Ελευθερία ή Συγκεντρωτισμός;
gaitanis-new

Τάσος Γαϊτάνης

Ελευθερία ή Συγκεντρωτισμός;

Σε λίγες μέρες θα κληθεί το κοινοβούλιο να ψηφίσει το νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση που φέρει την ονομασία «Κλεισθένης Ι», το οποίο όμως δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα του θεσμού. Η κυβέρνηση φέρνει ένα σχέδιο νόμου 255 άρθρων με ένα και μοναδικό σκοπό: Να δημιουργήσει συνθήκες ακυβερνησίας σε Δήμους και Περιφέρειες.

Η αιτία πίσω απο αυτή την απόφαση δεν είναι η αναλογικότερη εκπροσώπηση των παρατάξεων και συνεπώς της ψήφου των πολιτών, όπως επιχειρηματολογεί η κυβέρνηση. Αυτή είναι η δικαιολογία. Το αληθινό περιεχόμενο αυτής της απόφασης είναι η διάλυση της αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση έχει τη φιλοσοφία να καταστρέφει οτι δεν ελέγχει! Ειδικά τους ανεξάρτητους θεσμούς.

Η αυτοδιοίκηση είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός. Έχει αιρετή διοίκηση και συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία. Τα κίνητρα για την πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναζητηθούν σε δύο αίτια. Το πρώτο είναι οτι δεν έχει ερείσματα στην αυτοδιοίκηση. Δεν τα απέκτησε το 2014, που όπως αποδείχθηκε ήταν καλός πολιτικός χρόνος για εκείνους και συνεπώς δεν πρόκειται να τα αποκτήσει ούτε τώρα που θα γνωρίσει εκλογική καθίζηση. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νιώθουν άνετα με την ελευθερία επιλογών και την ύπαρξη ανεξάρτητων θεσμών. Επιδιώκουν την απλή αναλογική για να δημιουργηθούν συνθήκες ακυβερνησίας σε Δήμους και Περιφέρειες, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από κάποιον κρατικό αξιωματούχο (π.χ. υπουργός ή διορισμένος γραμματέας). Κατά συνέπεια, η κατανομή των κονδυλίων αλλά και οι τοπικές πολιτικές, δε θα γίνεται σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες και το πρόγραμμα των αιρετών που έχει επιλέξει ο λαός, αλλα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κόμματος!

Αυτή είναι η ουσία πίσω απο τον περίφημο Κλεισθένη Ι. Πάνω σε αυτό το σχέδιο νόμου αναμετρώνται δύο κόσμοι. Ο ένας είναι ο κόσμος της ελευθερίας, της εξωστρέφειας και της αποκέντρωσης, ενώ ο άλλος είναι ο κόσμος του συγκεντρωτισμού και εν τέλει της συντήρησης. Όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες για να κρυφτεί το πραγματικό δίλημμα κάτω απο το χαλί.

*Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ