Tαραχές στο Δουβλίνο: Πώς οι φήμες ότι ο δράστης επίθεσης είναι μετανάστης οδήγησαν σε νύχτα ακραίων επεισοδίων

Tαραχές στο Δουβλίνο: Πώς οι φήμες ότι ο δράστης επίθεσης είναι μετανάστης οδήγησαν σε νύχτα ακραίων επεισοδίων

34 άτομα συνελήφθησαν και αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν - Οι φήμες για την καταγωγή του δράση πυροδότησαν την έκρηξη βίας

dublin-2
Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες Πέμπτη το βράδυ στο Δουβλίνο, έπειτα από μια επίθεση με μαχαίρι από την οποία τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, με την αστυνομία να κατηγορεί για τις ταραχές μια «παράφρονα, χουλιγκανική ομάδα που οδηγείται από ακροδεξιά ιδεολογία».

Τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς ανεστάλησαν και οι αρχές κάλεσαν τους ασθενείς να αποφεύγουν να πάνε σε μαιευτική κλινική που βρισκόταν στην περιοχή των ταραχών, εκτός και αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Ντρου Χάρις, επιθεωρητή της τοπικής αστυνομίας, 34 άτομα συνελήφθησαν κατά τις χθεσινές ταραχές, στις οποίες πρωταγωνίστησαν διαδηλωτές γεμάτοι μίσος, οι οποίοι κατέστρεψαν μια τοποθεσία εγκλήματος με τους βανδαλισμούς τους. Οι ταραχοποιοί προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε 13 καταστήματα, και κατέστρεψαν 11 περιπολικά, τρία λεωφορεία και έναν συρμό του τοπικού τραμ.

Ο Χάρις ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τις συμπλοκές με τους διαδηλωτές και ότι δεν αποκλείεται να σημειωθούν και άλλα επεισόδια τις επόμενες μέρες, με τις Αρχές να προετοιμάζονται για αυτό το σενάριο. Επίσης υπερασπίστηκε τις ενέργειες της αστυνομίας μετά τις πολλές επικρίσεις που δέχτηκε για τους χθεσινούς χειρισμούς της. 



Εχθές ο Χάρις είχε χαρακτηρίσει αισχρές τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Δουβλίνο. «Μια εντελώς παράλογη, χουλιγκανική ομάδα οδηγούμενη από ακροδεξιά ιδεολογία επιδόθηκε σε σοβαρή βία», κατήγγειλε ο επιθεωρητής της αστυνομίας μιλώντας στους δημοσιογράφους, αφού 400 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο Δουβλίνο για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Υπενθυμίζεται ότι οι ταραξίες κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Οι ζωές των Ιρλανδών μετράνε» και ιρλανδικές σημαίες.

Πρόκειται για πρωτοφανή επεισόδια για το Δουβλίνο. Στην Ιρλανδία δεν υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα ή πολιτικοί, αλλά τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί ο αριθμός των μικρών διαδηλώσεων κατά των μεταναστών.

Κλείσιμο
Τα χθεσινά επεισόδια ξέσπασαν σε συνοικία όπου ζουν πολλοί μετανάστες, μετά τις φήμες για την καταγωγή του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι.



«Φήμες και υπαινιγμοί»

Οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η επίθεση με μαχαίρι «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες», υπογράμμισε εχθές ο Χάρις, κάνοντας λόγο για «φήμες» και «υπαινιγμούς» που διαδόθηκαν «με κακόβουλους σκοπούς».

«Αυτά τα σκουπίδια επιτίθενται σε Ιρλανδούς», φώναξε ένας άνθρωπος στη διάρκεια των ταραχών, ενώ άλλοι αναφέρθηκαν στον φόνο νεαρής δασκάλας από Σλοβάκο πολίτη, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε σε ισόβια.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ένας άνδρας επιτέθηκε εναντίον πολλών ανθρώπων γύρω στις 13:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδας) στην πλατεία Παρνέλ, δήλωσε ο Λίαμ Γκέρατι αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας.



Σύμφωνα με ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, το περιστατικό σημειώθηκε κοντά σε σχολείο. Περαστικοί επενέβησαν για να σταματήσουν τον δράστη της επίθεσης, προτού σπεύσει η αστυνομία.

Ένα 5χρονο κορίτσι έχει τραυματιστεί σοβαρά. Ένας άνδρας 45 με 50 ετών, ο οποίος επίσης φέρει σοβαρά τραύματα, έχει συλληφθεί και η αστυνομία επεσήμανε ότι δεν αναζητά άλλον ύποπτο, ενώ δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την εθνικότητά του.

Μία γυναίκα γύρω στα 30 δέχεται φροντίδα για σοβαρά τραύματα, ενώ δύο άλλα παιδιά, ένα 5χρονο αγόρι και ένα 6χρονο κορίτσι, έχουν τραυματιστεί ελαφρά. Το αγόρι έχει ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.







«Να σπείρουν τη διχόνοια»

Ένας ύποπτος έχει συλληφθεί, ανακοίνωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, πρόκειται για άτομο που ζει 20 χρόνια στην Ιρλανδία και έχει την ιρλανδική υπηκοότητα. 

Όπως επεσήμανε ο Γκέρατι, οι ερευνητές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο κίνητρο της επίθεσης να ήταν «η τρομοκρατία». Ωστόσο ο Χάρις δήλωσε αργότερα ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

«Δεν θα κάνω περαιτέρω εικασίες αναφορικά με το αν το κίνητρο ήταν η τρομοκρατία. Μέχρι να είμαστε βέβαιοι για το κίνητρο, πρέπει να έχουμε ανοικτό το μυαλό μας», τόνισε ο Χάρις.



Η περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση ήταν αποκλεισμένη, όταν, λίγο μετά τις 18:00 (τοπική ώρα), μια ομάδα περίπου 50 διαδηλωτών κατά των μεταναστών πέρασε την κορδέλα της αστυνομίας. Κάποιοι φώναζαν «διώξτε τους», ενώ ένας άλλος ήταν τυλιγμένος με την ιρλανδική σημαία.

Το πλήθος άρχισε να μεγαλώνει και να ρίχνει αντικείμενα και φωτοβολίδες εναντίον της αστυνομίας. Γρήγορα η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, αλλά το πλήθος άρχισε να διαλύεται γύρω στις 21:00.

Η καθαρή μετανάστευση στην Ιρλανδία, μια χώρα 5,3 εκατ. κατοίκων, έφτασε από τον Απρίλιο του 2022 ως τον Απρίλιο του 2023 στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδό της από τότε που διατηρούνται αρχεία. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν καταφύγει στη χώρα περίπου 100.000 Ουκρανοί.

«Υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων, χούλιγκαν, εγκληματίες, που χρησιμοποιούν αυτή τη φρικτή επίθεση για να σπείρουν τη διχόνοια», κατήγγειλε η Ιρλανδή υπουργός Δικαιοσύνης Έλεν ΜακΈντι, κάνοντας έκκληση για ηρεμία.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας «θα πρέπει να καταδικαστούν» και να αντιμετωπιστούν «με αυστηρότητα».

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από τα γεγονότα στην πλατεία Παρνέλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Βαράντκαρ, προσθέτοντας ότι «προσεύχεται» για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC



Ειδήσεις σήμερα:

18 ετών η μια από τις δύο νεαρές νεκρές σε τροχαίο με μετωπική σύγκρουση στη Βάρκιζα

Ιρλανδός ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι που έβαλε φωτιά στο Δουβλίνο - Τον αφόπλισε Βραζιλιάνος

«Θερμή υποδοχή» Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία - Όλο το παρασκήνιο μετά τη διάσπαση

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης