gaitanis

Η απλή αναλογική σημαίνει απλώς ακυβερνησία!

Τάσος Γαϊτάνης

Είναι πλέον σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μεταρρύθμιση για την αυτοδιοίκηση να έχει ουσιαστικά μια μόνο αλλαγή. Την υιοθέτηση της απλής αναλογικής! Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτήν την επιλογή και έχει δεσμευτεί να την καταργήσει μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου.

Στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Αθήνα, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι να εκλέγονται με απλή αναλογική.

Κατά τη γνώμη μας μια τέτοια αλλαγή θα προκαλέσει φαινόμενα ακυβερνησίας διότι θα καθίσταται δύσκολη η επίτευξη πλειοψηφίας και συνεπώς θα επιφέρει πλήγμα στην αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του θεσμού.

Η απλή αναλογική συνεπάγεται πλειοψηφίες συνεργασίας. Στα κοινοβουλευτικά συστήματα όταν οι εταίροι χαλάσουν το συνασπισμό, η λύση είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ώστε ο λαός να δώσει τη λύση. Σήμερα στην Αυτοδιοίκηση έχουμε σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Τι θα συμβαίνει όμως αύριο; Θα έχουμε εκλογές κάθε Κυριακή σε έναν από τους 325 Δήμους ή τις 13 Περιφέρειες της χώρας; Προφανώς και δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Αυτό που θα γίνεται και δεν αποκαλύπτει η κυβέρνηση είναι ότι στουςΔήμουςκαι στις Περιφέρειες που δεν καταφέρνουν να σχηματιστούν πλειοψηφίες ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις, θα έρχεται το κράτος να αποφασίζει αντί των τοπικών συλλογικών οργάνων. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται – καθυστερημένα -από κάποιον που δε γνωρίζει τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, δυσχεραίνοντας τελικά την καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα θα μεγεθυνθεί ο κρατικός παρεμβατισμός και θα περιοριστεί ασφυκτικάτο αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ.

Ηκυβέρνησηυποστηρίζει επιπλέον, ότι η επιλογή αντιδημάρχων ή αντιπεριφερειαρχών θα πρέπει να γίνεται από όλες τις παρατάξεις που θα συμμετέχουν στο συνασπισμό. Το γεγονός αυτό θα πλήξει την αξιοπιστία των αιρετών αλλά τελικά και του ίδιου του θεσμού.

Κάθε ένας που στο Β’ γύρο υποστηρίζει ένα υποψήφιο ο οποίος τελικά θα εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης, αν τελικά αναλάβει κάποιο αξίωμα θα είναι έκθετος στην αντιπολίτευση και την τοπική κοινωνία για ιδιοτέλεια και προεκλογικό παζάρι. Είναι λοιπόν σαφές, ότι κανείς δε θα μπορεί να ασκήσει αξιόπιστη διοίκηση υπό αυτές τις συνθήκες.

Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν έχει να κάνει με τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων ή την αναλογία των παρατάξεων στα περιφερειακά καιδημοτικά συμβούλια. Για εμάς το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας με περισσότερες ελευθερίες και αρμοδιότητες ώστε οι καλοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες να μπορούν να γίνουν καλύτεροι και τελικά να μπορούν να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα του πολίτη.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης όχι μόνο δεν απαντά σε κανένα από αυτά τα ζητήματα, αλλά αντίθετα θα τα επιδεινώσει με ένα πρόσθετο εμπόδιο:Το νέο νόμο της απλής ακυβερνησίας!

*Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΝΔ

ΣΧΟΛΙΑ (3)

ΑΑ

Τέτοιες απόψεις είναι αναχρονιστικές, και ξεφτιλισμένες. Δε σ'αρέσει η Δημοκρατία δηλαδή; Εγώ λέω για να μην έχουμε ακυβερνησία, να δίνουμε όλες τις έδρες στο πρώτο κόμμα. Τι τη θέλουμε την αντιπολίτευση;

τι λε ρε μπαζο

δε σταματατε και τις εκλογές καλύτερα.

ελενη

Μα αυτην ακριβως την ακυβερνησια θελει ο Συριζα για να μπορει να εχει λογο στα πραγματα , δεν τον ενδιαφερει το καλο της χωρας αλλα μονο το δικο του συμφερον (ετσι οπως το αντιλαμβανονται οι αριστεροι).Αλλοιμονο σε ολους μας αν επιβληθει η απλη αναλογικη ....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία