Φαρμακευτική παραγωγή και έρευνα οδηγούν στο εμβόλιο
pleurhs

Θάνος Πλεύρης

Φαρμακευτική παραγωγή και έρευνα οδηγούν στο εμβόλιο

Με ανακούφιση πληροφορηθήκαμε ότι η εταιρία Pfiser βρίσκεται στο τελικό στάδιο παραγωγής του εμβολίου για τον covid19 σε χρόνο πραγματικά εντυπωσιακό για όσους γνωρίζουν τα θέματα των κλινικών δοκιμών στα φάρμακα, που διαρκούν συνήθως αρκετά έτη. Αντιστοίχως και άλλες εταιρίες βρίσκονται κοντά σε αντίστοιχα αποτελέσματα.

Για την αριστερά είναι ακατανόητο να της αναφέρουμε ότι οι έρευνες αυτές γίνονται πρωτίστως από τεράστιες φαρμακευτικές εταιρίες, προφανώς με την συνδρομή κορυφαίων πανεπιστημίων και όχι από τα κράτη, και ότι, όταν αυτές οι έρευνες ολοκληρώνονται, τα οφέλη είναι τεράστια για την ανθρωπότητα. Για το μέσο όμως πολίτη και για τον άνθρωπο που σκέπτεται λογικά καθίσταται σαφές ότι η πανδημία καταδεικνύει την αναγκαιότητα ύπαρξης πόρων στον χώρο της υγείας και κυρίως στον χώρο της έρευνας και της παραγωγής που σχετίζονται με την υγεία.

Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας, εάν όχι το σύνολο της, καλύπτεται από την φαρμακοβιομηχανία που φιλοδοξεί να έχει και τα κέρδη από τα φάρμακα που παράγει. Η κρίση, ωστόσο, καταδεικνύει ότι αυτή η έρευνα και η παραγωγή φαρμάκου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εχθρός από την πολιτεία.

Αυτό αφορά πρωτίστως και την Ελλάδα που έχει πανίσχυρη ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά και υψηλού επιπέδου ερευνητικό δυναμικό για να μπορεί να πείσει και μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες να διεξάγουν κλινικές δοκιμές στην χώρα μας.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε και νομοθετικό πλαίσιο με κίνητρα μέσω του αναπτυξιακού claw back για τις εταιρίες που παράγουν ή διενεργούν έρευνα στην Ελλάδα.

Ήλθε η ώρα να ξεπεράσουμε τις εμμονές της αριστεράς. Η στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας στο πλαίσιο όχι της κατανάλωσης, όπου συνήθως εκεί παρουσιάζεται η όποια διαφθορά με τις υπερσυνταγογραφήσεις, αλλά στο σκέλος της παραγωγής και έρευνας είναι προς όφελος της πολιτείας, της ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας κυρίως του ασθενούς και ναι προφανώς της φαρμακοβιομηχανίας, διότι κανείς δεν επιχειρεί για να χάνει.

Μετά λοιπόν το πέρας της πανδημίας να μας μείνει μέσα στα πολλά άλλα, ότι τα χρήματα που πέφτουν στην παραγωγή και έρευνα στο φάρμακο είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και όσο στηρίζεις την ελληνική παραγωγή και την προσέλκυση της καινοτομίας τόσο πιο υγειονομικά ισχυρός είσαι. Αυτό σημαίνει στροφή με χρήματα σε αξιόπιστα και ασφαλή φάρμακα, στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και έρευνας και όχι στη εξάρτηση από αρκετά φθηνότερα φάρμακα που έρχονται κυρίως από τις χώρες της Ασίας. Η στήριξη στην παραγωγή και την έρευνα έχει αρχικό κόστος αλλά στο ισοζύγιο μόνο όφελος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ