Η Ελλάδα ως ιδέα
gaitanis-new

Τάσος Γαϊτάνης

Η Ελλάδα ως ιδέα

Διακόσια χρόνια πριν, η αναβίωση του κλασικού πνεύματος και των αξιών του ελληνισμού έβαζε φωτιά στην καρδιά και τα μυαλά των ευρωπαίων. Οι σκλαβωμένοι Έλληνες μόλις είχαν εξεγερθεί και η φιλελεύθερη επανάσταση ενέπνεε όλη την Ευρώπη.

Διακόσια χρόνια μετά έχουμε πετύχει πολλά. Απο μια μικρή και φτωχή χώρα στην περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γίναμε μια ισχυρή χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με Δημοκρατικούς θεσμούς και παρά την τελευταία οικονομική κρίση, με ένα υψηλό επίπεδο ζωής.

Η φετινή επέτειος δυστυχώς, δε γιορτάζεται στην έκταση που θα θέλαμε. Η πανδημία, μας υποχρεώνει να αναστείλουμε πολλές από τις εκδηλώσεις, μα η επέτειος είναι ένα ιστορικό γεγονός και προσωπικά θεωρώ πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε την ανασκόπηση μας, καθώς και να θέσουμε νέες προτεραιότητες για το μέλλον.

Αυτό που έδωσε στην ελληνική επανάσταση παγκόσμια διάσταση εκείνη την εποχή ήταν το γεγονός πως η Ελλάδα και οι αξίες που πρεσβεύει είναι πάντα επίκαιρες για την ανθρωπότητα. Η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη και η Ισονομία ενώ σήμερα μπορεί να τις θεωρούμε έννοιες δεδομένες, είναι ακόμα το ζητούμενο για πολλές χώρες του κόσμου.

Το πολιτιστικό μας απόθεμα ζηλευτό. Ο αρχαίος πλούτος, η ιστορία και η γλώσσα μας είναι μνημεία πανανθρώπινα που εμπνέουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα στην ιστορική της διαδρομή έχει δώσει απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της ανθρωπότητας.

Λέμε συνεχώς, πως ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Νομίζω πως είναι πολύ κοντόφθαλμη αυτή η οπτική. Η Ελλάδα, ως ιδέα, είναι η βαριά μας βιομηχανία. Αυτή η ιδέα μας έδωσε πνοή να περάσουμε τους κάβους διακοσίων ετών και η Ελλάδα ως ιδέα θα μας κρατήσει ζωντανούς ως έθνος στα πέρατα των αιώνων. Σε αυτές τις αξίες θα πρέπει να επενδύσουμε για να διαδώσουμε το μήνυμα του ελληνισμού στο σύγχρονο κόσμο.



*Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ