Ελληνοτουρκικά: Σχεδιασμός για το ενδεχόμενο ασύμμετρης απειλής

army_ar

Πολλαπλά σενάρια αντίδρασης εξετάζει το υπουργείο Άμυνας  για την περίπτωση τουρκικής επιθετικής κίνησης στην περιοχή του Έβρου, στο Αιγαίο και στη Ν.Α Μεσόγειο

Το ενδεχόμενο η χώρα μας να βρεθεί αντιμέτωπη με μία ταυτόχρονη τριπλή τουρκική ασύμμετρη απειλή, βασικά χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι ο βραχυπρόθεσμος χρόνος εκδήλωσής της και η παράλληλη εστίασή της σε διαφορετικά σημεία του ελλαδικού χώρου, εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταρτίζοντας ήδη μία σειρά από εναλλακτικά σενάρια αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων, εάν και εφόσον, κάτι τέτοιο απαιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικότερο από αυτό αφορά τους τρόπους αμυντικής αντενέργειας της χώρας μας στην πιθανότητα μίας συγχρονισμένης τουρκικής επιθετικής κίνησης στην περιοχή του Έβρου, στο Αιγαίο και στη Ν.Α Μεσόγειο, διαφορετικής φύσεως και εντάσεως σε κάθε περίπτωση.

Η πλέον περίπλοκη από αυτές αφορά την αυξημένη πιθανότητα μίας κλιμάκωσης της έντασης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Ρόδου. Όπως προκύπτει με βάση και την συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, μέσα στις προθέσεις της Άγκυρας είναι να προχωρήσει εντός του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου στη διεξαγωγή παράνομων ερευνών για υδρογονάνθρακες σε μια σειρά από θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται ανατολικά των νησιών της Κρήτης, Ικαρίας και Ρόδου, για τα οποία αναγνωρίζει μόνο τα χωρικά ύδατα των έξι ναυτικών μιλίων. Η συγκεκριμένη απόφαση συνδέεται άμεσα με τη δημοσίευση πέντε αιτήσεων της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) οι οποίες αναρτήθηκαν στην τουρκική εφημερίδας της κυβέρνησης, στις 30 Μαΐου. Στις εν λόγω αιτήσεις, η TPAO ζητούσε την πραγματοποίηση ερευνών σε συνολικά 24 θαλάσσια οικόπεδα «που ευρίσκοντο πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων» τα οποία οι τούρκοι προσδιορίζουν –εν αντιθέσει με τα δικά μας- σε 12 ναυτικά μίλια…

Παρά το γεγονός ότι στο σχετικό ΦΕΚ δεν αναρτήθηκαν χάρτες με τις ακριβείς περιοχές που οι τούρκοι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε έρευνες, μέσα σε λίγες ώρες στα τουρκικά ΜΜΕ είχαν διαρρεύσει μια σειρά από έγγραφα που έδειχναν τα σχετικά οικόπεδα. Μόνο τυχαίο δεν είναι πως υπεύθυνο για τη συγκεκριμένη διαρροή ήταν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υψηλόβαθμο στέλεχος του οποίου αποκάλυψε ότι οι εν λόγω περιοχές εμπεριέχονται εντός του χώρου που δημιουργήθηκε με την τουρκολυβική Συμφωνία που αφορούσε την -παράνομη- οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ν.Α Μεσόγειο.

Απέναντι στα τετελεσμένα που επιδιώκει να δημιουργήσει η Τουρκία στην Ν.Α Μεσόγειο, η χώρα μας έχει φροντίσει τις τελευταίες ημέρες να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα, θέτοντας μια σειρά από «κόκκινες γραμμές», η καταπάτηση των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε μία ελληνοτουρκική στρατιωτική σύγκρουση. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η σταδιακή ενεργοποίηση του σχεδίου «Λερναία Ύδρα», το οποίο προβλέπει τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν σε στρατιωτικό επίπεδο, στο ενδεχόμενο που η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια που έχει θέσει η ελληνική διπλωματία. Το συγκεκριμένο σχέδιο κινείται σε τέσσερα επίπεδα, με το ένα εξ αυτών να εστιάζει στην γκάμα των ενεργειών που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει μία πιθανή τουρκική απειλή, η οποία θα εκφραστεί μέσω μιας προσπάθειας παράνομης έρευνας ή ακόμη και εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στο σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και κατάληψης πλατφόρμας πετρελαίου, σε ένα ακραίο ενδεχόμενο που οι τούρκοι θα θελήσουν να εγκαταστήσουν πλωτό γεωτρύπανο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή ακόμη και εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα υψηλή είναι η ετοιμότητα που διατηρούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Σε ό,τι αφορά τον Έβρο η απειλή επικεντρώνεται κυρίως στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από τις τουρκικές αρχές σε μία προσπάθειά τους να δεσμεύσουν αλλά και να προκαλέσουν κόπωση στις ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Προς αυτή την κατεύθυνση η απάντηση της ελληνικής πλευράς εντοπίζεται κυρίως ως προς την επιτάχυνση της κατασκευής του φράχτη κατά μήκος του ποταμού, αλλά και στην αύξηση του αριθμού των στρατευσίμων που υπηρετούν τη θητεία τους στην μεθόριο του Έβρου.

Από την άλλη πλευρά η τουρκική στόχευση στο Αιγαίο εμφανίζεται πιο πολυδιάστατη καθώς συγκλίνει στην επίτευξη δύο βασικών σκοπών: στην περαιτέρω επιβάρυνση των ελληνικών νησιών με χιλιάδες παράνομους μετανάστες και στην έναρξη μίας πολιτικής που σαν στόχο έχει να δημιουργήσει συνθήκες αποστρατιωτικόποίησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, είτε ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις σχετικές συνθήκες σε διπλωματικό επίπεδο, είτε πραγματοποιώντας σε εξαιρετικά συχνή βάση υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα και κατοικημένα νησιά του ελληνικού Αρχιπελάγους. Πρόκειται για μία στρατηγική η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει το επόμενο βήμα της τουρκικής πολιτικής των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, δίνοντας τη δυνατότητα στην Άγκυρα να επεκτείνει την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τις βραχονησίδες και σε κατοικημένα νησιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (60)

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!

Καντε ΑΟΖ με τη Κυπρο - σφραγιστε τα συνορα - ανακηρυξτε τα 12 μιλια, κηρυξτε καζους μπελι αν τολμησουν να εισβαλλουν. Επιτελους σοβαρευτειτε. Οι τουρκοι ειναι αρπακτικα. Οσο μας βλεπουν ακινητους θα μας φανε ζωντανους. Και οσο συνεχιζουμε να ειμαστε ετσι ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΝΕ ΟΛΟΙ. Απο αρπακτικα μεχρι σκουληκια. Απο γερμανους και τουρκους μεχρι πακιστανους και αφρικανους.

Montazieros

Αν μας την πέσουν πάντως, είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία για επέκταση στα 12 μίλια.

ΠΡΟΤΑΣΗ

ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ...ΜΕ ΜΠΟΛΝΤ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ελληνική πονηριά και θράσος χρειάζεται!

Μόλις η τουρκική πλατφόρμα γεωτρησεων ξεμυτίσει από τα Δαρδανέλια, την ίδια στιγμή κιόλας να κλείσουν τα σύνορα με την Τουρκία (να μην περνάει τίποτα!) και να παραμείνουν κλειστά για όσο χρονικό διάστημα η πλατφόρμα θα κόβει βόλτες σε αιγαίο και ανατολική μεσόγειο. Παράλληλα θα μπλοκαριστεί (για το ίδιο χρονικό διάστημα) οποιαδήποτε δόση οικονομικής βοήθειας (ή οτιδήποτε άλλο την αφορά και την ωφελεί έστω και στο ελάχιστο) από την Ε. Ε. . Την πλατφόρμα (και τη συνοδεία της) να παρακολουθεί συνεχώς κι από απόσταση αναπνοής αντίστοιχη (ή και μεγαλύτερη) δύναμη στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων και υποβρυχίων εννοείται, όπου θα επιβαίνουν και αμφίβιες επίλεκτες δυνάμεις (ΟΥΚ) που σε κατάλληλα σημεία της διαδρομής (η οποία λίγο-πολύ θα είναι προβλέψιμη σε μεγάλο βαθμό) θα στήνουν τις κατάλληλες ενέδρες και θα προσπαθούν ξανά και ξανά και ξανά να προκαλέσουν μικρής έκτασης "σαμποτάζ" στις προπέλες ή το σύστημα πλοήγησης της πλατφόρμας, ώστε αυτή να ακινητοποιηθεί. Ειναι γνωστό άλλωστε οτι από "ναυτοσύνη" τα μεμέτια είναι η μέρα με τη νύχτσ σε σχέση με μας. Λίγο να "ζοριστούνε" μόνο από μας και θα χάσουν τα αυγά και τα καλάθια (στην ιστορία έμεινε άλλωστε το περίφημο "Μάλτα γιόκ!")

Πάρε το χάπι σου τώρα και ηρέμησε

Και σταμάτα να καίγεσαι στα video games, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική... και ΠΟΝΑΕΙ.

4411

Μήπως είναι ώρα να μας ενημερώσετε για το που θα κρυφτούν οι άμαχοι, όταν αρχίσουν οι σειρήνες;

Ίσως εχουν ισχυρότερο στρατό

αλλά νικητής είναι αυτός που έχει δίκιο...και οι Τούρκοι δεν έχουν δίκιο σε αυτή την περίπτωση!

Ελληνας

Και ποιος φταιει που τωρα τρεχουμε αλλα ειναι αδυνατο να προλαβουμε να εξοπλιστουμε με ανυπαρκτη πολεμικη βιομηχανια; Τοσα χρονια που οι πολιτικοι μας εβλεπαν την Τουρκια να εξοπλιζεται και να οργανωνεται, εμεις ακολουθουσαμε το δε βαριεσαι, σιγα μην πραγματοποιησουν τις απειλες τους! Ακομα και επι ΣΥΡΙΖΑ που ουτε ο Πρωθυπουργος τολμουσε να πεταξει ανενοχλητος στα ακριτικα νησια εμεις συζητουσαμε για μετρα οικοδομησης εμπιστοσυνης! Δυστυχως η μοιρα αυτης της χωρας ειναι να την κυβερνουν αυτοι που σκοπο εχουν να βολευτουν ξεπουλωντας τα παντα! Αιγαιο, Μακεδονια, κρατικη περιουσια κλπ. ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ γτ μας θεωρουν δεδομενους και ετσι ειναι! Τα πραγματα εχουν φτασει πλεον στο και πεντε! Μπορουμε;;; Κανεις δεν ξερει με την πεμπτη φαλαγγα στα μετοπισθεν (λαθρομεταναστες μουσουλμανοι).

Αποκλείεται να είσαι Ελληνας!

Μου άρεσε η φράση σου "Ακομα και επι ΣΥΡΙΖΑ"! Ο Μπαλάφας είχε ανακοινώσει ότι θα το ρισκάρουμε με τους Τούρκους! Μετά ο τσίπρας έκανε την ερώτηση "Έχει η θάλασσα σύνορα και δεν το ξέραμε; " και άφησε δύο εκατομμύρια να εισβάλουν! Μετά ο Κοτζιάς μας έλεγε "να μην είμαστε μοναχοφάηδες! και ο Κατρούγκαλος ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο γιατι έχει μεγάλη ακτογραμμή. Και ο ανεκδιήγητος ζουράρις "και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει!" Όλα αυτά γίναν επί σύριζα και εσύ μας λές ακόμα και επι σύριζα. Συριζόσκυλο ή πράκτορας της τουρκίας είσαι ρε μαλαχονδρόκα;

Μιλτος

Οι Τούρκοι ξέρουν ότι δεν έχουν να κάνουν με λίγες χιλιάδες Κούρδους χωρίς αεροπορία,ναυτικό,πυροβολικό,στρατηγικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και άρματα μάχης.Αποκλειεται να τολμήσουν,έχουν υπερεπεκταθεί πλέον και σε ένα σωρό μέτωπα και η οικονομία τους δεν είναι και στα καλύτερα της.Ασε που από τους 400 πιλότους,οι 250 είναι στης φυλακής τα σίδερα εδώ και τέσσερα χρόνια.Ας έρθουν...

George

Xaxaxa γελάω μαζί μας γελάνε και όλοι, ολόκληρος ο στρατός μας δεν είναι μια ταξιαρχία της Αδριανούπολης, από την άλλοι τεχνολογικά 100 χρόνια μπροστά είναι, τα drone που κατασκευάζουν να στείλουν τελειώσαμε.... είτε μας σας αρέσει είτε όχι αυτή είναι η αλήθεια.

@George

Επομένως, τι μας λες; Να κάτσουμε στ' αυγά μας; Αν είχες πάει ελληνικό σχολείο θα ήξερες για το αλβανικό έπος και το 21. Αλβανάκι ή τουρκάκι είσαι;

Μαριος

Μαλιστα........ Αρα εσυ μας λες τωρα - για να μην γελας μαζι μας - να μην ασχολουμαστε, να παμε να παραδοθουμε απο τωρα για να τελειωνουμε ετσι? Ο συγχωρεμενος ο παππους μου μου ελεγε: αν δεν εχεις να πεις κατι σωστο η χρησιμο, καλυτερα να μην λες τιποτε.

ΓΙΩΡΓΟΣ4

ΘΕΛΟΥΝ ΤΖΑΜΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ;ΣΤΗΣΤΕ ΜΙΑ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ " ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ", ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ!

κι άλλη μία έξω από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή!

Αν επιχειρήσουν να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, το μέγεθος της πρόκλησης είναι τέτοιο, που το ελάχιστο αντίμετρο που πρέπει να λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση (και το οποίο θα τους "πονέσει" πραγματικά και ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ μάλιστα), είναι το κλείσιμο της εν λόγω "σφηκοφωλιάς" στη Θράκη μας. Είναι το τρίτο (ιεραρχικά) τουρκικό προξενείο στην Ελλάδα (μετά της Αθήνας κσι της Θεσ/νικης), οπότε ας κλείσουν κι αυτοι το αντίστοιχο τρίτο ιεραρχικά ελληνικό προξενείο στην Τουρκία (αυτό της Σμύρνης όπου άλλωστε δεν έχει απομείνει Έλληνας) . Κι αν αυτοί, παρατύπως, κλείσουν το Ελληνικό προξενείο της Κων/πολης (αντί για αυτό της Σμύρνης) τότε ας κλείσουμε επιπροσθέτως και το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, κι ας απαλλωτριωθεί το σπίτι του Κεμάλ, για λογους δημοσίου συμφέροντος. Μπορεί λ. χ. να παραχωρηθεί στην Ελληνική Εκκλησία και να γίνει ένα μικρό χριστιανικό ορφανοτροφείο/ξενώνας/σχολείο για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα χριστιανοκού θρησκεύμστος (υπάρχουν και μερικά τέτοια) ή (ακόμα καλύτερα!) για μουσουλμανάκια που δηλώσουν πως επιθυμούν να ασπαστούν το χριστιανισμό.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης