LIVE

Κορωνοϊός

Στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ ο Μητσοτάκης: Από την εγκατάλειψη στην πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας

xrwpei-main

Για «εμβληματική προσπάθεια στον τομέα της καινοτομίας» μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η παλιά ΧΡΩΠΕΙ θα μετατραπεί σε πολυδύναμο χώρο, που θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις - Η επένδυση θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας

Στις παλιές εγκαταστάσεις της «ΧΡΩΠΕΙ» βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να δει από κοντά ένα από τα πρώτα βήματα για τη συγκρότηση της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα.

«Όλες οι σημαντικές πρωτεύουσες έχουν έναν αντίστοιχο πόλο καινοτομίας και ο χώρος εδώ προσφέρεται -και λόγω της ιστορίας του και λόγω της γεωγραφίας του και λόγω της θέσης του. Πιστεύω ότι σε κάποια χρόνια, όταν θα κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ του τι υπήρχε και του τι θα δημιουργηθεί, θα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που δρομολογήσαμε με τόσο μεγάλη ταχύτητα αυτή την εμβληματική προσπάθεια στον τομέα της καινοτομίας, που ουσιαστικά είναι και η γέφυρα που πρέπει να διασχίσει η πατρίδα μας για να κατακτήσει το μέλλον», τόνισε στη δήλωση του ο Πρωθυπουργός.

«Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία που λέει πολλά για την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του το γεγονός ότι επί σχεδόν 40 χρόνια αυτός ο χώρος, στο κέντρο της Αθήνας, παρέμενε πρακτικά εγκαταλελειμμένος. Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Ανάπτυξης, και ειδικά τον Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα, για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν, έτσι ώστε να δρομολογηθεί αυτό το σημαντικό έργο, να δημιουργηθεί σε αυτόν τον χώρο μία πραγματική Πολιτεία Καινοτομίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

mitsotakis_xrwpei1


Το σχέδιο για τη μετατροπή της ΧΡΩΠΕΙ σε πολυδύναμο χώρο

Με τη δημοσίευση του πρώτου τεύχους του διαγωνισμού και την εκκίνηση της διαδικασίας για ανάδειξη αναδόχου δρομολογείται η ανάπλαση της παλιάς βιομηχανικής μονάδας μέσω ΣΔΙΤ, ώστε η παλιά «ΧΡΩΠΕΙ» να μετατραπεί σε πολυδύναμο χώρο, όπου θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις, επιτρέποντας την απρόσκοπτη όσμωση μεταξύ επιστήμης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη ΣΔΙΤ και το business plan βάσει του οποίου η επένδυση θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας.

Η δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο. Συμβάλει στην ανάδειξη της χώρας σε προορισμό για την καινοτομία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύει την απασχόληση σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αναστροφή του brain drain, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε τομείς που μπορούν να παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ο Πρωθυπουργός περιηγήθηκε στον χώρο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα, ο οποίος σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει και να αναδείξει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά και ιστορικά κτήρια της «ΧΡΩΠΕΙ», τα οποία άλλωστε είναι συνδεδεμένα με την διαδρομή της βιομηχανίας στην Ελλάδα.


mitsotakis_xrwpei2


Το συγκρότημα παραμένει αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980

Το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κτηριακό συγκρότημα της «ΧΡΩΠΕΙ», που αγγίζει σε εμβαδόν τα 17.900 τετραγωνικά μέτρα, ήταν αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980, όταν διέκοψε τη λειτουργία του έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα «ζωής». Το όλο σχέδιο για την αξιοποίηση της παλιάς μονάδας και την ανάπτυξη μίας Πολιτείας Καινοτομίας καταρτίστηκε και υλοποιήθηκε σε διάστημα λιγότερο του 1,5 έτους.

«Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστούμε που είστε εδώ μαζί μας σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι με τον κύριο Δήμα και τον κύριο Παπαθανάση τρέξαμε πάρα πολύ γρήγορα τις διαδικασίες. Ξέρει ο Χρίστος ότι ήταν στην αρχή πιο μπερδεμένο από ό,τι φαίνεται. Αλλά θεωρήσαμε ότι το όραμα που είχατε πει τις προγραμματικές δηλώσεις, να φτιαχτεί στην Αθήνα ένα κέντρο καινοτομίας, έπρεπε να γίνει πράξη γρήγορα. Ο χώρος είναι εξαιρετικός και να πω για τον κύριο Πρέσβη, που είναι εδώ και τον ευχαριστώ, ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να έρθουν εδώ και να επενδύσουν», ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είναι ένα εμβληματικό έργο επειδή εδώ πέρα στοχεύουμε να φιλοξενεί τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστούς για να γίνει ένας χώρος συνεργείων που φυσική έδρα καινοτομίας για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, καινοτόμων υπηρεσιών ή ακόμα και καινοτόμων διαδικασιών. Υπάρχει σε αρκετές χώρες του κόσμου. Φιλοδοξία μας είναι να γίνει σημείο αναφοράς, φυσική έδρα για τη χώρα για την καινοτομία αλλά και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

«Κατά τη διάρκεια του 2020 ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς την ανάπτυξη στον τομέα των ελληνικών startup και το ενδιαφέρον που έχει κεντρίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με ενθουσιάζει ιδιαίτερα η προοπτική να οικοδομήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών γύρω από αυτό το κέντρο. Εμείς έχουμε εμπειρία, έχοντας κάνει το ίδιο στο Σικάγο, το Λος Άντζελες, κατά μήκος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή λοιπόν είναι μια εκπληκτική βάση, ενώ έχουμε και πραγματική δυναμική πλέον», δήλωσε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Geoffrey Pyatt.

Παρόντες ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Θανάσης Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.

20-12-30_0012__DPC1747
20-12-30_0007__DPC1709


Αναλυτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: 

Νομίζω ότι είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία. Λέει πολλά για την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του το γεγονός ότι επί σχεδόν 40 χρόνια αυτός ο χώρος, στο κέντρο της Αθήνας, παρέμενε πρακτικά εγκαταλελειμμένος. Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Ανάπτυξης, και ειδικά τον Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα, για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν, έτσι ώστε να δρομολογηθεί αυτό το σημαντικό έργο, να δημιουργηθεί σε αυτόν τον χώρο μία πραγματική Πολιτεία Καινοτομίας.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι ήδη “στον αέρα” και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δρομολόγηση ενός εμβληματικού έργου.

Όλες οι σημαντικές πρωτεύουσες έχουν έναν αντίστοιχο πόλο καινοτομίας και ο χώρος εδώ προσφέρεται -και λόγω της ιστορίας του και λόγω της γεωγραφίας του και λόγω της θέσης του. Πιστεύω ότι σε κάποια χρόνια, όταν θα κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ του τι υπήρχε και του τι θα δημιουργηθεί, θα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που δρομολογήσαμε με τόσο μεγάλη ταχύτητα αυτή την εμβληματική προσπάθεια στον τομέα της καινοτομίας, που ουσιαστικά είναι και η γέφυρα που πρέπει να διασχίσει η πατρίδα μας για να κατακτήσει το μέλλον. Οπότε, Υπουργέ και πάλι συγχαρητήρια.

Κύριε Πρέσβη, χαίρομαι που σας έχουμε εδώ. Έλεγα ότι η Αθήνα χρειάζεται οπωσδήποτε μία περιοχή αφιερωμένη στην καινοτομία. Γνωρίζετε πόσο ενδιαφέρον προκαλεί ο χώρος των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Και ειλικρινά δεν θα μπορούσα να φανταστώ ένα περισσότερο ιδεώδες σημείο. Επίσης, από την αρχιτεκτονική σκοπιά, πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να χτίσουμε όχι μόνο κτήρια αλλά ένα campus και να αξιοποιήσουμε τους ανοιχτούς χώρους, που είναι τόσο σημαντικοί δεδομένων του καιρού μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό εδώ.

...Αυτό δεν αφορά μόνο το ακίνητο αλλά τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος. Αλλά γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον είναι σημαντικό. Φυσικά η τηλεργασία θα αποτελεί μεγαλύτερο μέρος της πραγματικότητάς μας μετά την Covid, αλλά και πάλι, γνωρίζουμε -επίσης από την αμερικανική εμπειρία- ότι η δυνατότητα να φέρεις στον ίδιο φυσικό χώρο startups, ερευνητικά κέντρα, ανθρώπους που σκέφτονται με παραπλήσιο τρόπο έχει τεράστια επίδραση.

Πρόκειται επίσης για μία περιοχή της Αθήνας που έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Το γνωρίζουμε διότι εδώ κοντά έχουμε φέρει τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ήμασταν οι πρώτοι που ήρθαμε εδώ.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

20-12-30_0006__DPC1697
20-12-30_0003__DPC1687
20-12-30_0015__DPC1787xropei__1_
xropei__2_
xropei__3_
xropei__5_
xropei__6_
xropei__7_
xropei__8_
xropei__4__2Ειδήσεις σήμερα:

Το εορταστικό ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ μέχρι την Πρωτοχρονιά

«Γκάζια» Μητσοτάκη για τις selfies κυβερνητικών στα εμβόλια

Τουρκία: Ισόβια σε 92 κατηγορούμενους για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (23)

A

Αφου αναλαμβανει ο μπουμπουκος το εργο ........ και μην χειροτερα !!!!!!

πες μου ΕΝΑΝ τόσο εργατικό στην αντιπολίτευση

έναν μόνον πες μου. Τον Σπίρτζη ; Τον Κουρουμπλή ; τον Βερναρδάκη ; Για πες

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΣΑΝΟ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΤΗ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟ.ΤΡΟΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΡΑΣ ΣΙΩΠΗ.ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΧΡΩΠΕΙ.-

έλα Καρανίκα

τσάκω το εξηντάλεπτο που θα μας πεις ότι έκλεισε από τα πανωτόκια. Ήταν ολέθριο λάθος η στροφή της τότε ηγεσίας στην προσπάθεια να παράξει όπλα, εξ ου και το γνωστό τυφέκιο ΧΡΩΠΕΙ που όμως δεν ήταν συγκρίσιμο με τον ανταγωνισμό. ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΟΣΑΝΟ κάπου

MLP

Ανιστόρητοι και ημιμαθείς. Τα Χρω.Πει, Χρωματουργεια Πειραιως. ΤΑ οχι Η. Κατα τα αλλα τριζουν τα κοκκαλα του Οικονομιδη και του Σοφιανοπουλου.

Η αλήθεια είναι

Η αλήθεια είναι ότι καταπληκτικά κτήρια μένουν ανεκμετάλλευτα και ρημάζουν ! Η ιδέα είναι καλή αρχικά ! Τώρα , περί ερευνητικών κέντρων και start ups , ακούγονται γελοιότητες ! Αν έλεγαν οτι θα στεγάσουν πινακοθήκες , δημόσιες υπηρεσίες , υπουργεία , σχολεία , εμπορικά κέντρα οπως στις ευρωπαικές πόλεις θα το καταλάβαινα ! Αλλά srart ups και ερευνητικά κέντρα , γελάω ! Ποιός ηλίθιος το σκέφτηκε και το αμόλησε κι ο Μητσοτάκης ;

Mεταπολίτευση fail

Όλα σχεδόν τα εργοστάσια της χώρας έκλεισαν, ερήμωσαν και τώρα γίνονται κρατικά επιδοματικά κέντρα.

🤨

Και φυσικά Κουλη δεν θά εχει καμμία σχέση με τα ολυμπιακά ερείπια της ΝΔ του 2004. Φαντάσου την εξοικονόμηση κόστους και χρόνου. Μόνο επάνδρωση θα απαιτούσε, δηλαδη ανάπτυξη. Αλήθεια, γνωρίζεις τι είναι dt, και πως αξιολογείται?

Μπραβο Μητσοτάκης

Σιγά σιγά η περιοχή μας θα γίνει ένα ανεκτίμητο διαμάντι αποκτώντας τεράστια αξία σε κάθε επίπεδο ! Από τη μία ο ναός του Ολυμπιακού, από την άλλη ο πολυδύναμος της ΧΡΩΠΕΙ. Και πόσα άλλα εμβληματικά αριστουργήματα θα φιλοξενηθούν στη περιοχή μας στο μέλλον. Μπράβο και πάλι μπράβο. Το ΣΕΦ λιγάκι φροντίδα η πολιτεία να αποκτήσει την αίγλη και την αξία του παρελθόντος και το δέλτα του Κηφισού που βρίσκεται υπό απόλυτη εγκατάλειψη και έχει καταλήξει χωματερή.

b

Είμαι δεξιός και φιλελεύθερος και πληροφορικάριος . Πρέπει να είσαι πολύ άσχετος για να πιστεύεις ότι το να φτιάξεις κάπου γραφεία παίξει τον οποιονδήποτε ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας! Φυσικά ας δούμε τον Μητσοτάκη, Δήμα και Άδωνι. Οι 2 πρώτοι κληρονόμησαν τις θέσεις τους. Δεν έχουν ΕΜΠΕΙΡΙΑ στην ανάπτυξη τεχνολογίας (Εμπειρία σημαίνει να έχεις δουλέψει σε projects στον ιδιωτικό τομέα). Ο δε σούπερ ικανός Άδωνις, έχει εμπειρία από εκδοτικό οίκο, επιχείρηση που ΔΕΝ έχει καμία απολύτως σχέση με ανάπτυξη τεχνολογικών προϊόντων. Ρε παιδιά το bitcoin αναπτύχθηκε με αρχιπρογραμματιστή τον Satoshi Nakamoto (πέρα από το αρχικό paper, συμμετείχε και στο develoment) χωρίς ποτέ κανείς να τον δει έστω και 1 δευτερόλεπτο από κοντά. Αν θέλεις τεχνολογία θα πρέπει να χτυπήσεις την προσοδοθηρία. Κάτι που η ΝΔ δεν είναι διατεθειμένη να το κάνει. Νέα οικονομική κρίση είναι μονόδρομος για την χώρα.

b

Είμαι δεξιός και φιλελεύθερος και πληροφορικάριος . Πρέπει να είσαι πολύ άσχετος για να πιστεύεις ότι το να φτιάξεις κάπου γραφεία παίξει τον οποιονδήποτε ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας! Φυσικά ας δούμε τον Μητσοτάκη, Δήμα και Άδωνι. Οι 2 πρώτοι κληρονόμησαν τις θέσεις τους. Δεν έχουν ΕΜΠΕΙΡΙΑ στην ανάπτυξη τεχνολογίας (Εμπειρία σημαίνει να έχεις δουλέψει σε projects στον ιδιωτικό τομέα). Ο δε σούπερ ικανός Άδωνις, έχει εμπειρία από εκδοτικό οίκο, επιχείρηση που ΔΕΝ έχει καμία απολύτως σχέση με ανάπτυξη τεχνολογικών προϊόντων. Ρε παιδιά το bitcoin αναπτύχθηκε με αρχιπρογραμματιστή τον Satoshi Nakamoto (πέρα από το αρχικό paper, συμμετείχε και στο develoment) χωρίς ποτέ κανείς να τον δει έστω και 1 δευτερόλεπτο από κοντά. Αν θέλεις τεχνολογία θα πρέπει να χτυπήσεις την προσοδοθηρία. Κάτι που η ΝΔ δεν είναι διατεθειμένη να το κάνει. Νέα οικονομική κρίση είναι μονόδρομος για την χώρα.

τίποτα από τα 3 δεν είσαι

παρά επιδοτούμενο, σανοφάγο, ζεοτρολ

El

Τι καινοτομία να κάνεις ρε καημένε ; Σοβιετία την έκανες τη χώρα.

Λέτε;

Εύχομαι να γίνει η δικη μας Silicon Valley.Η χώρα μας δεν στερείται έξυπνων, ικανών και πρωτοπόρων ανθρώπων,αλλά μέχρι τωρα είχε ένα πολιτικό προσωπικό πολύ κατώτερο των περιστάσεων.Ας ελπίσουμε όλο αυτο να αλλάξει,μακάρι...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης