Και με τις ευλογίες του Αγίου Πατρικίου!

Και με τις ευλογίες του Αγίου Πατρικίου!

Ο  Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος είναι ο ιθύνων νους πίσω από το επικείμενο διήμερο Φεστιβάλ Ιρλανδικού Πολιτισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Μαρτίου στην πόλη των Γρεβενών

Η αρχή έγινε το 2015, όπου ο ζήλος του Στέλιου για την Ιρλανδική μουσική τον έκανε να αναζητήσει την αφορμή για να μοιραστεί και με άλλους την αγάπη του για τον Κέλτικο πολιτισμό. Έτσι, -όπως διαβάζω στο site του φεστιβάλ- η ημέρα του Αγίου Πατρικίου ήταν η λύση! 

Αρχικά, η πρώτη χρονιά ήταν μια απλή συμμάζωξη φίλων σε ένα χώρο της πόλης - μια τυπική βραδιά με Ιρλανδική μουσική.

Η επόμενη χρονιά, το 2016 -και καθώς οι εντυπώσεις από το προηγούμενο έτος ήταν θετικές-, περιείχε προσδοκίες ως προς την πραγματοποίησή της. Η Κέλτικη νύχτα διοργανώθηκε σε μεγαλύτερο χώρο της πόλης, με αποκορύφωμα το 2017 όπου η «βραδιά ξεπέρασε τον χαρακτήρα μιας μικρής γιορτής» καθώς η φήμη της πρωτοποριακής γιορτής του Αγίου Πατρικίου προσκάλεσε επισκέπτες και από γειτονικές πόλεις! 

Φέτος, η μέρα του Αγίου Πατρικίου (St.Patrick’s Day), απέκτησε ταυτότητα και θα πλαισιωθεί σε ένα μικρό φεστιβάλ δύο ημερών. 
Παραδοσιακή μουσική, κινηματογράφος και γαστρονομία είναι τρεις εκφάνσεις του ιρλανδικού πολιτισμού στις οποίες μπορούν να μυηθούν όσοι θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ. 

Αξιοσημείωτο της διοργάνωσης αποτελεί πως, ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής του Αγίου Πατρικίου στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας στα Γρεβενά. 

Το όραμα του διοργανωτή -όπως αναγράφεται στο σημείωμα του- είναι «να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας τόσο πολιτισμικής όσο επιχειρηματικής ανάμεσα στις δύο χώρες και συγκεκριμένα όσο είναι αυτό εφικτό στα Γρεβενά. Η γιορτή απλά θα είναι ένα γεγονός και ένα μέσο για την δημιουργία ενός κόμβου ανάπτυξης και διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα σε δυο πολιτισμούς, σε δυο λαούς. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία διατηρούν παραδοσιακά φιλικές σχέσεις. Εκτιμάται, ότι οι πολιτικές σχέσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω δεδομένου ότι οι θέσεις τους συγκλίνουν σε πολλά θέματα και οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα www.stpatricksday.gr

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ΠΑΤΡΙΚ

Holy Bishop Patrick, / Faithful shepherd of Christs royal flock, / You filled Ireland with the radiance of the Gospel: / The mighty strength of the Trinity! / Now that you stand before the Savior, / Pray that He may preserve us in faith and love! Kontakion Tone 4 From slavery you escaped to freedom in Christs service: / He sent you to deliver Ireland from the devils bondage. / You planted the Word of the Gospel in pagan hearts. / In your journeys and hardships you rivaled the Apostle Paul! / Having received the reward for your labors in heaven, / Never cease to pray for the flock you have gathered on earth, / Holy bishop Patrick! AMEN

Alcoholic

Ό,τι να'ναι στο Yunanistan!...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

seferis-meres-h

Αύριο Δευτέρα κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ικαρος ο προτελευταίος τόμος του προσωπικού ημερολογίου του Γιώργου Σεφέρη που καλύπτει χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 1961 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1963

poli-paidi-mnimeia

Οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

dertilis

Ο καθηγητής Γ. Β. Δερτιλής με την νέα, αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση του κορυφαίου έργου του «Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας 1750-2015» καταφέρνει να εξηγήσει «την Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας με τους Έλληνες να φαντάζονται μιαν από τις πρωιμότερες δημοκρατίες στον κόσμο και να την διαμορφώνουν βυθισμένοι σε εξάρσεις ενθουσιασμού και σε εμφύλια μίση, να παλεύουν με την αστάθεια που τους επέβαλλε η μοίρα της χώρας, η θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και να σκορπούν το αίμα τους αντιμετωπίζοντας αυτοκρατορίες και αψηφώντας υπερδυνάμεις»

1
leon

Ο 44χρονος φιλόλογος Λέων Α. Ναρ στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης γράφει μια ξεχωριστή ιστορία για την επώδυνη ανασυγκρότηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας, καταγράφοντας τα πολλαπλά εμπόδια που συνάντησε η επανένταξη των ομοθρήσκων του στην πόλη τους

14
kostas-tsakonas

Μια ταινία του Θόδωρου Μαραγκού για τον Κώστα Τσάκωνα στο διαγωνιστικό τμήμα του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest που γίνεται στην Χαλκίδα και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή

comedy-xmas

Το Comedy club για παιδιά το Δεκέμβριο στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών