Το περίβλεπτο βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Booker στον Ιρλανδό συγγραφέα Πολ Λιντς

Το περίβλεπτο βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Booker στον Ιρλανδό συγγραφέα Πολ Λιντς

Για το δυστοπικό μυθιστόρημά του Prophet Song - Ήταν υποψήφιος για το βραβείο για πρώτη φορά με το πέμπτο του μυθιστόρημα

MixCollage-27-Nov-2023-02-14-AM-4960
Το περίβλεπτο βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Booker απονεμήθηκε στον Ιρλανδό συγγραφέα Πολ Λιντς για το δυστοπικό μυθιστόρημά του Prophet Song, κατά τη διάρκεια τελετής χθες Κυριακή στο Λονδίνο.

Ο Πολ Λιντς, γεννημένος το 1977 στην κομητεία Λίμερικ, ήταν υποψήφιος για το βραβείο για πρώτη φορά με το πέμπτο του μυθιστόρημα, σκοτεινή, κλειστοφοβική αφήγηση για τη ζωή μιας μητέρας η ζωή της οποίας ανατρέπεται σε μια Ιρλανδία που βυθίζεται στη φασιστική τυραννία.



Κλείσιμο
Έγινε ο έκτος Ιρλανδός συγγραφέας που κέρδισε το πιο σημαντικό βραβείο αγγλόφωνης μυθοπλασίας από τότε που ξεκίνησε το 1969 και το πρώτο μετά την Anna Burns για το Milkman το 2018.



Μετά την παραλαβή του βραβείου, ο Πολ Λιντς είπε: «Αυτό δεν ήταν εύκολο να γραφτεί. Το λογικό κομμάτι του εαυτού μου πίστευε ότι καταδίκαζα την καριέρα μου γράφοντας αυτό το μυθιστόρημα. Αν και έπρεπε να γράψω το βιβλίο ούτως ή άλλως. Δεν έχουμε επιλογή σε τέτοια θέματα».



Είπε ότι επρόκειτο να ξοδέψει κάποια από τα χρήματα του επάθλου των 50.000 λιρών (περίπου 57.000 ευρώ) του για την υποθήκη του.

Το βιβλίο είναι το πέμπτο του Λιντς και πέρασε τέσσερα χρόνια δουλεύοντας πάνω σε αυτό. Άρχισε να το γράφει λίγο πριν γεννηθεί ο γιος του και, όταν τελείωσε, το αγόρι του μπορούσε να κάνει ποδήλατο.

Τα έργα που διαγωνίζονταν φέτος προκάλεσαν «τρόμο», «ευχαρίστηση», «χαρά» και «παρηγοριά» στα μέλη της κριτικής επιτροπής, σχολίασε η πρόεδρός της, η Καναδή συγγραφέας Εσί Εντουτζίαν.

Τα μυθιστορήματα που διαγωνίζονταν «προσφέρουν πλήρη γκάμα ανθρώπινων εμπειριών» και μεταφέρουν τον αναγνώστη όχι μόνο «πέρα από την πραγματικότητα, αλλά και πέρα από τη γλώσσα της καθημερινότητας», πρόσθεσε.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι ήταν:

The Bee Sting του Πολ Μάρεϊ
Western Lane από την Σίτνα Μαρού
This Other Eden του Πολ Χάρντινγκ
If I Survive You του Τζόναθαν Εσκόφερυ
Study for Obedience από τη Σάρα Μπερνστάιν

Το Βραβείο Booker είναι ένα από τα κορυφαία λογοτεχνικά βραβεία στον αγγλόφωνο κόσμο.

Ο νικητής του βραβείου λαμβάνει £50.000. Το ποσό των 2.500 λιρών απονέμεται επίσης σε κάθε έναν από τους έξι συγγραφείς που έχουν επιλεγεί.

Συνολικά 158 βιβλία που τυπώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ιρλανδία μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου 2022 και της 30ής Σεπτεμβρίου 2023 υποβλήθηκαν στο ίδρυμα που απονέμει το Booker Prize και επελέγησαν 13 στον πρώτο γύρο.

Πέρυσι το βραβείο έλαβε ο 47χρονος συγγραφέας Σεχάν Καρουνατιλάκα από τη Σρι Λάνκα για το μυθιστόρημά του «Τα επτά φεγγάρια του Μάλι Αλμέιντα» (The Seven Moons of Maali Almeida), μακάβρια σάτιρα με σκηνικό τον εμφύλιο πόλεμο που μαινόταν στην πατρίδα του για δεκαετίες. Επρόκειτο για μόλις το δεύτερο μυθιστόρημά του.


Ειδήσεις σήμερα:

Άγριο έγκλημα στη Γαλλία: «Σκότωσα τις τρεις κόρες μου» είπε και παραδόθηκε - Δείτε φωτογραφίες

Ναυάγιο στη Λέσβο: Είχαμε εισροή υδάτων από το βράδυ του Σαββάτου κατέθεσε ο Αιγύπτιος που διασώθηκε

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αυτοί είναι οι Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς που απελευθερώθηκαν σήμερα - Οι ιστορίες τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης