Καιρός: Έρχεται το «καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου» - Τι δείχνουν οι τάσεις για τις επόμενες ημέρες

Καιρός: Έρχεται το «καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου» - Τι δείχνουν οι τάσεις για τις επόμενες ημέρες

Ανεβαίνει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες και στην Αττική - Δείτε χάρτες

kairos-agioudimitriou
Τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, με βάση τα κλιματικά και ατμοσφαιρικά μοντέλα, αναλύει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα όλα δείχνουν πως θα κλείσει ο μήνας με θετικό ισοζύγιο και με θερμοκρασίες λίγο πάνω από το κανονικό.

Οι κάτοικοι πάντως της βορειοδυτικής Ελλάδας βίωσαν ήδη τρεις περιόδους με αρκετή παγωνιά, τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου και στις 19 του μήνα χθες με με τον υδράργυρο να πέφτει στο μηδέν.

Όπως αναφέρει  ο ίδιος προς το τέλος του μήνα όλα τα προγνωστικά δείχνουν ότι η θερμοκρασία θα ανέβει αισθητά -κυρίως στα ηπειρωτικά - και την εβδομάδα 24-30/10/2022 θα κυμαίνεται έως και 2 βαθμούς πάνω από τη μέση κλιματική τιμή.

Άλλωστε αυτές οι ημέρες είναι γνωστές ως μικρό καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου στη χώρα μας. Για να έχουμε ευνοϊκές συνθήκες ύπαρξης αυτού του μικρού καλοκαιριού, θα πρέπει να υπάρχουν ευσταθείς καιρικές συνθήκες στην ανώτερη ατμόσφαιρα αλλά και στην επιφάνεια, με έναν ισχυρό αντικυκλώνα να καλύπτει πολλές περιοχές χωρίς βροχές. Κάτι ανάλογο που συμβαίνει και με τις Αλκυονίδες ημέρες το χειμώνα.

kairos-kalokairi-agiosdimitrios


Κλείσιμο
Αρκετά ζεστός καιρός θα επικρατήσει και στο μεγαλύτερο μέρος και της υπόλοιπης Ευρώπης όπως αποτυπώνεται στο χάρτη βασισμένο στα δεδομένα του ECMWF . Στην Ελλάδα το μικρό καλοκαιράκι μετεωρολογικά ακολουθεί την πορεία του αντικυκλώνα που επεκτείνεται προς την περιοχή μας. Πολλές φορές αυτή η επέκταση του αντικυκλώνα γίνεται νωρίτερα ενώ η ονομασία «μικρό καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου» αναφέρεται διότι η γιορτή του Αγίου Δημητρίου από τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού ήταν μια γιορτή ορόσημο για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους σήμαινε το τέλος της παραμονής τους στα βουνά και την αρχή της πολυήμερης πορείας τους προς τα χειμαδιά των κάμπων.

Τα αποτελέσματα του κλιματικού μοντέλου και της γενικότερης τάσης του καιρού αυτή την εποχή επιβεβαιώνονται και από το αντίστοιχο ατμοσφαιρικό μοντέλο.

kairos-mikrokalokairaki-agiosdimitrios


Σε τοπικό επίπεδο διακρίνεται η ανοδική πορεία της θερμοκρασίας για τις επόμενες ημέρες στην Αττική, με τον υδράργυρο να βρίσκεται σταθερά πάνω από τις κανονικές τιμές μέχρι το τέλος του μήνα.

Η τάση της θερμοκρασίας στις προβλεπόμενες αλλά και στις κανονικές τιμές είναι πτωτική και αυτό είναι λογικό, καθώς μπαίνουμε στο Νοέμβριο όπου οι τιμές συμπίπτουν.

kairos-attiki


Η τάση των προβλεπομένων θερμοκρασιών για το Νοέμβριο παρουσιάζονται θετικές, όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά και για όλη σχεδόν την Ευρώπη.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι δεν θα κάνει κρύες ημέρες, αλλά απλά ότι η μέση τιμή της θερμοκρασίας θα βρίσκεται λίγο πάνω από τις κανονικές (φθινοπωρινές) τιμές για το Νοέμβριο. «Θα αναφερθούμε όμως γιαυτό αναλυτικά στις αρχές του μήνα», υπογραμμίζει ο Θοδωρής Κολυδάς.  


Ειδήσεις σήμερα:

Τα στοιχεία που αποκάλυψαν τον εφιάλτη του 4χρονου στο Αγρίνιο - «Έβλεπε αγκαλιές και έτρεμε»

Κατηγορητήριο καταπέλτης για τη μητέρα της 12χρονης - Blindchat, SMS και ο μυστηριώδης «ΑΜ»

Τα «φιντανάκια» των σίριαλ: Πέντε παιδιά γνωστών ηθοποιών στις οθόνες μας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης