Ελληνικό #MeToo: Οι φάκελοι του ΣΕΗ «βγάζουν» κακουργήματα - Δεν έχουν παραγραφεί

Ελληνικό #MeToo: Οι φάκελοι του ΣΕΗ «βγάζουν» κακουργήματα - Δεν έχουν παραγραφεί

Τους παρέδωσε χθες ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας - Αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες ώρες για την καταγγελία Ανθη - Στον Άρειο Πάγο σήμερα ο Κούγιας με αναφορές κατά των δικαστών στην υπόθεση Λιγνάδη

tsarouxas
Τον… μεγεθυντικό φακό σε σειρά φακέλων που εμπεριέχουν καταγγελίες ηθοποιών για σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχλησή τους από άλλους ομότεχνούς τους, θέτει η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που διενεργεί για το αποκαλούμενο και ως ελληνικό #metoo.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι συγκεκριμένες καταγγελίες αφορούν σε διάπραξη αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και όπως όλα δείχνουν τα εγκλήματα αυτά δεν έχουν μέχρι στιγμής παραγραφεί. Οι καταγγελίες αυτές, τις οποίες προσκόμισε χθες στην εισαγγελία μαζί με περίπου άλλες 15 ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Πασχάλης Τσαρούχας, αφορούν κατά πληροφορίες σε τρεις ηθοποιούς τα ονόματα των οποίων έχουν ήδη απασχολήσει την κοινή γνώμη αλλά και εν μέρει τις δικαστικές αρχές.

Πλέον, το επόμενο βήμα των εισαγγελέων θα είναι να καλέσουν όλους τους ηθοποιούς που έχουν προβεί στις καταγγελίες κατά των συναδέλφων τους να καταθέσουν όλα όσα γνωρίζουν για αυτές, εν συνεχεία να καλέσουν μάρτυρες και ακολούθως να αποτιμήσουν το αποδεικτικό υλικό για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν ή όχι στην άσκηση ποινικών διώξεων.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι εισαγγελικές έρευνες, που ξεκίνησαν μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για βιασμό της σε νεαρή ηλικία από παράγοντα της Ιστιοπλοΐας, έχουν οδηγήσει στην προφυλάκιση ενός προπονητή για βιασμό μιας 11χρονης αθλήτριας αλλά και στην πρόσφατη προφυλάκιση του σκηνοθέτη – ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή.

Πλέον, όμως, όπως όλα δείχνουν, ο εισαγγελικός κλοιός σφίγγει και για άλλα πρόσωπα από τον χώρο της υποκριτικής, ειδικά μετά τα καταγγελλόμενα κακουργήματα που περιγράφονται στις αναφορές των ηθοποιών στο ΣΕΗ, οι οποίες τώρα βρίσκονται στα χέρια των εισαγγελέων.

Εκτός από τους παραπάνω φακέλους, τους οποίους η εισαγγελία, ανοίγει επί της ουσίας από σήμερα, τις επόμενες ώρες θα πρέπει να αναμένονται και εξελίξεις για μια ακόμη δικογραφία, η οποία αφορά στο αδίκημα του βιασμού. Η συγκεκριμένη καταγγελία είναι σε βάρος γνωστού ηθοποιού που καταγγέλθηκε από τον Γ. Άνθη. Ήδη μάλιστα στο πλαίσιο της προανάκρισης ο καταγγελλόμενος ηθοποιός έχει δώσει ανωμοτί κατάθεση, κατά την οποία αρνήθηκε το αδίκημα του βιασμού που του αποδίδεται και έκανε λόγο για συναινετική σεξουαλική πράξη με τον μηνυτή. Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί για αυτή την υπόθεση αποτιμά τώρα ο εισαγγελέας, ο οποίος αναμένεται να αποφανθεί άμεσα για άσκηση δίωξης ή μη άμεσα καθώς το καταγγελλόμενο αδίκημα παραγράφεται τον ερχόμενο Μάιο. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι στα χέρια των εισαγγελέων δεν βρίσκονται μόνο οι προαναφερόμενοι φάκελοι. Υπάρχουν και άλλες καταγγελίες που επίσης τους έχουν διαβιβαστεί από το ΣΕΗ. Ωστόσο, οι καταγγελίες αυτές φαίνεται να σχετίζονται με αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, που επίσης θα ερευνηθούν.

Υπόθεση Λιγνάδη: Στον Άρειο Πάγο σήμερα ο Κούγιας

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, από το «μέτωπο» της άλλης μεγάλης δικαστικής έρευνας, αυτής που αφορά στην υπόθεση του προφυλακισμένου Δημήτρη Λιγνάδη, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και πολυεπίπεδες. Όπως έκανε χθες γνωστό ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του κατηγορούμενου για βιασμό κατά συρροή σκηνοθέτη, ο ίδιος θα προβεί σήμερα στον Άρειο Πάγο και θα καταθέσει αναφορά κατά του συνόλου των δικαστών και εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση του εντολέα του.

Συνολικά, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κούγιας θα καταθέσει τρεις αναφορές, μεταξύ αυτών και αναφορά κατά των εισαγγελέων που άσκησαν δίωξη στον σκηνοθέτη χωρίς προηγουμένως να τον καλέσουν σε εξηγήσεις αλλά και κατά της ανακρίτριας, η οποία σύμφωνα με το συνήγορο, προφυλάκισε τον εντολέα του με μια μόνο, «αμφιβόλου αξιοπιστίας», μαρτυρία καταστρέφοντας του τη ζωή!

Πάντως, οι δηλώσεις που ο κ. Κούγιας έχει κάνει για τους δικαστές και εισαγγελείς που ερεύνησαν τις καταγγελίες σε βάρος του εντολέα του, προκάλεσαν χθες την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), η οποία χωρίς να κατονομάσει το συνήγορο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως τέτοιου είδους αναφορές είναι «απρόσφορες» και θα «έπρεπε να απομονώνονται πρωτίστως τους ίδιους του Δικηγορικούς Συλλόγους».

Απαντώντας στην ΕνΔΕ ο κ. Κούγιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως οι δικαστές και οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν τη δικογραφία για τον Δ. Λιγνάδη δεν εφάρμοσαν το νόμο και «κονιορτοποίησαν το τεκμήριο αθωότητας με αυθαίρετες νομικές και ουσιαστικές επιλογές και τον έκλεισαν στη φυλακή με μια μόνο μαρτυρία ενός αναξιόπιστου και αμφιλεγόμενου μάρτυρα….».

Λίστα από μάρτυρες κατάθεσε μηνυτής

Εξάλλου, χθες, ο κ. Κούγιας κατέθεσε στην αρμόδια δικαστική αρχή και αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του Δ. Λιγνάδη με έναν εκ των μηνυτών του, ο οποίος κατήγγειλε το σκηνοθέτη για βιασμό του σε ξενοδοχείο της Επιδαύρου τον Αύγουστο του 2015. Επίσης ο κ. Κούγιας, κατάθεσε και αίτημα για αυτοψία στο χώρο του ξενοδοχείου, δεδομένου ότι ο εντολέας του αρνείται τις κατηγορίες καθώς και ότι είχε βρεθεί στο συγκεκριμένο χώρο κατά την ημερομηνία που αναφέρει ο μηνυτής του.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Ιωάννης Βλάχος συνήγορος εκ των μηνυτών του Δ. Λιγνάδη ζήτησε να ερευνηθούν τα ψηφιακά αρχεία του κατηγορούμενου σκηνοθέτη – υπολογιστής, κινητό κ.ά. Παράλληλα, ο κ. Βλάχος γνωστοποίησε ότι κατέθεσε στην εισαγγελία κατάλογο με μάρτυρες προς εξέταση. Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του ο δικηγόρος ανέφερε: «Στο πλαίσιο της υποχρεωτικής να στηρίξουμε την κατηγορία, εισέφερα σήμερα στοιχεία στην ανακριτική διαδικασία. Έναν κατάλογο μαρτύρων οι οποίοι θα έρθουν να καταθέσουν κρίσιμα περιστατικά, καθώς και ένα αίτημα για κατάσχεση των ψηφιακών δεδομένων του κατηγορούμενου, να διερευνηθούν από τα αρμόδια εγκληματολογία εργαστήρια της ΓΑΔΑ ως προς το περιεχόμενο τους η ως προς τυχόν παρεμβάσεις που έχουν γίνει».

Ειδήσεις σήμερα

Κύπρος: Η Ιερά Σύνοδος ζητάει να ακυρωθεί το τραγούδι... του διαβόλου για την Eurovision

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με γκαζάκια σε σπίτι πρώην δικαστικού

ΗΠΑ: Δασμοί σε εισαγόμενα φύλλα αλουμινίου από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης