Μύκονος: Μπράβοι, διαφθορά και 1,5 εκατ. παράνομα χτισμένα τ.μ.

Μύκονος: Μπράβοι, διαφθορά και 1,5 εκατ. παράνομα χτισμένα τ.μ.

Το σχέδιο της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων - Μαζί με τα τεράστια κεφάλαια και την ανάπτυξη στο νησί των Ανέμων, συμβαδίζουν η τρομακτική αυθαίρετη δόμηση και οι νόμοι... της μαφίας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mykonos_arthro
Η εγκληματικότητα, η διαφθορά και το μαύρο χρήμα αποτελούν τις τελευταίες δεκαετίες τις πληγές της Μυκόνου. Το νησί των Κυκλάδων ζει σε έναν παράλληλο κόσμο από την υπόλοιπη χώρα, με την αστυνομία εδώ και δεκαετίες πλέον και τις άλλες υπηρεσίες να προσπαθούν να βάλουν τάξη στο χάος, να εφαρμόσουν τον νόμο και να εξαρθρώσουν τις φατρίες του οργανωμένου εγκλήματος που λυμαίνονται τους πάντες και τα πάντα. Είναι αυτό που με λίγες λέξεις περιγράφεται ως ο υπόγειος κόσμος της Μυκόνου και αποτυπώνει τα όσα συμβαίνουν πίσω από τα λαμπερά φώτα και τα χλιδάτα στέκια της.

Οσοι ξέρουν τη μυκονιάτικη νύχτα κάνουν λόγο για πολλά αιματηρά επεισόδια που καταγράφονται σε όλα τα επίπεδα και για τα οποία συνήθως κανείς δεν μιλά, κανείς δεν καταγγέλλει. Στόματα ερμητικά κλειστά. Αλλοτε από φόβο, άλλοτε από συμφέρον. Αστυνομικοί, αλλά και άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τι παίζεται στην «υπόγεια Μύκονο» μιλούν στο «ΘΕΜΑ» και αποκρυπτογραφούν την άγρια πλευρά του κοσμοπολίτικου νησιού.

Πραγματικά, μια περιοχή που τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί καθημερινά 80.000-100.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι πηγαίνουν για να διασκεδάσουν, να χορέψουν και να περάσουν καλά, δύσκολα ελέγχεται. Ετσι, το νησί που κάνει τζίρους εκατομμυρίων το έχει κυριολεκτικά κυκλώσει ο υπόκοσμος: φουσκωτοί από τις 10 μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις της Αθήνας που βαφτίζονται τσεκαδόροι και πορτιέρηδες, κυκλώματα μαστροπών, Αλβανοί βαρόνοι της κοκαΐνης, Ναπολιτάνοι μαφιόζοι, ακόμη και Τούρκοι μεγαλέμποροι ναρκωτικών δουλεύουν ακατάπαυστα έτσι ώστε να μη λείψει τίποτα σε πολλούς από τους επισκέπτες της Μυκόνου.

astynomikoi_mykonos


Το σχέδιο της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεκινά για τρίτη χρονιά ένα σχέδιο αστυνόμευσης, ελέγχων και αξιοποίησης καταγγελιών ώστε να ελεγχθεί η μετάβαση της μαφίας των Αθηνών στο Νησί των Ανέμων κατά το καλοκαίρι. Βάσει αυτού του σχεδιασμού, λοιπόν, το επόμενο διάστημα 100 αστυνομικοί από υπηρεσίες του κέντρου μεταβαίνουν για να στελεχώσουν την Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου, με τον συνολικό αριθμό των ενστόλων να ξεπερνά τους 150. Το φετινό καλοκαίρι για πρώτη φορά αναμένεται να λειτουργήσουν και οι κάμερες που αυτές τις ημέρες τοποθετούνται σε όλα τα κεντρικά σημεία του νησιού. Οπως λένε οι ειδικοί, πρόκειται για ένα σημαντικό όπλο που θα συμβάλει σε καθοριστικό βαθμό στην πρόληψη και την πάταξη της εγκληματικότητας.

Οι απόρρητες αναφορές

Κλείσιμο
Οι βασικές υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκαν και κατέθεσαν αναφορές και προτάσεις για το τι συμβαίνει στο νησί και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα. Βασικό κομμάτι στην αστυνόμευση θα διαδραματίσει και φέτος η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, στη συνέχεια του ειδικού κλιμακίου που είχε μεταβεί πέρυσι και είχε καταφέρει καίρια πλήγματα στις φατρίες της νύχτας.

Σύμφωνα με τις αναφορές, οργανωμένα κυκλώματα προστατών αναλαμβάνουν υπογείως να προωθούν στα κέντρα διασκέδασης «φουσκωτούς» με σκοπό να ελέγχουν τη νύχτα. Οι ομάδες των μπράβων επιδιώκουν και έρχονται σε επαφή με τους επιχειρηματίες και επιβάλλουν την τοποθέτηση των δικών τους τσεκαδόρων και πορτιέρηδων. Ουσιαστικά, με το modus αυτό έχουν αλλάξει τον κλασικό τρόπο δράσης που στο παρελθόν ήθελε την τοποθέτηση μπράβων, πληρωμή του εβδομαδιαίου χαρατσιού με χρήματα μέσα σε φάκελο και τηλεφωνικές συνεννοήσεις.

Πλέον με τη μέθοδο αυτή εξασφαλίζουν ότι δύσκολα κάποιος επιχειρηματίας θα τους καταγγείλει, αφού οι μαφιόζοι έχουν τους δικούς τους ανθρώπους ως εργαζομένους. Ετσι, το πρόβλημα για τις Αρχές είναι μεγαλύτερο και απαιτείται χαρτογράφηση των ομάδων και πληροφόρηση εκ των έσω για τη διαλεύκανση των υποθέσεων.

Στην ουσία, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, άνθρωποι που προστατεύουν μαγαζιά της Αθήνας το καλοκαίρι μεταναστεύουν στη Μύκονο. «Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες ομάδες, τις ίδιες φατρίες. Αλλωστε, σε μεγάλο μέρος, πολλοί άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα έχουν επεκταθεί και στη Μύκονο». Ο έλεγχος της νύχτας στο Νησί των Ανέμων έχει πολλά επεισόδια, που φτάνουν μέχρι και τους αθηναϊκούς δρόμους, καθώς εκεί κλείνονται οι μεγάλες συμφωνίες του καλοκαιριού. «Στη Μύκονο υπάρχουν περίπου 40 κλαμπ και δεκάδες μπαράκια.

Οπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, πρέπει να υπάρχουν σεκιούριτι που θα φροντίζουν για την ασφάλεια τόσο των θαμώνων όσο και του μαγαζιού. Εως εδώ όλα μοιάζουν κανονικά. Το πρόβλημα είναι ποιοι είναι αυτοί οι μπράβοι, από ποιους επιλέγονται και πώς αντιδρούν σε δύσκολα περιστατικά», εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. και προσθέτει: «Συνήθως επιλέγονται νεαρά άτομα που όλο τον χρόνο “χτίζονται” με αναβολικά στα γυμναστήρια και έρχονται το καλοκαίρι για δουλειά στη Μύκονο».

Αλβανική μαφία και ομάδες Ρομά

Οι έρευνες των Αρχών δείχνουν ότι οι μπράβοι εκσυγχρονίστηκαν, απέκτησαν «εταιρείες σεκιούριτι» για να νομιμοποιούν τα έσοδά τους και προσέλαβαν αλλοδαπούς για τη βρόμικη δουλειά. Μάλιστα, στο πρότυπο των ξένων μαφιόζικων ομάδων απέκτησαν υπερσύγχρονα οπλοστάσια, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και τα ξεκαθαρίσματα μεταξύ των αντίπαλων ομάδων, που ξεκινούν από τη Μύκονο και φτάνουν σττην Αθήνα, είναι συχνό φαινόμενο. Στις απόρρητες αναφορές της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνεται ότι η αλβανική μαφία έχει εκτοπίσει όλες τις υπόλοιπες μαφίες και έχει τον απόλυτο έλεγχο στη διακίνηση ναρκωτικών.

Αυτοί κάνουν κουμάντο, αυτοί ναυλώνουν τους dealers αδιαφορώντας αν κάποιοι από αυτούς συλληφθούν, αφού υπάρχουν άμεσα διαθέσιμοι άλλοι για να τους αντικαταστήσουν. Αλλωστε, τα αλβανικά καρτέλ έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα δίκτυα των Κολομβιανών βαρόνων κοκαΐνης και τους βάζουν συνεταίρους στο λιανεμπόριο της «λευκής κυρίας». Με απλά λόγια, οι Λατινοαμερικανοί χονδρέμποροι στέλνουν το «χρυσό εμπόρευμα» στην Ελλάδα, το παραλαμβάνουν οι Αλβανοί μαφιόζοι και το ρίχνουν στα... ρουθούνια της Μυκόνου. Γι’ αυτό και υπάρχουν εισηγήσεις που αναφέρουν ότι είναι επιβεβλημένη η μετακίνηση κλιμακίων της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Μύκονο το καλοκαίρι.

Επίσης, οι μαφιόζοι της γειτονικής χώρας έχουν κομβικό ρόλο σε μεγάλο μέρος των κλοπών, των διαρρήξεων και των ληστειών που γίνονται στο νησί.

Οπως λένε στις αναλύσεις τους οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, διαπιστώθηκε ότι μεγάλο μέρος των οχημάτων transfer ανήκει σε Αλβανούς, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς λειτουργούν ως πληροφοριοδότες των αλβανικών συμμοριών. Στην ουσία, τους ενημερώνουν για τις κινήσεις των τουριστών, πότε φεύγουν από τις βίλες τους και πότε επιστρέφουν, έτσι ώστε οι «ποντικοί» να έχουν τον χρόνο και το πεδίο ελεύθερο να τις λεηλατήσουν.

Ετσι, πάρθηκε η απόφαση τους καλοκαιρινούς μήνες κλιμάκια από το Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής να κάνουν απόβαση στο κοσμοπολίτικο νησί για να ριχτούν στο κυνήγι των «μακρυχέρηδων».

Ειδική μνεία στις προτάσεις των αρμόδιων αξιωματικών γίνεται και για τους μαφιόζους που εκμεταλλεύονται οικογένειες Ρομά, κυρίως γυναίκες και ανήλικα, που τοποθετούν σε κομβικά σημεία της Χώρας για να ζητιανεύουν. Σε πολλές δε περιπτώσεις τούς αναγκάζουν να κλέβουν βάζοντας μπροστά παιδιά. Γι’ αυτό και υπάρχει εισήγηση να μεταβούν στη Μύκονο το καλοκαίρι και αστυνομικοί από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος.

Τέλος, στις απόρρητες αναφορές της Ασφάλειας επισημαίνεται ιδιαίτερα και ο ρόλος του δημόσιου τομέα του νησιού, που περιγράφεται ως ιδιαίτερα διεφθαρμένος και γι’ αυτό, όπως λένε οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ., επιβάλλονται αλλαγές και αντικαταστάσεις προσώπων σε συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Σκληροί κακοποιοί

Στην περσινή μυστική απόβαση της Δίωξης Εκβιαστών στη Μύκονο με την κωδική ονομασία «Ανεμος», οι έμπειροι αξιωματικοί κατάφεραν να εξαρθρώσουν σκληρούς κακοποιούς απ’ όλη τη χώρα που τους θερινούς μήνες μετακομίζουν στο νησί για τις βρόμικες και σκληρές δουλειές τους. Για παράδειγμα, εντοπίστηκαν ο Γεωργιανός αρχηγός της διαβόητης συμμορίας των αλλοδαπών ληστών που μπούκαραν στα σπίτια και σιδέρωναν τα θύματά τους και ένα μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή που συμμετείχε και στην ένοπλη επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Σε ό,τι αφορά τον σκληρό Γεωργιανό, εντοπίστηκε σε εστιατόριο γνωστού ξενοδοχείου της Μυκόνου.

Ο 51χρονος είναι σεσημασμένος, καθώς το 2013 συνελήφθη από το Τμήμα Ασφαλείας Ομόνοιας για ληστεία και το 2015 συνελήφθη ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης που μπούκαρε σε σπίτια και σιδέρωνε τα θύματά της. Αλλά και ο 38χρονος Χρυσαυγίτης είναι σεσημασμένος, καθώς το 2013 ως μέλος της Χ.Α. συμμετείχε στην ένοπλη επίθεση στο Πέραμα. Το 2017 αποφυλακίστηκε με τον όρο της εμφάνισής του στο Τ.Α. Περάματος, ενώ το 2019 δέχτηκε πυροβολισμό στο πόδι, στη συμβολή της Ηρακλείτου με την Τσακάλωφ στο Κολωνάκι.

Με online κάμερες

Με το σύγχρονο project αστυνόμευσης, που βασίζεται στη hitech τεχνολογία, στην ειδική εκπαίδευση και την αύξηση των ενστόλων, οι επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι θα μπει φρένο στο χάος που επικρατεί κάθε σεζόν στο νησί.

Σύμφωνα με το νέο επιχειρησιακό πλάνο, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021, το παρωχημένο Αστυνομικό Τμήμα των 22 ενστόλων μετετράπη σε αυτόνομη Αστυνομική Υποδιεύθυνση στην οποία θα προστεθούν ακόμη 100 άτομα προσωπικό. Ακόμη, τα σημεία αιχμής και συγκέντρωσης κόσμου θα παρακολουθούνται με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, οι δόκιμοι άοπλοι αστυνομικοί που επιστρατεύονταν κάθε καλοκαίρι για να σώζουν την κατάσταση αντικαθίστανται από ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες και δημιουργείται και ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο.

Δηλαδή ένας αυτόνομος ειδικός χώρος όπου ο επικεφαλής αξιωματικός θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει πληροφορίες και στοιχεία μέσω online εικόνας από τις κάμερες, να αναλύονται δεδομένα και να καταστρώνονται επιχειρήσεις στις οποίες θα συμμετέχει όχι μόνο η Αστυνομία, αλλά και το Λιμενικό και η Πυροσβεστική.

Συγκεκριμένα, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός (οθόνες και ηλεκτρονικοί υπολογιστές) του συστήματος καμερών (CCTV) στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου έχει ήδη εγκατασταθεί και ο δήμος τοποθέτησε τις κολόνες όπου θα τοποθετηθούν οι κάμερες και οι μικροκυματικές ζεύξεις. Μάλιστα, υπεγράφη και το τελευταίο συμβόλαιο μεταξύ του Δήμου Μυκόνου και της ΔΕΗ και οι κολόνες ρευματοδόθηκαν. Το προσεχές διάστημα αναμένεται η εταιρεία που ανέλαβε το έργο να εγκαταστήσει σε κάθε σημείο τις κάμερες και τις μικροκυματικές ζεύξεις ώστε να πραγματοποιείται η μεταφορά - μετάδοση εικόνας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου.

Ειδήσεις σήμερα:

Η στιγμή που ο φονικός ανεμοστρόβιλος διαλύει σχολείο στο Μισισίπι - Δείτε βίντεο

Σεισμός 2,7 Ρίχτερ στην Αττική

Από το μεσημέρι η αλλαγή του καιρού με βροχές και κρύο - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης