Κορωνοϊός και “Πολιτικές Μεταλλάξεις”
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Κορωνοϊός και “Πολιτικές Μεταλλάξεις”

Το Δεκέμβριο του 2019, ένας νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για νέο κορωνοϊο ο οποίος είναι μέλος της ίδιας οικογένειας με τους προηγούμενους ιούς SARS και MERS, που προκάλεσαν μεγάλες επιδημίες τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ιοί αυτοί , προκαλούν συνήθως ήπια αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχα και καταρροή, αλλά μερικές φορές γίνονται επικίνδυνοι για την ζωή, αφού μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία. Είναι κοινοί στα ζώα παγκοσμίως και μόνο λίγοι από αυτούς είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Σπάνια κάποιος κορωνοϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως συνέβη με τους ιούς SARS και MERS.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , ακόμη αναζητά την πηγή προέλευσης του τελευταίου κορωνοϊου της Κίνας. Οι υποψίες εστιάζονται σε μια αγορά τροφίμων και ζωντανών ζώων στην πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Γενετική ανάλυση έδειξε ότι ο νέος κορωνοϊός μοιάζει με άλλους συγγενικούς ιούς που μολύνουν φίδια και νυχτερίδες. Ο Νέος αυτός ιός πιθανώς μεταλλάχθηκ και ανέπτυξε την ικανότητα να μεταφέρεται από τα ζώα στους ανθρώπους .

…Ο όρος “μετάλλαξη” στην βιολογία, χαρακτηρίζει οποιαδήποτε μεταβολή που μπορεί να γίνει στο γενετικό υλικό ενός οργανισμού.

Οι μεταλλάξεις συμβαίνουν τυχαία , αλλά βασικός παράγοντας που τις προκαλεί , είναι το περιβάλλον. Από το αποτέλεσμα τους στην εξέλιξη των ειδών, οι μεταλλάξεις χαρακτηρίζονται ως ευνοϊκές, εάν συμβάλλουν στην βελτίωση των χαρακτηριστικών ενός οργανισμού, σε επιβλαβείς εάν συμβάλλουν στο αντίθετο και σε ουδέτερες εάν δεν έχουν καμία επίδραση στο είδος. Οι ευνοϊκές μεταλλάξεις είναι πιο σπάνιες. Συχνότερες είναι οι ουδέτερες μεταλλάξεις , οι οποίες δεν επηρεάζουν τον φαινότυπο, δηλαδή την εμφάνιση και τη λειτουργία του οργανισμού . Οι επιβλαβείς μεταλλάξεις εξαφανίζονται συνήθως με το πέρασμα του χρόνου, αφού το είδος στο οποίο συμβαίνουν, δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον
Το σίγουρο πάντως είναι, ότι οι μεταλλάξεις που υπέστη το γενετικό υλικό όλων των εμβρύων όντων κατά την διάρκεια των εκατομμυρίων ετών της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μας, συνέβαλλαν καθοριστικά στην μορφή που έχει η ζωή σήμερα.

“Μεταλλάξεις” όμως συμβαίνουν συνεχώς και στο πεδίο της πολιτικής , τόσο στο διεθνές, όσο και στο Ελληνικό περιβάλλον…

Κλείσιμο
Οι περισσότερες “μεταλλάξεις” στην πολιτική ζωή είναι ουδέτερες, αφορούν αλλαγές απόψεων σε μικρής σημασίας θέματα ,ή από μη σημαντικά πολιτικά πρόσωπα, που δεν επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον της παρτίδας.

Παράδειγμα είναι οι μεταπηδήσεις πολιτικών από κόμμα σε κόμμα, με αιτιολογία που έχει σχέση όχι με ιδεολογικά , αλλά με άλλα κριτήρια … Χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη δεκαετία του 1960 ήταν ένας γνωστός βουλευτής από την Ανατολική Κρήτη, που περιφερόταν σε διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς με μεγάλη ευκολία , ανάλογα με το πολιτικό κλίμα της εποχής.. Τον ρώτησαν γιατί αλλάζει με τέτοια ευκολία πολιτική στέγη και απάντησε με το ανεπανάληπτο: “ ίδιον του πολιτικού ανδρός είναι να ελίσσεται!...

Ορισμένες όμως “πολιτικές μεταλλάξεις” είναι επιβλαβείς. Παράδειγμα η μετάλλαξη της προηγούμενης κυβέρνησης. Μια κυβέρνηση που κατέλαβε την εξουσία στο όνομα και με τις αξίες της αριστεράς, που υποσχέθηκε ευημερία, μείωση φόρων, προστασία των αδυνάτων, άμεση έξοδο από τα μνημόνια, καλύτερη Υγεία και Παιδεία και καλύτερη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων. Αλλά μετα προφανώς από επιβλαβή “πολιτική μετάλλαξη”, έκανε ακριβώς τα αντίθετα.

Ακόμα και στην εξωτερική πολιτική , που από τον φραστικό ακραίο αντιαμερικανισμό, έφθασαν να καταστρώνουν συμφωνίες επέκτασης των Αμερικανικών βάσεων στην χώρα μας…Και μετά όμως προφανώς από πολύ πρόσφατη “πολιτική μετάλλαξη”, αντιτίθενται , ως αντιπολίτευση πλέον, στην κύρωση της συμφωνίας που οι ίδιοι συμφώνησαν!...

Ορισμένες όμως “πολιτικές μεταλλάξεις”, είναι ευνοϊκές και βοηθούν την χώρα να προσαρμοσθεί χωρίς κινδύνους, σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον…

Ένα πρόσφατο παράδειγμα ευνοϊκής “πολιτικής μετάλλαξης”, είναι η αντιμετώπιση του τεράστιου προσφυγικού προβλήματος, με την ανασύσταση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου. Άλλο παράδειγμα, η πολιτική αναζήτησης νέων συμμαχιών ενόψει του Τουρκικού κινδύνου…

… Ο νέος κορωνοϊός, μετά από μετάλλαξη που υπέστη, μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Και η μετάλλαξη αυτή τον καθιστά δυνητικά επικίνδυνο για το ανθρώπινο ειδος.
Η επιστήμη όμως, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα σε ανάλογες καταστάσεις, θα αναπτύξει σύντομα εμβόλιο προστασίας.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και ο λαός , για να αντιμετωπίζει επιβλαβείς “πολιτικές μεταλλάξεις”, που δυνητικά απειλούν την πατρίδα!

Να αναπτύξει “εμβόλια” , να “εμβολιάζεται” και να αποκτά ανοσία απέναντι σε μεταλλαγμένους πολιτικούς και μεταλλαγμένους πολιτικούς σχηματισμούς!

Για να μην ξαναζήσει επώδυνες και νοσηρές καταστάσεις!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα