Φωτιά στη Ρόδο: Βελτιώθηκε η εικόνα - Μάχη με τις διάσπαρτες ενεργές εστίες

Φωτιά στη Ρόδο: Βελτιώθηκε η εικόνα - Μάχη με τις διάσπαρτες ενεργές εστίες

Εκκενώθηκε προληπτικά το χωριά Μαριτσά - Άνοιξαν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την επέκτασή της στον οικισμό - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν από την Πολιτική Προστασία οι Δημοτικές ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας

rodos-fwtia3
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προληπτική εκκένωση του χωριού Μαριτσά της Ρόδου που αποφασίστηκε σήμερα το βράδυ, επειδή κοντά στο χωριό υπήρχε σε δύσβατη περιοχή εστία που δεν κατέστη δυνατό να ελεχθεί, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από αέρος και εδάφους στην διάρκεια της ημέρας.

Αρκετοί από τους κατοίκους του χωριού προτίμησαν να φιλοξενηθούν σε συγγενικά ή φιλικά τους σπίτια σε άλλες περιοχές του νησιού. Όσοι θέλουν πάντως, ύστερα από συνεννόηση του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, μεταφέρονται σε ξενοδοχεία του νησιού.

Στην περιοχή, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Αφάντου-Πεταλούδων, Αναστάσιος Σπανός, βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, αρκετοί εθελοντές και μηχανήματα με σκοπό να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς προς τον οικισμό.

Έχουμε χαράξει αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή του Κερωνιάτη και του Αγίου Νικολάου και είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς τονίζει ο κ. Σπανός.

Στις άλλες περιοχές του νησιού όπου είχε αναπτυχθεί η πυρκαγιά, τα πράγματα εξελίσσονται χωρίς προβλήματα, υπάρχουν όμως σε αυτές ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.


Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η εικόνα της φωτιάς είχε βελτιωθεί από την μάχη για την αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων και των διάσπαρτων μικρών εστιών πυρκαγιάς που εξακολουθούσαν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές στο νησί της Ρόδου.

Η πυρκαγιά από το πρωί δεν είχε επεκταθεί, υπήρχαν όμως  αρκετές εστίες στον χώρο όπου αναπτύχθηκε την Κυριακή, μεταξύ των χωριών Θολού, Μαριτσών και Ψίνθου.

Όλη τη διάρκεια της ημέρας για την αντιμετώπιση της υπήρχαν συνεχείς ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έντονη κινητοποίηση από τις δυνάμεις πυρόσβεσης που ενισχύθηκαν μάλιστα με οχήματα και προσωπικό από άλλες περιοχές της χώρας.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν 

Η Πυροσβεστική στην τελευταία ανακοίνωσή της, το απόγευμα της Δευτέρας, ανέφερε ότι η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθές στην περιοχή Παντάνασσα Ρόδου είναι σε ύφεση.

Για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Νωρίτερα, και μέχρι το τελευταίο φως επιχειρούσαν 3 αεροσκάφη (2 CL415 και το Beriev-200) και 6 ελικόπτερα (4 για αεροπυρόσβεση και 2 ως συντονιστικά).

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται οι δημοτικές ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας του δήμου Ρόδου της περιφερειακής ενότητας Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την 1η Αυγούστου στην παραπάνω περιοχή.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cd96900fu8t5-se)

Η εν λόγω κήρυξη έγινε κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου, και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 01 Φεβρουαρίου 2022.
rodos-fwtia__3_
rodos-fwtia__2_



Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Σιμόν Μπάιλς σχεδιάζει τελικά να αγωνιστεί στη δοκό ισορροπίας

Τρία σενάρια για την πανδημία το φθινόπωρο

Με συρτάκι και Χουαντορένα η απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Μίλτο Τεντόγλου - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης