Εμβόλιο σε “Τοξικό” Περιβάλλον
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Εμβόλιο σε “Τοξικό” Περιβάλλον

Στα τέλη της δεκαετίας του 1760 ο Έντουαρντ Τζένερ , ένας Άγγλος γιατρός, παρατήρησε ότι οι εργαζόμενοι στην παραγωγή γάλακτος ποτέ δεν νοσούσαν από ευλογιά, καθώς είχαν είδη νοσήσει από την ευλογιά των αγελάδων η οποία έχει πολύ ελαφρά συμπτώματα στον άνθρωπο. Το 1796 ο Τζένερ πήρε πύον από το χέρι μιας χωρικής που νοσούσε από ευλογιά των αγελάδων και το εμβολίασε σε ένα οκτάχρονο αγόρι και παρατήρησε ότι δεν νόσησε από ευλογιά.

Μετά από αυτή την παρατήρηση, ο Τζένερ συνέχισε την ερευνά του και το 1798 ανέφερε ότι το εμβόλιο για την ευλογιά που έφτιαξε ήταν ασφαλές για παιδιά αλλά και για ενήλικες. Η δεύτερη γενιά των εμβολίων εισήχθη τη δεκαετία του 1880 από τον Γάλο επιστήμονα Λουί Παστέρ, ο οποίος εισήγαγε τα εμβόλια για τη χολέρα των κοτόπουλων και για το βακτήριο του άνθρακα. Κατά τον 20ό αιώνα παρήχθησαν πολλά εμβόλια, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται τα εμβόλια για την διφθερίτιδα, την ιλαρά, την Παρωτίτιδα, ,την ερυθρά, την πολιομυελίτιδα , την γρίπη, την πνευμονία και για άλλες μολυσματικές νόσους.


Σήμερα πλέον, ο εμβολιασμός θεωρείται απόλυτα ασφαλής μέθοδος προστασίας από πολλές επικίνδυνες ασθένειες και για τον λόγο αυτό είναι υποχρεωτικός για πολλές από αυτές.
Μεγάλη πρόκληση της επιστήμης στην εποχή μας είναι η Παρασκευή εμβολίου για προστασία από τον ιό ΗΙV , για είδη καρκίνου, αλλά και για προστασία από ιούς που προκαλούν μεγάλες επιδημίες ή και πανδημίες, όπως ο πρόσφατα εξαπλούμενος κορωνοϊός…

Η ιδέα του εμβολιασμού που εισήγαγε ο Τζένερ πριν από 260 χρόνια, άλλαξε την θεώρηση της ιατρικής στην αντιμετώπιση πολλών λοιμωδών νοσημάτων και έσωσε εκατομμύρια ανθρώπους από τον θάνατο ή την αναπηρία.

Δηλαδή η ιδέα να διεγείρουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου με ένα εξωτερικό παράγοντα , και να το στρέψουμε εναντίων εισβολέων, όπως είναι τα μικρόβια και οι ιοί, προκαλώντας ανοσία…

…Σκέπτομαι ότι ίσως στο μέλλον, βασιζόμενοι σε αυτή η ιδέα, καταστήσουμε τον άνθρωπο ανθεκτικό σε βλαπτικούς εξωγενείς παράγοντες… Δηλαδή να “εμβολιάζεται” ο άνθρωπος σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο και να γίνεται ανθεκτικός σε “τοξικές” επιδράσεις του περιβάλλοντος!
Κλείσιμο
-Ανθεκτικός στην αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά…

-Ανθεκτικός στο δέλεαρ του παράνομου πλουτισμού…
-Ανθεκτικός στην επιθετικότητα προς τους άλλους…
-Ανθεκτικός στην ευπιστία και την παραπλάνηση..
-Ανθεκτικός στη εργαλειοποίηση του από άλλους και ακόμα περισσότερο από πολιτικούς ταγούς…
-Ανθεκτικός σε εθνικιστικές κορώνες, που σκοπό έχουν να τον καταστήσουν όργανο σε σχεδιασμούς καταπίεσης άλλων λαών…
-Ανθεκτικός στην προπαγάνδα που ασκείται ανεξέλεγκτα σήμερα, με κάθε μέσο και για κάθε σκοπό

Ειδικότερα, όσον αφορά τους Τούρκους , ένας τέτοιος μαζικός “εμβολιασμός” , θα προστάτευε τον απλό λαό. Θα τον προστάτευε από τις επιθετικές κραυγές και τις ανιστόρητες και εξοργιστικές αξιώσεις και διεκδικήσεις του Τουρκικού κατεστημένου, όπως εκφράζονται από το πρόεδρο τους…Και μια τέτοια εξέλιξη, ειδικά για τους γείτονές μας είναι επίκαιρη, αφού όπως φαίνεται, ο πρόεδρος της χώρας τους εργάζεται σε αυτό το πεδίο! Κατά την επιστροφή του από ταξίδι του στο εξωτερικό , όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους "Ποια τα μέτρα που θα λάβετε για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊου; Έχετε κάποια ειδικά μέτρα για τον ιό;".

Εκείνος, απάντησε μεταξύ άλλων:
"Έχω μία συμβουλή. Μου την έχουν δώσει επαγγελματίες γιατροί. Μην πανικοβάλλεστε. Πάνω απ' όλα δείξτε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Πρέπει να διατηρούμε το σώμα δυνατό και σε καλή κατάσταση. Εγώ για παράδειγμα καταναλώνω μία κουταλιά πετιμέζι από βατόμουρα κάθε πρωί γιατί κάνει καλό στο αίμα".!!!
Για να σοβαρευτούμε, ένας τέτοιος “εμβολιασμός”, σε διεθνές επίπεδο, θα μπορούσε να καταστήσει του πολίτες αυτού του κόσμου , ανθεκτικούς σε αποφάσεις ηγετών που δρουν πέρα από τα συμφέροντα των πολλών… που κηρύσσουν πολέμους, κάνουν σκοτεινές συμμαχίες, αγνοούν τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των λαών τους και αγνοούν τους κινδύνους που είναι ορατοί για το μέλλον του πλανήτη μας …

Σε εθνικό μας επίπεδο, ένας τέτοιος “εμβολιασμός”, θα μπορούσε να καταστήσει του πολίτες της πατρίδας μας , ανθεκτικούς στους λαϊκιστές, τους δημαγωγούς τους κήρυκες του μίσους αλλά και τους κήρυκες της αβάσταχτης ανοχής…

Εάν όμως υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη της ιατρικής στο απώτερο μέλλον , ίσως οι κοινωνίες αλλοιωθούν σε τέτοιο βαθμό από την χειραγώγηση των ανθρώπων, που η εξέλιξη του είδους μας , εξέλιξη εκατομμυρίων ετών, τροποποιηθεί βίαια. Γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε, ότι η επιθετικότητα π.χ. ,είναι βασικό ένστικτο του ανθρώπου, και βασικός μοχλός εξέλιξης.
Επομένως αυτή η εποχή , μπορεί να αποτελεί όνειρο επιστημονικής φαντασίας, αλλά εύχομαι να μην έλθει.
Πιστεύω, ότι με τις υπάρχουσες πνευματικές ικανότητες που έχει ο μέσος άνθρωπος, οι οποίες αντικειμενικά αυξάνονται με τους αιώνες, μπορεί να γίνει μόνος του ανθεκτικός σε κάθε “τοξικό” περιβάλλον.

Να αποδημεί κακούς ηγέτες και καθεστώτα…
Να επιλέγει τους άριστους να τον κυβερνούν !

*Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Καθηγητής Καρδιολογίας








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ