Σχολεία: Προς «πρώτο κουδούνι» 8 ή 11 Ιανουαρίου - Τη Δευτέρα οι αποφάσεις

Σχολεία: Προς «πρώτο κουδούνι» 8 ή 11 Ιανουαρίου - Τη Δευτέρα οι αποφάσεις

«Προτεραιότητα το άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων», λέει ο Στέλιος Πέτσας - Τι είναι αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς - Οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών

sxoleia
Με το βλέμμα στραμμένο στην πρώτη Δευτέρα του 2021 βρίσκονται γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, καθώς τότε θα αποφασιστεί η ημερομηνία επανέναρξης της δια ζώσης λειτουργίας των μαθημάτων στα σχολεία. Δεδομένη είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία, ωστόσο όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ειδικών με την παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, δεν ελήφθη καμία οριστική απόφαση, καθώς οι επιστήμονες δεν συμφώνησαν πότε πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και ζήτησαν να έχουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών για να λάβουν την τελική τους απόφαση. Σε δηλώσεις μετά την τηλεδιάσκεψη για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών η κ. Β. Παπαευαγγέλου είπε ότι θα εμβολιαστούν σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχουμε κάνει στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων, είπε ο κ. Πέτσας.

Όπως είπε για τις αποφάσεις αναμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών η οποία είναι είτε ομόφωνη είτε κατά πλειοψηφία, την οποία ακολουθούμε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των ειδικών ήταν θετικοί ως προς το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που το υπουργείο Παιδείας είχε την πρόθεση να ανοίξει τα σχολεία αν λάβει το «πράσινο φως» από τους ειδικούς.

Κλείσιμο
Δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ολιγοήμερης μετάθεσης της έναρξης των δια ζώσης μαθημάτων καθώς σ συζητήθηκε και ως ημερομηνία η 11η Ιανουαρίου.

Εντονα συζητήθηκε και το σενάριο να ανοίξουν αρχικά τα δημοτικά, εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλά μετά την Πρωτοχρονιά και στη συνέχεια, περίπου 15 μέρες αργότερα, να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια. Σε ό,τι αφορά στους μεγαλύτερους μαθητές το θέμα έγκειται στην κοινωνικότητα των μαθητών μετά το σχολείο. Η πιο επιφυλακτική ομάδα ειδικών πιστεύει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας δεν το επιτρέπουν, ενώ το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει και αύξηση κινητικότητας στους δρόμους και στις πλατείες.

Η εισήγηση των ειδικών αλλά και απόφαση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, γιατί συμπληρώνονται ήδη δυο μήνες από το κλείσιμό τους και όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό έχει επιπτώσεις στη μαθησιακή διαδικασία αλλά και στην κοινωνικότητα και στην ψυχολογία των παιδιών.

Το βέβαιο είναι ότι όλα τα μέλη της επιτροπής ακόμα και αυτοί που ζητούν μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης για το τέλος Ιανουαρίου αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του ανοίγματος των σχολείων για τα παιδιά καθώς η αποχή από τη φυσική τάξη έχει δημιουργήσει προβλήματα στους μικρούς μαθητές.

Οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών

Στο θέμα αναφέρθηκαν και κατά την ενημέρωση του υπ. Υγείας η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Γκ. Μαγιορκίνης: «η επαναλειτουργία των σχολείων δεν αποτελεί μόνο στόχο για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά γενικότερα για την ψυχολογία και για την υγεία των παιδιών μας» είπε η κ. Παπαευαγγέλου που αναφερόμενη στους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, πρόσθεσε: «Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν για μας πολύ σημαντικούς λειτουργούς για την κοινωνία μας. Φροντίζουν τα παιδιά μας. Και θα εμβολιαστούν σαφέστατα, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχουμε κάνει στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».

Από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε: «Καμία απόφαση δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, αλλά με πολύ κόπο από την Επιτροπή όπου γίνεται ανάλυση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς έρχονται από όλες τις Περιφέρειες της χώρας και αφού εξετάζουμε όλη την επικράτεια γίνονται οι αποφάσεις. Έχοντας πει αυτό, παραμένει υψηλή προτεραιότητα, όπως το έχουμε πει, το άνοιγμα των σχολείων. Οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επανεκκινήσουμε».

Ειδήσεις σήμερα  

Νέο τραγικό ρεκόρ στη Γερμανία: 1.129 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 σε 24 ώρες

Βροχές σε όλη τη χώρα, με βελτίωση την Πρωτοχρονιά-Δείτε τον καιρό του τριημέρου

Πολιτική κόντρα και δυσφορία για τους εμβολιασμούς κυβερνητικών και κρατικών στελεχών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης