Xposure International Photography Awards 20-21: Σε Ελληνίδα το πρώτο βραβείο φωτογραφίας 

Xposure International Photography Awards 20-21: Σε Ελληνίδα το πρώτο βραβείο φωτογραφίας 

Το Φεστιβάλ περιελάμβανε 54 εκθέσεις διεθνών πετυχημένων φωτογράφων, συμπεριλαμβανομένου και του World Press Photo

rodos1
Μία Ελληνίδα η Αννα Χίου-Βάκερ, είναι η πρώτη Ευρωπαία γυναίκα που πήρε το πρώτο βραβείο φωτογραφίας  στο διαγωνισμό Xposure International Photography Awards 20-21 που πραγματοποιήθηκε  τον Φεβρουάριο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Φεστιβάλ περιελάμβανε 54 εκθέσεις διεθνών πετυχημένων φωτογράφων, συμπεριλαμβανομένου και του World Press Photo. Το Xposure φιλοξενεί τη μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφίας στη Μέση Ανατολή. Ο διαγωνισμός είχε 33.187 συμμετοχές από 125 χώρες. 21 φωτογράφοι είχαν επιλεχθεί ως υποφήφιοι για το πρώτο και δεύτερο βραβείο σε κάθε μία από τις 10 κατηγορίες, και ένας ως γενικός νικητής. 

Την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ οι νικητές των Xposure International Photography Awards 20-21 τιμήθηκαν σε μια εντυπωσιακή τελετή απονομής βραβείων.

Η κ. Χίου ξεκίνησε πριν περίπου δέκα χρόνια να ασχολείται με τη φωτογραφία. «Εκείνη την περίοδο ήμουν πολύ ανήσυχη, έψαχνα να βρω τρόπο να μειώσω το αίσθημα ανησυχίας μου μέσω της τέχνης και δημιουργικότητας» λέει στο  «protothema.gr».  Σκεπτόμουν να παρακολουθήσω μαθήματα ζωγραφικής που μου αρέσει πολύ.  Υπάρχει καλλιτεχνική φλέβα στην οικογένεια μου, ιδίως στις γυναίκες.  Είμαστε δημιουργικά άτομα.  Η δασκάλα της ζωγραφικής όμως δεν είχε χρόνο να αναλάβει άλλη μαθήτρια και έτσι ο άντρας μου μου πήρε την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή. Ο Μάρτιν γνωρίζει από φωτογραφία και μου έμαθε τα βασικά πράγματα.  Άρχισα να βγάζω φωτογραφίες και να τις επεξεργάζομαι στον υπολογιστή.  Όμως δεν ήμουν σίγουρη για την δουλειά μου και χωρίς να το γνωρίζω, ο Μάρτιν έστειλε κάποιες φωτογραφίες μου σε γνωστή πλατφόρμα.  Έγιναν αμέσως δημοφιλείς.  Κάπως έτσι ξεκίνησε η σχέση πάθους μου με την φωτογραφία».

photo



H φωτογράφος παιδί, Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία που έζησε και εργάστηκε στη Ρόδο και τώρα διαμένει  στο Αμβούργο, ασχολείται κυρίως με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ιδίως με την αφηρημένη αρχιτεκτονική φωτογραφία και αστικά τοπία. 

«Μου αρέσει πολύ η αρχιτεκτονική, οτιδήποτε από παλιά ερειπωμένα σπίτια σε ελληνικά χωριά ως τα μεγάλα σύγχρονα κτίρια των πόλεων. Ασχολούμαι επίσης με το πορτραίτο και conceptual. Η φωτογραφία μου που κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας στο Xposure Awards, έχει τίτλο "Box of Crayons".  Απεικονίζει ένα μέρος της πρόσοψης του κτιρίου όπου στεγάζεται το Υπουργείο Αστικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Αμβούργου».

«Δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος, αλλά ασχολούμαι με την φωτογραφία κάθε μέρα, σχεδόν όλη την μέρα» λέει η κ. Χίου, τον χειμώνα φωτογραφίζοντας στη Γερμανία όπου ζει με τον σύζυγό της που κατάγεται από εκεί και το καλοκαίρι φωτογραφίζοντας στη Ρόδο.




Ειδήσεις σήμερα

Οι φάκελοι του ΣΕΗ «βγάζουν» κακουργήματα για 3 ηθοποιούς - Δεν έχουν παραγραφεί

Σκληρό lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα: Τι αλλάζει σε κωδικούς και ωράρια

Απεργία πείνας Κουφοντίνα: Ένα δαιδαλώδες νομικό ζήτημα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης