Απεργία πείνας Κουφοντίνα: Ένα δαιδαλώδες νομικό ζήτημα

Απεργία πείνας Κουφοντίνα: Ένα δαιδαλώδες νομικό ζήτημα

Τι λένε οι δύο πλευρές - Γιατί είναι δύσκολο να βρεθεί λύση

kourtobik_-_koufontinas
Δεν υπάρχουν πολλές νομικές λύσεις για το δαιδαλώδες ζήτημα που είναι στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες και δεν είναι άλλο από την απεργία πείνας και δίψας που έχει κατέλθει το νοσηλευόμενο στο νοσοκομείο Λάρισας, μέλος της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας.

Η Ιωάννα Κούρτοβικ συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να προσφύγει στα Πολιτικά δικαστήρια για το ζήτημα της μεταγωγής του εντολέα της, καθώς δεν της χορηγείται από τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, το σώμα-κείμενο της απόφασης για την μη ικανοποίηση του αιτήματος του για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού. Της χορηγείται, όπως λέει, μόνο το αποτέλεσμα («δια ταύτα»), που είναι η απόρριψη του αιτήματος.

Σύμφωνα με την κυρία Κούρτοβικ, δεν της έχει δοθεί το κείμενο της απορριπτικής απόφασης έτσι ώστε να ξέρει την αιτιολογία για να μπορεί να προσφύγει στα Πολιτικά δικαστήρια (Πρωτοδικείο Λαμίας) προκειμένου να προσβάλλει την απόρριψη του αιτήματος από την πλευρά της διοίκησης για την μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Πέρα από αυτό, η κυρία Κούρτοβικ υποστηρίζει ότι ένα Πρωτοδικείο δεν μπορεί να σηκώσει το πολιτικό βάρος που έχει λάβει η υπόθεση Κουφοντίνα.

koufontinas

Κλείσιμο
Κάτω από αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με νομικούς, η κυρία Κούρτοβικ μπορεί να υποβάλλει για δεύτερη φορά το ίδιο αίτημα, το οποίο όπως είναι φυσικό θα απερρίφθη για δεύτερη φορά, αλλά ωστόσο θα της δώσει την δυνατότητα -σύμφωνα με την Δικονομία- να προσφύγει στα Διοικητικά Πρωτοδικεία για να ζητήσει την ακύρωση των απορριπτικών αποφάσεων, λόγω έλλειψης αιτιολογίας.

Πέρα από αυτό το σκέλος, ανακύπτει ένα άλλο μείζον θέμα, που αφορά την νομική πλευρά της υποχρεωτικής σίτισης του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος αρνείται να σιτιστεί και να πιεί νερό.

Από την μια οι γιατροί του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται, έχουν την υποχρέωση σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία να προβούν στις αναγκαίες εκείνες ενέργειες για την σίτιση και την χορήγηση ύδατος στον Δημήτρη Κουφοντίνα και από την άλλη σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας και τον ιατρικό όρκο που έχουν δώσει δεν μπορούν να αφήσουν αβοήθητο τον απεργό πείνας να κινδυνεύσει η ζωή του.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει ένα μη ξεκάθαρο τοπίο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ως προς το ζήτημα εάν η υποχρεωτική σίτιση ενός απεργού πείνας θεωρείται ή όχι (και κάτω από ποίες συνθήκες) καταδικαστέα πρακτική ως βασανιστήριο ή ως απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Κάτι που μπορεί να εμπλέξει τους θεράποντες γιατρούς του Δημήτρη Κουφοντίνα, σε περίπτωση αρνητικής έκβασης των πραγμάτων και εφόσον οι συγγενείς του κινηθούν σε βάρος τους.

Πάντως, δικηγόροι ανέφεραν ότι η γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει την δυνατότητα να ζητήσει γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή τη νομική υπηρεσία της Βουλής για το ζήτημα και της προϋποθέσεις της υποχρεωτικής σίτισης κρατουμένου απεργού πείνας.

Τέλος, όπως έλεγαν δικηγόροι, εν όψει των Ευρωπαϊκών νομικών και νομολογιακών δεδομένων, της πολιτικής διάστασης που έχει λάβει το θέμα της μεταχείρισης, της χορήγησης αδειών και του αιτήματος της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, δεν διαφαίνεται ότι είναι πιθανή ή ανεκτή κάποια νομοθετική παρέμβαση από την πλευρά των συναρμοδίων υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, στο ζήτημα σίτισης και ικανοποίησης του αιτήματος μεταγωγής του απεργού στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ειδήσεις σήμερα

Survivor: Πάνος Καλίδης και Αλέξης Παππάς στον… τάκο μαζί με Κρις Σταμούλη

Πανδημία-ΗΠΑ: Το Τέξας... βγάζει τη μάσκα και ανοίγει την οικονομία του στο 100%

ΗΠΑ: Δασμοί σε εισαγόμενα φύλλα αλουμινίου από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης