Σχολεία: Πώς θα κάνουν τεστ οι μαθητές 16 και άνω και οι εκπαιδευτικοί

Σχολεία: Πώς θα κάνουν τεστ οι μαθητές 16 και άνω και οι εκπαιδευτικοί

Τα τεστ είναι προληπτικού χαρακτήρα και όχι υποχρεωτικά και θα γίνονται σε 386 σημεία σε όλη τη χώρα - Κλιμακωτή άφιξη στα δημοτικά σχολεία προτείνει το υπουργείο Παιδείας - Η τελική απόφαση θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα ύστερα από νέα συνεδρίαση των ειδικών

paidia-sxoleio34
Προληπτικά τεστ για τους μαθητές άνω των 16 ετών και τους εκπαιδευτικούς εισηγείται το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να  ανοίξουν τα σχολεία. Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, όπως εκφράστηκε και στη συνεδρίαση με τους ειδικούς παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως είναι να ανοίξουν τα σχολεία άμεσα και στον προγραμματισμένο χρόνο δηλαδή στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου. Η τελική απόφαση θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη  Δευτέρα  ύστερα από νέα συνεδρίαση των ειδικών.

Τα τεστ είναι προληπτικού χαρακτήρα και θα το κάνει όποιος επιθυμεί. Θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνει ο μαθητής Λυκείου ή ο εκπαιδευτικός και θα μπορεί να υποβληθεί σε τεστ σε 386 σημεία στη χώρα. Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών περιλαμβάνονται στη γενική δεύτερη κατάταξη, ύστερα από ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. 

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου οι μαθητές των δημοτικών προτείνεται να πηγαίνουν κλιμακωτά στο σχολείο προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Ο διευθυντής του κάθε δημοτικού θα βγάζει ανά τάξη το πρόγραμμα και έτσι οι μαθητές θα χωριστούν ανά τάξη κατά την είσοδό τους στα δημοτικά σχολεία. Το δεύτερο σημείο που εισηγείται το υπουργείο Παιδείας είναι σε περιπτώσεις σχολείων που έχουν δεύτερη είσοδο να ανοίξει και αυτή προκειμένου να διοχετεύονται οι μαθητές από πολλές εισόδους στο σχολικό κτίριο.

Η εισήγηση των ειδικών αλλά και απόφαση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν μετά  τις γιορτές γιατί συμπληρώνονται ήδη δυο μήνες από το κλείσιμο τους και όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό  έχει επιπτώσεις στη μαθησιακή διαδικασία αλλά και στην κοινωνικότητα και στην ψυχολογία των παιδιών. Το βέβαιο είναι ότι όλα τα μέλη της επιτροπής ακόμα και αυτοί που ζητούν μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης για το τέλος  Ιανουαρίου αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα  του ανοίγματος των σχολείων για τα παιδιά καθώς η αποχή από τη φυσική τάξη έχει δημιουργήσει προβλήματα στους μικρούς μαθητές.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι να γίνονται τεστ κορωνοΐου στα σχολεία -σε εκπαιδευτικούς και μαθητές- όταν ανοίξουν μετά τις γιορτές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 επανέλαβε ότι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα γίνει στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου. Ο κ. Τσακρής διευκρίνισε ότι όλα θα εξεταστούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου που θα υπάρχουν και επιδημιολογικά στοιχεία από τις ήμερες των εορτών. Ακόμη υπογράμμισε ότι τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά, καθώς υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις και στην Αττική.

«Η πρόταση της Επιτροπής είναι τα σχολεία να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατόν, ακόμα και στις 8 ή 11 Ιανουαρίου εφόσον είμαστε ασφαλείς» δήλωσε από την πλευρά του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. O κ. Γώγος ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις θα λάθουν στις 4 ή 5 του μήνα με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.     

«Είναι πρόωρο να ανοίξουμε όλες τις δραστηριότητες στις 7 Ιανουαρίου. Δε μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα μαζί» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο Νικόλαος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου είπε στον σταθμό μας ότι δυστυχώς χάσαμε πολύτιμο χρόνο και υπάρχει ακόμα υψηλό ιικό φορτίο, ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, πρότεινε στη συζήτηση για τα σχολεία να ληφθεί σοβαρά υπόψη τον ιικό φορτίο, που είναι απαγορευτικό.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΛΑΣ: Από τους 8 συλληφθέντες στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου οι 7 δεν ήταν φοιτητές 

Στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ ο Μητσοτάκης - Θα δημιουργηθεί η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας

Τι θα κάνει η Μέρκελ όταν συνταξιοδοτηθεί; - Τι λέει σε συνέντευξή της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης