εξετάζει το γενικότερο ζήτηµα της πρόσβασης των κρατουµένων στην εκπαίδευση, εξαντλώντας την ευαισθησία της. Είναι, προφανώς, ευθύνη της Πολιτείας να λαµβάνει εκείνα τα µέτρα που κρίνονται, στο πλαίσιο του νόµου, αναγκαία για την προστασία της δηµόσιας ασφάλειας. 

Κατά τη θεσµοθέτηση, επιβολή και εφαρµογή αυτών των µέτρων, ωστόσο, σκόπιµο είναι να λαµβάνεται υπόψη, πρωτίστως, ο ρόλος της εκπαίδευσης ως κρίσιµης οδού κοινωνικής επανένταξης στο πλαίσιο ενός σωφρονιστικού συστήµατος που δεν επιδιώκει να εκδικείται, αλλά φιλοδοξεί να σωφρονίζει. Στο πλαίσιο αυτό, παράµετροι όπως η ηλικία των κρατουµένων και η διαγωγή τους πρέπει, επίσης, να λαµβάνονται υπόψη κατά την εξέταση αιτηµάτων πρόσβασης στην εκπαίδευση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης