Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι «εκατοντάδες πρόσφυγες οδηγούνται στο κοινωνικό περιθώριο»

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι «εκατοντάδες πρόσφυγες οδηγούνται στο κοινωνικό περιθώριο»

Καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις και τις εξώσεις από τα κέντρα υποδοχής

plateia-viktorias
Να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών ζητά από την κυβέρνηση η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας την να εφαρμόσει σχέδιο ενσωμάτωσης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Το τελευταίο διάστημα η νεολαία της Κουμουνδούρου βρίσκεται σε καθημερινή βάση στην πλατεία Βικτωρίας για να συμπαρασταθεί σε δεκάδες πρόσφυγες, που διαμένουν στον χώρο, μετά την ένταξή τους σε καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Μοιράζοντας φαγητό, ρούχα και συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης οι αλληλέγγυοι νεαροί της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καταγγέλλουν κυβερνητικό σχέδιο «εξώσεων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πρόσφυγες να οδηγούνται στο κοινωνικό περιθώριο. Στην πλατεία Βικτωρίας, κάθε μέρα έρχονται δεκάδες οικογένειες ψάχνοντας να βρουν ένα καταφύγιο μιας που αδυνατούν να βρουν σπίτι. Ο εγκλωβισμός τους αντανακλά την αναπολεσματικότητα μιας κοινωνικά ανάλγητης κυβέρνησης που αρνείται να χαράξει πολιτικές στέγασης και ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία, εξαιτίας των ακραία συντηρητικών και ξενοφοβικών αντανακλαστικών της».

Οι πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας προέρχονται από τη δομή φιλοξενίας της Μόριας και σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Ασύλου και Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη «έπρεπε να είχαν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και να έχουν προσπαθήσει να βρουν κατοικία. Επέλεξαν μόνοι τους, να πάρουν ένα εισιτήριο και να έρθουν στην Πλατεία Βικτωρίας, γιατί κάποιος τους είπε να πάνε στην πλατεία Βικτωρίας».

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Μηταράκης, «πάρα πολλές συλλογικότητες, αλληλέγγυοι στην πλατεία τους πίεζαν να μη φύγουν. Είχε μπει ακόμα και μικροφωνική εγκατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας. Κάποιοι προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τον πόνο 20 ανθρώπων για να κάνουν ένα πολιτικό θέμα, ενώ έχουμε προσφέρει τη δυνατότητα να μεταφερθούν στη δομή στον Ελαιώνα».

Σε κάθε περίπτωση, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα, που έχει καθιερωθεί από το 2001 να εορτάζεται την 20η Ιουνίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «η Ελλάδα έχει υποδεχθεί τεράστια κύματα προσφύγων και έχει αποδείξει ότι η αλληλεγγύη μπορεί να νικήσει το σκοτάδι». Σε αντίθεση, «η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι πρόσφυγες δεν είναι επιθυμητοί. Εμείς, ιδιαίτερα σήμερα, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης. Ενώνουμε τις φωνές μας για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των προσφύγων στην αξιοπρεπή ζωή».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου ζητούν να τερματιστούν οι επαναπροωθήσεις και ταυτόχρονα με την αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας να εφαρμοστεί πολιτική ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. «Η κυβέρνηση από την πλευρά της οφείλει το επόμενο διάστημα να σεβαστεί πλήρως την καθολικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις, να προχωρήσει ομαλά τις διαδικασίες απόδοσης ασύλου, και να χαράξει πολιτικές αποσυμφόρησης των δομών με παράλληλο σχέδιο συμπερίληψης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία».

Ειδήσεις σήμερα:

Στις 9 Ιουλίου η πληρωμή αναδρομικών για τις επικουρικές 250.000 συνταξιούχων

Τι αλλάζει στις οικοδομές μετά την υποχρέωση για φορτιστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Βροχές και καταιγίδες μέχρι την Τρίτη

Εμπρηστικός ο Τραμπ στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση - Kung flu ο κορωνοϊός, «φρενάρετε» τα τεστ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης