Ρευστοποιεί το χρυσό της η Βενεζουέλα - Στα χνάρια της και η Τουρκία

md

Βενεζουέλα και Tουρκία επαναπάτρισαν όλο το χρυσό τους που ήταν αποθηκευμένος στις ΗΠΑ - Τώρα η Βενεζουέλα τον πουλάει

Αφού η Βενεζουέλα "στράγγιξε" την περιουσία του λαού της, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό σημείο που το εθνικό της νόμισμα μπόλιβαρ να μην αξίζει ούτε το... χάρτι που απαιτείται για να τυπωθεί, τώρα βάζει "χέρι" και στο χρυσό της.

Η Βενεζουέλα, η Γερμανία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες είναι μερικές από τις 11 χώρες που επαναπάτρισαν σημαντικό μέρος από τα αποθέματα χρυσού τους που φύλαγαν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατα ανακοίνωσε και η Τουρκία ότι αποφάσισε να επαναπατρίσει όλα το χρυσό που αποθηκεύει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, τα αποθέματα χρυσού της Τουρκίας υπολογίζονται σε 591 τόνους, αξίας μόλις πάνω από 23 δισ. δολάρια.

Η Τουρκία βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα στις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα, πίσω από τις Κάτω Χώρες και μπροστά από την Ινδία.

Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να προβληματίζει την Τουρκία είναι το τι έγινε και συνεχίζει σε μια άλλη χώρα η οποία αποφάσισε να επαναπατρίσει όλα τα αποθέματά της σε χρυσό και η οποία ήταν και συνεχίζει να είναι σε ανοιχτή κόντρα με τις ΗΠΑ.

Ο τότε πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είπε ότι το έκανε για τους πολίτες της χώρας του, ωστόσο λίγο αργότερα απεβίωσε και δεν υπήρχε τρόπος να εκτιμηθούν οι πραγματικές του προθέσεις.

Το πρόβλημα είναι αυτό που συνέβη αργότερα. Τα αποθέματα της Βενεζουέλας σε χρυσό τώρα μειώνονται με ραγδαίο ρυθμό. Το Σεπτέμβριο του 2011, η Βενεζουέλα είχε 21,269 δισ. δολάρια σε αποθέματα χρυσού.

Μετά από μια "έκρηξη" πωλήσεων χρυσού στην Ελβετία για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών της σε ομόλογα και κουπόνια στις αρχές του 2016, τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας έχουν μειωθεί στα 7,7 δισ. δολάρια μέχρι τον Νοέμβριο του 2017.

Τους τελευταίους δύο μήνες του 2017, η Βενεζουέλα απώλεσε ακόμα 1,1 δισ. δολάρια σε χρυσό και ανέφερε ότι τα αποθέματά της σε ανέρχονταν σε 6,6 δισ. δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

Τον Ιανουάριο του 2018, τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας υποχώρησαν ακόμα κατά 500 εκατ. δολάρια.

Με λίγα λόγια, η Βενεζουέλα απώλεσε 1,6 δισ. δολάρια από τα αποθέματα χρυσού σε τρεις μήνες είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η πτώση των αποθεμάτων χρυσού της Βενεζουέλας έλαβε χώρα χωρίς να πληρώσει κάποιο από τα ομόλογά της που ωρίμαζαν.

Με τον τρέχοντα ρυθμό πωλήσεων, η Βενεζουέλα θα ξεμείνει από χρυσό μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2019. Σύντομα ο φτωχότερος σοσιαλιστικός παράδεισος στον κόσμο δεν θα έχει ούτε χρυσό και δεν αποκλείεται να ξεσπάσει το τελικό στάδιο της κοινωνικής κατάρρευσης της Βενεζουέλας.

Η τραγική εμπειρία της Βενεζουέλας με το φυσικό χρυσό της που θα μετατραπεί σε χάρτινα χρήματα, ώστε η Βενεζουέλα να αποπληρώσει μέρος των χρεών, θα είναι ένα μάθημα για τον λαό της Τουρκίας.

Αν ο Ερντογάν τυχόν ακολουθήσει τα βήματα του Μαδούρο, οι 591 τόνοι χρυσού της Τουρκίας αλλά και το "ρευστό" που θα προκύψει από αυτούς θα έχουν την τύχη με το χρυσό της Βενεζουέλας.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

payg

KATI ANTIΣΤΟΙΧΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ! ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΜΟΧΘΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΩΝΕ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΕΝΑΣΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ! ΤΑ ΕΞΟΥΣΙΟΜΑΝΗ ΠΑΡΤΑΛΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΠΟΤΕ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ(ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ) , ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ !!

Κωνσταντίνος Λαπιώτης

Ο τρόπος που έχει γραφτεί το άρθρο είναι πολύ "χειριστικός". Σαν να προσπαθεί ο δημοσιογράφος να καταλήξει σε συμπεράσματα για λογαριασμό του αναγνώστη. 3 με άριστα το 10.

χμ

και ο "συντάκτης" του άρθρου είναι ο.....;;;

spiros

Ενω η Ελλαδα πουλησε 20 τονους χρυσο για να κανη ολυμπιακους αγωνες

περαστικός

Δεν μας λέτε και την πηγή της είδησης, παρεμπιπτόντω δηλαδή...

Κρίμα

επρεπε η ελλαδα να βγει απ το ευρω το 15. Δε θα ρωτούσες για πηγη ειδήσεων σήμερα. Κρίμα που ο πονηρός Τσίπρας έκανε πίσω

Ιωάννης Μεταξάς

Ενώ οι Ανθελληνες προδότες πολιτικοί της Ελλάδος πούλησαν τήν Ελλάδα με τούς Έλληνες. Την πατρίδα τήν Ένδοξη Ιστορία της Ελλάδος τήν γή τών ΈΛΛΗΝΩΝ

Νικ

Τα χάπια σου γρήγορα!

ΚΩΣΤΑΣ21

Από σουλτάνος θα γίνει φτωχός μπέης...

Θάνος

Όταν σε κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ,είτε είναι αυτός της Βενεζουέλας είτε της Ελλάδας τα αποτελέσματα είναι τα ίδια.γαντζωθηκαν στις καρέκλες και διέλυσαν την κοινωνία

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ermou-enikoi1

Αν και οι τιμές των μισθωμάτων στη ακριβότερη εμπορική πιάτσα της Ελλάδας, την Ερμού, έχουν αυξηθεί έως και 13% κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, στις δευτερεύουσες περιοχές της Αθήνας ο αριθμός των κενών καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους παραμένει υψηλός