Πολ Λιντς: Ποιος είναι ο Ιρλανδός συγγραφέας - «προφήτης» που κέρδισε το βραβείο Booker

Πολ Λιντς: Ποιος είναι ο Ιρλανδός συγγραφέας - «προφήτης» που κέρδισε το βραβείο Booker

Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το τελευταίο του μυθιστόρημα που αποτυπώνει τις κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες του σήμερα

paul-lynch_-_booker_1
Ένα γερό χτύπημα στην πλάτη της παγκόσμιας κοινωνικής συνείδησης σχετικά με τα δεινά των ολοκληρωτικών καθεστώτων αποτελεί το πέμπτο κατά σειρά μυθιστόρημα του Πολ Λιντς, με τίτλο «Prophet Song», που απέσπασε χθες το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο Booker. Μια νίκη, που, κατά τραγική ειρωνεία, ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο κέντρο του Δουβλίνου, με αφορμή μια επίθεση με μαχαίρι έξω από δημοτικό σχολείο, οι οποίες αποδόθηκαν από την αστυνομία σε ομάδες ακροδεξιάς ιδεολογίας.

paul-lynch_-_booker_2

Γεγονός που σηματοδοτεί πως η μυθοπλαστική δυστοπική Ιρλανδία όπου εξελίσσεται η πλοκή του μυθιστορήματος, πιθανότατα, δεν απέχει τόσο πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα όχι μόνον της συγκεκριμένης χώρας αλλά και πολλών ακόμη κρατών της υφηλίου και συνδέεται άμεσα με όλους εκείνους τους ανθρώπους που ξεριζωμένοι από τον πόλεμο προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν μια νέα πατρίδα.

Κλείσιμο
Η περίληψη της ιστορία έχει ως εξής: Μια σκοτεινή, βροχερή βραδιά στο Δουβλίνο, η επιστήμονας και μητέρα τεσσάρων παιδιών Eilish Stack ανοίγει την εξώπορτά της και βρίσκει δύο αξιωματικούς της νεοσύστατης μυστικής αστυνομίας της Ιρλανδίας που έχουν έρθει για να ανακρίνουν τον σύζυγό της. Η Ιρλανδία καταρρέει. Η χώρα βρίσκεται στα χέρια μιας αυταρχικής κυβέρνησης και όταν ο σύζυγός της εξαφανίζεται, η Eilish βρίσκεται παγιδευμένη σε μια κοινωνία που αποσαθρώνεται. Πόσο μακριά θα φτάσει για να σώσει την οικογένειά της; Και τι –ή ποιον– είναι διατεθειμένη να αφήσει πίσω της;

«Από το πρώτο χτύπημα στην πόρτα, το Prophet Song μας αναγκάζει να βγούμε από τον εφησυχασμό μας καθώς παρακολουθούμε την τρομακτική συνθήκη μιας γυναίκας που προσπαθεί να προστατεύσει την οικογένειά της σε μια Ιρλανδία που βυθίζεται στον ολοκληρωτισμό. Ήδη από την αρχή του βιβλίου, αισθανθήκαμε ανήσυχοι, βυθισμένοι -και στοιχειωμένοι- από τον κλειστοφοβικό κόσμο του Lynch. (Ο συγγραφέας) έχει την καρδιά ενός ποιητή, χρησιμοποιώντας την επανάληψη και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα για να δημιουργήσει μια μοναδική εμπειρία ανάγνωσης. Με γλαφυρό τρόπο, το Prophet Song αποτυπώνει τις κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες του σήμερα. Οι αναγνώστες θα το βρουν συγκλονιστικό και αληθινό και δεν θα ξεχάσουν σύντομα τις προειδοποιήσεις του» υπογράμμισε με νόημα η Esi Edugyan, συγγραφέας και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Booker.

«Δεν έγραψα αυτό το βιβλίο σαν προειδοποίηση, έγραψα το βιβλίο για να διατυπώσω το μήνυμα ότι τα πράγματα που συμβαίνουν στην ιστορία συμβαίνουν διαχρονικά ανά τους αιώνες και ίσως πρέπει να εμβαθύνουμε τις δικές μας απαντήσεις σε αυτή τη βία» διευκρινίζει ο συγγραφέας ο οποίος, όπως έχει εξομολογηθεί σε συνεντεύξεις του, ολοκλήρωσε το βιβλίο αυτό σε τέσσερα χρόνια, αφού πρώτα είχε απορρίψει ένα άλλο, βιβλίο πάνω στο οποίο δούλευε για έξι μήνες. Παρόλα αυτά παραδέχεται πως δεν ήταν καθόλου εύκολο εγχείρημα αλλά και ότι περνούσε από το μυαλό του πως η βουτιά του σε ένα τέτοιο πολιτικό θέμα πιθανότατα να είχε αρνητικές επιπτώσεις για την καριέρα του: «Η πιο λογική πλευρά μου πίστευε πως έβαζα την καριέρα μου ως συγγραφέα σε κίνδυνο, όμως έπρεπε παρ’ όλ’ αυτά να το γράψω, να φθάσω ως το τέλος».

Τελικά η δημιουργική πυγμή επικράτησε της λογικής και το ατρόμητο αυτό πορτραίτο μιας κοινωνίας που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού βγήκε στο φως και παραδόθηκε στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό – στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2024, στη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg.

«Η δυστοπική Ιρλανδία του Λιντς αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των χωρών που έχουν καταρρεύσει από τον πόλεμο, όπου οι πρόσφυγες πηγαίνουν στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τις διώξεις στη στεριά. Το Prophet song σχετίζεται με τη βία στην Παλαιστίνη, την Ουκρανία και τη Συρία, και τις εμπειρίες όλων εκείνων που φεύγουν από τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο χώρες» έγραψε ο Observer. « Όπως ένας αστακός σε μια κατσαρόλα που βράζει, οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι οι ελευθερίες τους έχουν εξαλειφθεί μέχρι να είναι πολύ αργά» σημείωνε με νόημα ο Guardian στην κριτική του.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως 0 48χρονος Ιρλανδός συγγραφέας, ο οποίος έχει εργαστεί κατά το παρελθόν ως αρχισυντάκτης και κριτικός κινηματογράφου, και έκανε το λογοτεχνικό του ντεμπούτο το 2013, έχει αποσπάσει βραβεία και διθυραμβικές κριτικές, ενώ κάποιοι κριτικοί σύγκριναν τη γραφή του με αυτή κορυφαίων λογοτεχνών όπως ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και ο Σάμιουελ Μπέκετ!

Στα βιβλία του ο Πολ Λιντς χρησιμοποιεί μια γλώσσα σκληρά ρεαλιστική αλλά και ποιητική ταυτόχρονα ενώ καταπιάνεται με θέματα που σχετίζονται με τον άνθρωπο, το παρόν και το παρελθόν του όπως η αποξένωση, ο πόνος, η πίστη, η υπέρβαση, η μνήμη, η ταυτότητα, ο ρατσισμός, η βαρβαρότητα κ.α. Το παρθενικό συγγραφικό του εγχείρημα, «Red Sky in Morning», ήταν εμπνευσμένο από ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ σχετικά με την ανασκαφή του Duffy's Cut, μιας τοποθεσίας κοντά στη Φιλαδέλφεια όπου, τη δεκαετία του 1830, Ιρλανδοί μετανάστες ανακαλύφθηκαν σε έναν ομαδικό τάφο. Το δεύτερο μυθιστόρημά του, «The Black Snow», έχει ως κεντρικό ήρωά του έναν Ιρλανδό μετανάστη που επιστρέψει στην πατρίδα του, το τρίτο, με τίτλο «Grace», διηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού που παλεύει για επιβιώσει κατά την περίοδο του ιρλανδικού λιμού ενώ το «Beyond the Sea» του 2019 αντλεί έμπνευση από την αληθινή ιστορία στο ναυαγών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ειδήσεις σήμερα:

Παράταση της εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς για άλλες δύο μέρες ανακοίνωσε το Κατάρ

Διδυμότειχο: Μετά την αγρότισσα από το Μεσολόγγι, ζευγάρι ηλικιωμένων έκανε δωρεά €100.000 στο Νοσοκομείο

Τσελίκ για τα Eurofighter: Μας εκβιάζουν και δεν θα το δεχτούμε - Τα ίδια έκαναν και με τους Patriot
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης