Μύκονος: H μαφία κλείνει στόματα με άγριο ξύλο

Μύκονος: H μαφία κλείνει στόματα με άγριο ξύλο

Η επίθεση σε βάρος του αρχαιολόγου ξεχείλισε το ποτήρι και έκανε τον γύρο του κόσμου δυσφημώντας το νησί - Συνεχή τα κρούσματα βίας από οργανωμένα κυκλώματα - Οι περιπτώσεις του αντιδημάρχου και του ξενοδόχου που γλίτωσαν από τύχη

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mikonos-xilodarmos
Εκτός ελέγχου δείχνει η κατάσταση στη Μύκονο με αφορμή και το τελευταίο περιστατικό βίας, τον άγριο ξυλοδαρμό του υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό. Η φωτογραφία με τα τραύματα στο πρόσωπό του, που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph», προκαλεί σοκ και αποτροπιασμό.

Ωστόσο, τα κρούσματα βίας με θύματα δημοσίους υπαλλήλους, αιρετούς δημοτικούς άρχοντες, ακόμη και επιχειρηματίες δεν είναι κάτι άγνωστο για το κυκλαδίτικο νησί. Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ταυτόχρονα με τον ανταγωνισμό των καταστημάτων και των ξενοδοχείων που ρίχνουν εκατομμύρια ευρώ στη μυκονιάτικη άμμο προσδοκώντας μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.

H κατάσταση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού ο οποίος έκανε ειδική σύσκεψη για τα  συμβαίνοντα στο «νησί των ανέμων»  το πρωί της Τετάρτης. 

arxaiologos_mykonos__2_
Ο υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων ήταν υπεύθυνος για τη Μύκονο και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε καταθέσει ως μάρτυρας σε δύο πολύ σοβαρές ποινικές υποθέσεις που αφορούν παρανομίες σε παραθαλάσσιες επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες πραγματοποιούν κάθε σεζόν ιλιγγιώδεις τζίρους που πλησιάζουν τα 20 εκατ. ευρώ. Το θέμα είχε ευρεία δημοσιότητα στο εξωτερικό προκαλώντας αίσθηση, με τη βρετανική «Τelegraph» να δημοσιεύει τη φωτογραφία του τόσο στην έντυπη έκδοση όσο και στα ηλεκτρονικά μέσα της


Ο αρχαιολόγος και τα μπιτς μπαρ

Κλείσιμο
Ο υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων ήταν υπεύθυνος για τη Μύκονο και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε καταθέσει ως μάρτυρας σε δύο πολύ σοβαρές ποινικές υποθέσεις που αφορούν παρανομίες σε παραθαλάσσιες επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες θεωρούνται «κοπτήρια χρήματος», αφού πραγματοποιούν κάθε σεζόν ιλιγγιώδεις τζίρους που πλησιάζουν τα 20 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, όπως κατέθεσε στην Αστυνομία η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, ο Μανώλης Ψαρρός δεχόταν έντονες πιέσεις και από έναν Αλβανό εργολάβο, ο οποίος του τηλεφωνούσε 20 φορές μέσα στην ημέρα για να προχωρήσει ο φάκελος για την ανέγερση ξενοδοχείου στην περιοχή του Ορνού και χρειαζόταν την έγκριση της Αρχαιολογίας. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που κατέθεσε στο Α.Τ. Κηφισιάς ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Μανώλης Ψαρρός μπήκε πιθανότατα στο στόχαστρο επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Μύκονο στον τομέα της εστίασης και της διασκέδασης, και συγκεκριμένα επιχειρηματιών που έχουν ρίξει πολλά εκατομμύρια ευρώ για να επεκτείνουν τα μαγαζιά τους και να προσφέρουν πανάκριβες υπηρεσίες σε τουρίστες υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με συναδέλφους του, ο Μανώλης Ψαρρός, παρά τις πιέσεις που του ασκούσαν «με κάθε τρόπο», ήταν αποφασισμένος να κάνει τη δουλειά του, γι’ αυτό και απέφευγε τα πάρε-δώσε με τους παράγοντες του νησιού. Βοηθούσε αρκετά και το γεγονός ότι η έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δεν ήταν στη Μύκονο ή σε κάποιο άλλο νησί ώστε να έχει καθημερινή τριβή με τους άμεσα ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, αλλά στην Πλάκα, επί της οδού Επαμεινώνδα.

Δυστυχώς για τον ίδιο, ο μπράβος που ανέλαβε να τον «συνετίσει» ώστε να σταματήσει να μπλέκεται στα πόδια εκείνων που είχε ενοχλήσει με τις επιτόπιες αυτοψίες του στη Μύκονο είχε μελετήσει καλά το καθημερινό δρομολόγιο του υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Γνώριζε ότι ο Μανώλης Ψαρρός ακολουθούσε ευλαβικά σχεδόν την ίδια διαδρομή από το γραφείο στο σπίτι του και έτσι έστησε ενέδρα στο πιο σκοτεινό σημείο, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Θερμοπυλών και Πέλλης στην Κηφισιά. Εκεί, την Τρίτη 7 Μαρτίου κι ώρα 21.12, περιπολικό του Α.Τ. Κηφισιάς έλαβε σήμα από το Κέντρο Αμεσης Δράσης για αιμόφυρτο άτομο. Μόλις οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο αντίκρισαν τον 52χρονο υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μανώλη Ψαρρό σωριασμένο στο έδαφος, μέσα στα αίματα. Εδειχνε χαμένος λόγω της σφοδρότητας των χτυπημάτων αλλά και του αιφνιδιασμού που υπέστη, καθώς ο δράστης φέρεται να τον χτύπησε αρχικά πισώπλατα.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας περίπου 35 ετών, μετρίου αναστήματος, ο οποίος φορούσε μαύρα και χρησιμοποίησε ως μέσο διαφυγής μια μοτοσικλέτα. Λίγο μετά την επίθεση έφτασε στο σημείο ο αδελφός του αρχαιολόγου, ο οποίος μετέβη μαζί του στον «Ευαγγελισμό» με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός παρέμεινε στο νοσοκομείο για τρία 24ωρα ωσότου πήρε εξιτήριο για να επιστρέψει στο σπίτι του.

Η επίθεση στον αντιδήμαρχο

Στις 21 Αυγούστου του 2018 ο πρώην αντιδήμαρχος του νησιού Μιλτιάδης Ατζαμόγλου ήρθε αντιμέτωπος με το σκληρό πρόσωπο της Μυκόνου. Συγκεκριμένα, έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού καθώς διέσχιζε αμέριμνος τα σοκάκια. Δεν αντιλήφθηκε εκείνο το ζεστό βράδυ του Αυγούστου ότι τα δύο γεροδεμένα άτομα που τον ακολουθούσαν είχαν σκοπό να του επιτεθούν σε ανύποπτο χρόνο.

Είχε μόλις περάσει την πλατεία Μέλπως Αξιώτη, όταν εκείνοι έτρεξαν προς το μέρος του και, προτού καν προλάβει να γυρίσει το κεφάλι του, του όρμησαν και με δυνατές γροθιές τον σώριασαν στο έδαφος. Και καθώς ο κ. Ατζαμόγλου ήταν πεσμένος και αβοήθητος, ο ένας εκ των δύο δραστών τού πήρε το τσαντάκι που είχε πάνω του, όπως και το κινητό του τηλέφωνο για να μην προλάβει να καλέσει σε βοήθεια. Στην κατάθεση που έδωσε στο Α.Τ. Μυκόνου στις 5 τα ξημερώματα, ο πρώην αντιδήμαρχος ανέφερε ότι πρέπει να δέχτηκε τουλάχιστον τρία δυνατά χτυπήματα στο πρόσωπο.

Στη δεύτερη κατάθεσή του, στις 22 Αυγούστου και ώρα 14.30, αναγνώρισε δύο άτομα από φωτογραφίες που του έδειξαν οι αστυνομικοί. Τον έναν από τους δύο, μάλιστα, κατέθεσε ότι τον είχε γνωρίσει το προηγούμενο καλοκαίρι σε κομμωτήριο του νησιού. Πρόκειται για τον τότε 28χρονο γιο απόστρατου ταξιάρχου της ΕΛ.ΑΣ. Ο δεύτερος δράστης ήταν ηλικίας 26 ετών και γεροδεμένος. Στην απολογία τους οι δύο κατηγορούμενοι για τον ξυλοδαρμό του πρώην αντιδημάρχου υποστήριξαν ότι προηγήθηκε διαπληκτισμός ανάμεσά τους για ασήμαντη αφορμή, όμως στη Μύκονο οι καλά γνωρίζοντες είπαν ότι τα αίτια της επίθεσης κατά του Ατζαμόγλου ήταν πολύ βαθύτερα.

arxaiologos_mykonos__3_
Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε ο αντιδήμαρχος Μυκόνου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου


Ξυλοδαρμός για τα αυθαίρετα

Μία ακόμη περίεργη υπόθεση ξυλοδαρμού που προκάλεσε αναστάτωση στη Μύκονο είναι και αυτή του μεσίτη Φλώριου Ασημομύτη πριν από τρία καλοκαίρια, συγκεκριμένα τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου του 2020. Ο κ. Ασημομύτης διαθέτει το μεγαλύτερο μεσιτικό γραφείο στο κυκλαδίτικο νησί με τις περισσότερες αγοραπωλησίες. Είναι εκείνος που είχε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς για τα αυθαίρετα της Μυκόνου, καταθέτοντας φάκελο με 100 περιπτώσεις αυθαιρέτων σε βίλες, ξενοδοχεία και καταστήματα στις οποίες εμπλέκονται βαρυσήμαντα ονόματα της τοπικής κοινωνίας. Ο ίδιος έχει μιλήσει για την κάθαρση του νησιού από τα συμφέροντα που λυμαίνονται τις παραλίες και τα οικόπεδα-φιλέτα, ενώ οι εχθροί του τού καταλόγιζαν ότι το κάνει από προσωπικό συμφέρον επειδή «κάποιοι τόλμησαν να του χαλάσουν τις δουλειές».

Και σε αυτή την περίπτωση, ο δράστης της επίθεσης κατά του μεσίτη εκμεταλλεύτηκε το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ο δράστης που φέρεται να ήταν εξοπλισμένος με σιδερολοστό είχε στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι του μεσίτη και τον περίμενε να βγει. Οταν εκείνος κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό του, ο δράστης τού όρμησε και με λύσσα άρχισε να τον χτυπάει με τον λοστό που κρατούσε, πρώτα στα χέρια και μετά στα πόδια. Ο μεσίτης αιφνιδιάστηκε και ενστικτωδώς έβαλε μπροστά το χέρι του για να προστατευτεί, με αποτέλεσμα να υποστεί συντριπτικά κατάγματα από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα. Ο άγνωστος άνδρας στη συνέχεια εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση και τότε ο μεσίτης κάλεσε σε βοήθεια. Σε δηλώσεις του στο protothema.gr, o κ Ασημομύτης έδειξε ως ηθικούς αυτουργούς του ξυλοδαρμού του «τους αυθαιρετάκηδες του νησιού». Ισχυρίστηκε ότι είχε δεχτεί απειλές, έναν μήνα πριν, από άτομα που του ζήτησαν να μην ασχολείται με την αυθαίρετη δόμηση. Αν και έχουν περάσει τρία χρόνια, οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον δράστη.

arxaiologos_mykonos__1_
Ο ξενοδόχος Θοδωρής Κουσαθανάς


Ενέδρα σε ξενοδόχο

Η υπόθεση ξυλοδαρμού του ξενοδόχου Θοδωρή Κουσαθανά, μέρα μεσημέρι σε κεντρικό σημείο του νησιού, είχε συνταράξει την τοπική κοινωνία που για ακόμα μία φορά έβλεπε έναν Μυκονιάτη να έρχεται αντιμέτωπος με μεθόδους και πρακτικές που χρησιμοποιούν οι μαφιόζοι. Η επίθεση εναντίον του ξενοδόχου συνέβη την Παρασκευή 10 Ιουνίου του 2022 στην περιοχή Βίδα. Ο ξενοδόχος δέχτηκε επίθεση από έναν μαυροφορεμένο άνδρα, τη στιγμή που πήγε να βγει από το αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο άγνωστος μαυροφορεμένος άνδρας προσπάθησε να προκαλέσει ατύχημα προκειμένου να έρθει σε επαφή με τον ξενοδόχο. Οταν τον πλησίασε, άρχισε να τον χτυπάει με έναν λοστό στο κεφάλι, με αποτέλεσμα ο ξενοδόχος να πέσει αιμόφυρτος στην άσφαλτο και να χάσει τις αισθήσεις του.

Οι γιατροί στην ιδιωτική κλινική όπου διακομίστηκε του έκαναν 16 ράμματα στο κεφάλι. Επιπλέον, ο ξενοδόχος έφερε μώλωπες σε όλο του το σώμα. Δύο μήνες μετά τη μαφιόζικη επίθεση, οι αστυνομικές αρχές, αξιοποιώντας βιντεοσκοπημένο υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος, κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον φερόμενο ως δράστη.

Για τη σύλληψή του είχε εκδοθεί ένταλμα από τον ανακριτή Πλημμελειοδικών Σύρου για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα. Ο 32χρονος δράστης μετά το περιστατικό είχε φροντίσει να φύγει από το νησί, ωστόσο, έπειτα από δύο μήνες, εντοπίστηκε να περπατάει αμέριμνος στη Χώρα της Μυκόνου, φορώντας γυαλιά ηλίου, καπέλο και κρατώντας σάκο. Αναγνωρίστηκε, ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου. Δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι ήταν αυτός που κόντεψε να στείλει τον ξενοδόχο στον άλλον κόσμο. Ο δράστης μετά τη σύλληψή του αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση και του απαγορεύτηκε να πατήσει το πόδι του στο νησί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.



Ειδήσεις σήμερα: 

Στις 4 Απριλίου το «Καλάθι του Πάσχα» - Τι θα περιλαμβάνει

«Ήθελε να φοβίσει τη μητέρα των παιδιών, κινήθηκε οριακά» λέει ο συνήγορος του 62χρονου απόστρατου στη Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία το Μετρό Θεσσαλονίκης - Παραδίδεται στις 31 Δεκεμβρίου 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης