Πολυτεχνείο: 30 φοιτητές στο 1ο Επαγγελματικό Μεταπτυχιακό για Υποδομές και Κατασκευές

Πολυτεχνείο: 30 φοιτητές στο 1ο Επαγγελματικό Μεταπτυχιακό για Υποδομές και Κατασκευές

Οι σπουδαστές θα ειδικευθούν στις σύγχρονες μεθόδους και τις τεχνικές διαχείρισης έργων υποδομών και κατασκευών με εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών και δράσεων

kataskeves
Την ανάδειξη των ηγετικών στελεχών του μέλλοντος στον τομέα των υποδομών και των κατασκευών  έχει στόχο το πρώτο επαγγελματικό μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ελλάδα που αρχίζει τον Οκτώβριο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία. Πρόκειται για μεταπτυχιακές σπουδές απόλυτα εναρμονισμένες με τις σύγχρονες ανάγκες του τομέα των υποδομών και κατασκευών.

Το Επαγγελματικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΕΔΠΜΣ) «Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών (ΔΕΥΚ)» του ΕΜΠ, είναι το πρώτο στο είδος του και είναι προϊόν ζύμωσης τριών σχολών: Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα καθώς ο αριθμός νέων μηχανικών αυξάνεται μεν, ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι τα επαγγελματικά στελέχη με τις απαραίτητες τεχνικές και διοικητικές δεξιότητες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Γεγονός, που σημαίνει πρακτικά, πως όταν παραστεί ανάγκη στο “πεδίο”, ίσως αποδειχθεί δύσκολο να ανταποκριθούν, ιδίως στο αρχικό στάδιο της επαγγελματικής τους πορείας.

pritanis_Andreas_Bountouvis


Α. Μπουντουβής: «Μεγάλο ζητούμενο είναι η πρακτική άσκηση στη βιομηχανία»
Βέβαια, η εμπειρία πεδίου οικοδομείται με το χρόνο.  Όπως δε επισημαίνει ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής «τα προγράμματα σπουδών, ειδικά των μηχανικών πενταετούς διάρκειας δεν μπορεί να γίνουν “super market”, δηλαδή να ενσωματώνουν ο,τι είναι απαραίτητο για την επαγγελματική πορεία των αποφοίτων. Είναι σημαντικό να τίθεται το θέμα, γιατί αφορά και στη συμπληρωματική επιστημονική εκπαίδευση των μηχανικών, όπως είναι η εκπαίδευση μεταπτυχιακού επιπέδου…. Είναι ηχηρά τα “καμπανάκια”, που ακούγονται από την αγορά εργασίας ότι οι απόφοιτοι στερούνται δεξιοτήτων υψηλής ζήτησης». Και προσθέτει: «οι σπουδές δεν πρέπει να καλύπτουν πάρα πολλά, γιατί καταδικάζουν όλα με “αχταρματοποίηση”…. Πρέπει να δίνουν έμφαση στα θεμελιώδη, στα ουσιαστικά, αυτά που αντέχουν στις αλλαγές και που προσφέρουν τη δυνατότητα της προσαρμογής των μηχανικών στις αλλαγές, που αντιμετωπίζουν στην επαγγελματική τους πορεία, είτε επειδή αλλάζουν τομέα απασχόλησης, είτε επειδή οι τεχνολογικές εξελίξεις σε κάθε τομέα μεταβάλλονται. Μεγάλο ζητούμενο είναι η πρακτική άσκηση των φοιτητών στη βιομηχανία και στις επιχειρήσεις», θα πει ο Πρύτανης. «Δεν χωρά αμφιβολία, πως η  εκσυγχρονιστική και αναπτυξιακή κατεύθυνση του επαγγελματικού μεταπτυχιακού προγράμματος, αναπόφευκτα οδηγεί στην ανάσχεση του brain drain και την ενίσχυση του brain gain». 

Ποιος είναι ο σκοπός του ΕΔΠΜΣ  "ΔΕΥΚ"
«Προκειμένου να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος δραστηριοτήτων στον κλάδο των υποδομών και κατασκευών, ο ΕΔΠΜΣ "ΔΕΥΚ" επιχειρεί να αναδείξει, εκτός της τεχνικής και την οικονομική, περιβαλλοντική, νομική και κοινωνική διάσταση των έργων υποδομών και κατασκευών, από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση και λειτουργία τους. Οι νέοι διπλωματούχοι μηχανικοί, απόφοιτοι ΑΕΙ της ημεδαπής με πενταετή διάρκεια σπουδών και στελεχών του Φορέα Χρηματοδότησης πτυχιούχων ΑΕΙ, θα ειδικευθούν στις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές της διαχείρισης έργων υποδομών και κατασκευών με έμφαση στις απαραίτητες τεχνικές και διοικητικές δεξιότητες για την ορθολογική υλοποίηση υποδομών», τονίζει ο κ. Ευάγγελος Σαπουντζάκης, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ΕΜΠ. Στην πραγματικότητα, η “ομπρέλα” του επαγγελματικού μεταπτυχιακού «ΔΕΥΚ», «θα καταλαμβάνει όλα τα στάδια του κύκλου ζωής των έργων, των προγραμμάτων έργων αλλά και των χαρτοφυλακίων τους», θα πει ο ίδιος. «Αυτό θα καταστεί εφικτό, μέσα από την εμβάθυνση στο τρίπτυχο: σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, χρήση νέων τεχνολογιών, εκμάθηση τεχνικών».

 Ευάγγελος Σαπουντζάκης: «Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις»
«Η οικονομική αβεβαιότητα, η αύξηση του κόστους κατασκευής, η μείωση του περιθωρίου κέρδους, ο ρυθμός ανάπτυξης της τεχνολογίας, η κλιματική αλλαγή και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, μεταξύ άλλων, επιβάλλουν την αυστηρή ορθολογική λήψη
αποφάσεων (‘value for money’)», αποσαφηνίζει ο Αντιπρύτανης σχετικά με την αναγκαιότητα του προγράμματος, το οποίο έρχεται ως απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις για τον κλάδο των κατασκευών και των υποδομών.Η κατάκτηση της κρίσιμης τεχνογνωσίας σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, θα μετουσιώσει το ακαδημαϊκό υπόβαθρο που οικοδόμησαν οι απόφοιτοι του ΕΔΠΜΣ "ΔΕΥΚ" σε ουσιαστική συμβολή στον εκσυγχρονισμό του κλάδου. Η εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών και δράσεων, η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών και η συνεχής κατάρτιση του προσωπικού, θα τους αναδείξει σε ηγετικά στελέχη του κλάδου. 
Για τους 30 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα σπουδαστές, η απόκτηση του ΔΜΣ (Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών) προϋποθέτει την επιτυχημένη εξέταση στα 10 υποχρεωτικά μαθήματα, την παρακολούθηση διαλέξεων, την υλοποίηση τεχνικών μελετών και την εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ενώ για κάθε έναν ορίζεται ένας ακαδημαϊκός σύμβουλος. 
Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΕΜΠ και του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών (ΕΣΒΥΚ) και βάσει του άρθρου 89 του νόμου 4957/22, Φορέας πλήρους Χρηματοδότησης πενταετούς διάρκεια του ΕΔΠΜΣ "ΔΕΥΚ" είναι ο Όμιλος Εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Στρεπτόκοκκος Α: Έξι θάνατοι παιδιών το 2023 στην Ελλάδα – Τι να προσέχουν οι γονείς

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Εννέα επικές ατάκες του «Καβαλιέρε» που θα μείνουν στην Ιστορία

Πρίγκιπας Χάρι εναντίον tabloid - Μάχη μέχρι τελικής πτώσης στα βρετανικά δικαστήρια

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης