Πρίγκιπας Χάρι εναντίον tabloid - Μάχη μέχρι τελικής πτώσης στα βρετανικά δικαστήρια

Πρίγκιπας Χάρι εναντίον tabloid - Μάχη μέχρι τελικής πτώσης στα βρετανικά δικαστήρια

Ο αυτοεξόριστος πρίγκιπας αφήνει στην άκρη ντοκιμαντέρ, podcast, συνεντεύξεις και βιβλία και ξεκινά σταυροφορία κατά του σκανδαλοθηρικού Τύπου, με αφορμή υποκλοπή προσωπικών δεδομένων του ιδίου και ακόμη 100 προσωπικοτήτων τα οποία κατόπιν δημοσιεύονταν με πηχυαίους σκανδαλοθηρικούς τίτλους

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
pr-harry-mak
Μπορεί η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας να καμώνεται με περίσσευμα υποκρισίας ότι δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν γνωρίζει τον πρίγκιπα Χάρι, όμως εκείνος έχει αποφασίσει να υπενθυμίζει κάθε τόσο την παρουσία του. Και όχι πάντα τόσο διακριτικά όσο στην πρόσφατη ενθρόνιση του πατέρα του, βασιλιά Κάρολου Γ’, στην τελετή της οποίας ενσάρκωσε με αξιώσεις τον ρόλο του φτωχού συγγενούς. Βέβαια, τη δουλειά του (βλ. τοποθέτηση προϊόντος) ως επιδραστικός την έκανε και με το παραπάνω, αν πιστέψει κανείς τις φήμες που ήθελαν το φράκο του να είναι ευγενική χορηγία του οίκου Dior.

Εναν μήνα μετά τη φαραωνικών διαστάσεων στέψη, την οποία όμως για κάποιον περίεργο λόγο κανείς δεν θυμάται, πλην ενδεχομένως του νέου ηγεμόνα, ο δούκας του Σάσεξ επέστρεψε στο Λονδίνο, αυτή τη φορά για έναν λόγο σοβαρότερο, κατά τη γνώμη του, από την άνοδο του 74χρονου πατέρα του στον θρόνο. Ο πρίγκιπας Χάρι κλήθηκε από το ανώτατο δικαστήριο ως μάρτυρας στην αγωγή εναντίον του ομίλου εφημερίδων «Mirror», που εκδικάζεται αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο.

Η κατηγορία

Μπορεί πολλοί να θεωρούν, λόγω του μιντιακού εκτοπίσματος του αποσυνάγωγου γαλαζοαίματου, ότι πρόκειται για μια προσωπική σταυροφορία του κατά του κίτρινου Τύπου, όμως στην πραγματικότητα είναι μια ομαδική αγωγή στην οποία, εκτός από τον Χάρι, συμμετέχουν συνολικά 100 ενάγοντες, ανάμεσά τους και οι κληρονόμοι του αείμνηστου Τζορτζ Μάικλ.

Η «Mirror» κατηγορείται ότι από το 1996 έως το 2010 υπέκλεπτε κατά συρροή προσωπικά δεδομένα διασημοτήτων και χρησιμοποιούσε αθέμιτες και αντιδεοντολογικές πρακτικές για την αλίευση πληροφοριών, τις οποίες κατόπιν δημοσίευε με πηχυαίους σκανδαλοθηρικούς τίτλους. Εννοείται ότι τα φώτα στράφηκαν στον πρίγκιπα όχι μόνο επειδή είναι μάλλον ο φωτογενέστερος από τους ενάγοντες, αλλά και διότι μέλος της βασιλικής φαμίλιας είχε να διαβεί το κατώφλι δικαστηρίου από το μακρινό 1891. Τότε ο προ-προπάππους του Χάρι, πρωτότοκος γιος της βασίλισσας Βικτωρίας, πρίγκιπας και κατόπιν βασιλιάς Εδουάρδος Η’, είχε κληθεί να καταθέσει στην υπόθεση του διαζυγίου μιας γυναίκας που πολλοί θεωρούσαν ερωμένη του, αλλά και για ένα περίφημο για την εποχή χαρτοπαιχτικό σκάνδαλο.
Κλείσιμο
pr-harry-1
Ο Χάρι γυμνός στο πρωτοσέλιδο της «Mirror», στο οποίο υποστήριζε ότι ο πρίγκιπας συμμετείχε σε πάρτυ οργίων

Στο σκαμνί

Εκατόν τριάντα δύο χρόνια μετά, η υπόθεση της «Mirror» είναι πολύ πιο προσωπική και κρίσιμη για το γόητρο του Χάρι, ο οποίος έχει εκφράσει δημόσια την καταδίκη του για τον τρόπο με τον οποίο τα βρετανικά ταμπλόιντ παρεμβαίνουν στις ζωές των αναγνωρίσιμων προσώπων. Γι’ αυτό τον λόγο ο ίδιος έχει καταθέσει αγωγές και κατά των εκδοτικών ομίλων των εφημερίδων «Sun» και «Daily Mail», οι οποίες θα αποφασιστεί μέσα στη χρονιά αν θα οδηγηθούν σε ακροατήριο. Η έκβαση στη δίκη κατά της «Mirror» σίγουρα θα λειτουργήσει ως βαρόμετρο. Γι’ αυτό και ο πρίγκιπας έφτασε την προηγούμενη Τρίτη στο δικαστήριο άρτια προετοιμασμένος.

Εκπροσωπείται άλλωστε από τον σταρ-δικηγόρο της Μεγάλης Βρετανίας, τον θρύλο σερ Ντέιβιντ Σέρμπορν, ο οποίος βρισκόταν στις υπηρεσίες της πριγκίπισσας Νταϊάνας και βέβαια εκπροσώπησε τον Τζόνι Ντεπ στην πρόσφατη δικαστική μάχη του με την Αμπερ Χερντ. Υπό την καθοδήγηση του πολύπειρου νομικού ο δούκας του Σάσεξ παρουσίασε στο ακροατήριο συνολικά 33 άρθρα των εφημερίδων «Mirror» και «Sunday Mirror», με βάση τα οποία στοιχειοθετείται το αδίκημα της υποκλοπής προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με τον Χάρι, που κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας στο δικαστήριο, όλα ξεκίνησαν το 1996, όταν εκείνος σε ηλικία 12 ετών πέρασε το κατώφλι του Κολεγίου Ιτον και έλαβε από τους υπαλλήλους του παλατιού το πρώτο κινητό του τηλέφωνο.

Ο αυτοεξόριστος σήμερα πρίγκιπας υποστηρίζει ότι δημοσιογράφοι της εφημερίδας είχαν παγιδεύσει τη συσκευή του και άκουγαν τόσο τα τηλεφωνήματα με τους γονείς, τους φίλους και το τότε κορίτσι του όσο και τα μηνύματα του προσωπικού τηλεφωνητή του. Ο Χάρι εξήγησε στο δικαστήριο πως τα φωνητικά μηνύματα ήταν εκ των ων ουκ άνευ τρόπος επικοινωνίας του με τον έξω κόσμο και σημείωσε πως για κάποιον ανεξήγητο τότε λόγο πολλά χάνονταν από τη μνήμη της συσκευής. Σήμερα, είπε, διατηρεί τη βεβαιότητα πως το τηλέφωνό του παρακολουθούνταν.

Οι εφημερίδες αντλώντας με δόλιο τρόπο στοιχεία για την ιδιωτική ζωή του όχι μόνο φιλοτέχνησαν το προφίλ που εκείνες ήθελαν για το έφηβο τότε πριγκιπόπουλο, αλλά μέσω των δημοσιευμάτων τους θεωρεί πως καθοδήγησαν την κοινή γνώμη και χειραγώγησαν τις αποφάσεις για τη ζωή του. «Οι εφημερίδες προτιμούσαν να είμαι single. Ημουν πιο ενδιαφέρων τύπος έτσι και τους πουλούσα περισσότερα φύλλα», είπε στην κατάθεσή του.

Ζωή σε παράνοια

Κομβική στιγμή της εξέτασής του στο δικαστήριο ήταν η αναφορά του στον Τζέιμς Χιούιτ, βετεράνο αξιωματικό με τον οποίο η Νταϊάνα διατηρούσε εξωσυζυγικό δεσμό στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο Χάρι είπε πως τα δημοσιεύματα της εποχής που παρουσίαζαν τον Χιούιτ ως πατέρα του τον είχαν οδηγήσει να ζει σε καθεστώς παράνοιας. «Δεν ήξερα ποιον να πιστέψω! Σταμάτησα να εμπιστεύομαι τους ανθρώπους», δήλωσε μεταξύ άλλων. Ο πρίγκιπας στάθηκε και σε ένα ακόμα περιστατικό του 2003, όταν είχε έρθει σε ρήξη με τον αδελφό του, πρίγκιπα Γουίλιαμ, με θέμα τη συνάντησή τους με τον μπάτλερ της αείμνηστης μητέρας τους, Πολ Μπάρελ.

Ο μεν διάδοχος του θρόνου θεωρούσε πως του όφειλαν λίγο χρόνο, ο δε Χάρι εναντιωνόταν θεωρώντας τον έναν άνθρωπο που ξεπούλησε τη μνήμη της μητέρας τους και καπηλεύτηκε την υστεροφημία της. Δημοσίευμα εκείνης της περιόδου περιέγραφε τις συζητήσεις των δύο αδελφών και την οργή του Χάρι, χρησιμοποιώντας μάλιστα λέξεις τις οποίες ο πρίγκιπας λέει πως θα μπορούσε να γνωρίζει κανείς μόνο αν είχε υποκλέψει τις τηλεφωνικές συνομιλίες του. Εναν χρόνο αργότερα το 2004 τα έντυπα του ομίλου «Mirror» ξεκίνησαν να δημοσιεύουν μύχιες πληροφορίες για τον ερωτικό δεσμό του με την Τσέλσι Ντέιβι.

Γνώριζαν ακόμα και τις πτήσεις που εκείνη χρησιμοποιούσε για να φτάνει στο Λονδίνο από τη Ζιμπάμπουε όπου ζούσε, ενώ ο Χάρι κατέθεσε πως είχε πολλές φορές αντιληφθεί μυστηριώδεις άνδρες να γίνονται σκιά του. Ηταν πολλοί, ήταν παντού και, κυρίως, ήταν ακόρεστοι για ένα κομμάτι της προσωπικής ζωής του. Φυσικά, οι δημοσιογράφοι δεν δρούσαν χωρίς τις ευλογίες της διοίκησης της «Mirror». Ο δούκας του Σάσεξ υποστήριξε ακόμη ότι ο Πιρς Μόργκαν, επικεφαλής της «Daily Mirror» από το 1995 έως το 2004, όχι μόνο γνώριζε τα μέσα που απεργάζονταν οι ρεπόρτερ, αλλά και έδινε τη σιωπηρή συμφωνία του. Σε αυτό το σημείο πολλοί είδαν να αναζωπυρώνεται η προσωπική βεντέτα του Χάρι με τον χολερικό Βρετανό δημοσιογράφο.

Ο Μόργκαν στα πρώτα χρόνια της σχέσης του Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ υπήρξε όχι μόνο θιασώτης του δεσμού, αλλά και δεδηλωμένος θαυμαστής της Αμερικανίδας ηθοποιού. Με την πιο κακή γλώσσα της Μεγάλης Βρετανίας σύμμαχό του, το ζευγάρι δεν είχε να φοβάται τίποτα. Οσο όμως λάτρεψε τόσο τελικά μίσησε τη Μαρκλ, θεωρώντας πως εκείνη λειτουργούσε ως τροχοπέδη για την προσωπική σχέση του με τον Χάρι. Ο Μόργκαν δεν προσκλήθηκε στον γάμο των Σάσεξ και έκτοτε έγινε η νέμεσή τους. Οι χαρακτηρισμοί «τυχοδιώκτες» και «κακομαθημένοι» είναι οι πιο ελαφρείς που τους έχει αποδώσει τα τελευταία χρόνια και μάλλον οι μόνοι που μπορούν να γραφτούν χωρίς να διασαλευτεί η πολιτική ορθότητα.
pr-harry-2
Ο δούκας του Σάσεξ υποστήριξε ότι ο Πιρς Μόργκαν, επικεφαλής της «Daily Mirror» από το 1995 έως το 2004, όχι μόνο γνώριζε τα μέσα που απεργάζονταν οι ρεπόρτερ, αλλά και έδινε τη σιωπηρή συμφωνία του

Το φλύαρο Παλάτι

Η κατάθεση του πρίγκιπα Χάρι ολοκληρώθηκε σε δύο ημέρες, την προηγούμενη Τρίτη και Τετάρτη. Ηδη έχει επιστρέψει στην Καλιφόρνια όπου ζει με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους. Οι αιτιάσεις του στην αίθουσα του δικαστηρίου μπορεί να θεωρούνται ήδη από πολλούς θέσφατο, λόγω και της δημοσιότητας που πήραν, όμως για τον συνήγορο υπεράσπισης του ομίλου «Mirror» μπορεί να αποδειχθούν και η αχίλλειος πτέρνα του γαλαζοαίματου. Ο Αντριου Γκριν, που εκπροσωπεί τον εκδοτικό οργανισμό, θεωρεί ούτε λίγο ούτε πολύ τον Χάρι έναν πρώτης τάξεως παραμυθά που θυμήθηκε μάλλον όψιμα τα δεινά που υπέφερε από τον βρετανικό Τύπο. Και μόνο από το γεγονός ότι ο Βρετανός νομικός έχει το προσωνύμιο «the beast» (τέρας) δεν αφήνει περιθώριο να σκεφτεί κανείς ότι θα είναι εύκολος αντίπαλος.

Ο Γκριν παραδέχτηκε μόνο ένα περιστατικό παρακολούθησης του Χάρι σε βρετανικό κλαμπ το 2004. Μίλησε για δωροδοκία ενός υπαλλήλου, ο οποίος αντί 75 λιρών -το λες και κοψοχρονιά- έδωσε πληροφορίες για τη βραδιά που πέρασαν ο πρίγκιπας με την τότε σύντροφό του. Κατά τα άλλα, ο συνήγορος της «Mirror» υποστηρίζει ότι οι εφημερίδες χρησιμοποίησαν παλιοκαιρίσιους μεν, νόμιμους δε τρόπους για να έχουν πληροφόρηση από πρώτο χέρι σχετικά με την ιδιώτευση των Ουίνδσορ.

Ως βασική πηγή των δημοσιογράφων παρουσίασε -χωρίς να τους κατονομάσει- εργαζομένους του παλατιού, κυρίως εκείνους που ανήκαν στη σφαίρα επιρροής του τότε πρίγκιπα Κάρολου, αλλά και φίλους του Χάρι, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούσαν το μυαλό τους προτού μιλήσουν για εκείνον. Ο Γκριν τήρησε αν μη τι άλλο τα προσχήματα και δεν έφερε τον Χάρι σε όσο δύσκολη θέση θα μπορούσε. Πολλοί προέβλεπαν ότι ο δικηγόρος θα αναβίωνε τη συζήτηση για τον έκλυτο νεανικό βίο του πρίγκιπα, θα έφερνε ξανά στην επιφάνεια τις ασωτίες και τις καταχρήσεις του και βέβαια το πρόσφατο ομιχλώδες περιστατικό με την καταδίωξη των Σάσεξ από τους παπαράτσι, το οποίο τελικά δεν ήταν ακριβώς όπως εκείνοι το παρουσίασαν.

Προς στιγμήν, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση αποσοβήθηκαν. Πολλοί όμως στοιχηματίζουν ότι ο Χάρι έχει λόγους να χάνει τον ύπνο του ώσπου το δικαστήριο αποφασίσει, κάτι που αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα. Τουλάχιστον ο θείος του Τσαρλς Σπένσερ δήλωσε ότι τον πιστεύει. Στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι.

Φωτογραφίες: AFP/ VISUALHELLAS.GR


Ειδήσεις σήμερα:

Από στρεπτόκοκκο ο θάνατος του 8χρονου από τη Νάουσα

Ριφιφί σε κατάστημα με σπάνια νομίσματα στην Κηφισιά - Λεία πάνω από 1 εκατ. ευρώ

«Ένα από τα δύο οχήματα βγήκε στο αντίθετο ρεύμα» - Πώς έγινε το τροχαίο στην Κηφισιά

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης