Ντόναλντ Τραμπ - Κιμ Γιoνγκ Ουν: Πολεμικά παίγνια ουσίας ή εντυπώσεων;

Στέφανος Γκίκας

Η 72η επέτειος του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι βρίσκει, δυστυχώς, τον πλανήτη στη δίνη μιας νέας κρίσης που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη χρήση πυρηνικών όπλων με ολέθρια αποτελέσματα. 

ΗΠΑ και Βόρειος Κορέα, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν διασταυρώνουν απειλές και χρησιμοποιούν κάθε άλλο παρά διπλωματική γλώσσα. 

Είναι γεγονός ότι η ασφάλεια της Ασίας και του Ειρηνικού έχει διαταραχθεί από τις αλλεπάλληλες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, καθώς επίσης και από τις πέντε πυρηνικές δοκιμές του καθεστώτος, το 2006, το 2009, το 2013, καθώς και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2016. Εχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για το τι θα έπρεπε να πράξει η Ουάσινγκτον κάθε φορά που το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν προβαίνει σε πυραυλικές δοκιμές, με κάποιους μάλιστα να ζητούν ακόμη και στρατιωτική εμπλοκή. 

Οι μέχρι τώρα κινήσεις της ωστόσο δεν δείχνουν να επηρεάζουν τον δικτάτορα της ασιατικής χώρας, ο οποίος μπορεί να πειραματίζεται όσο και όποτε θέλει με τους βορειοκορεάτικους βαλλιστικούς πυραύλους. Η απαγόρευση εκτοξεύσεων βλημάτων από τον ΟΗΕ, καθώς και οι κυρώσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «αποτρεπτικά μέτρα» γιατί απλώς δεν έχουν αποτέλεσμα. 

Ούτε οι εκάστοτε εκτοξεύσεις του αμερικανικού διηπειρωτικού βλήματος Minuteman III ή η εγκατάσταση του εξελιγμένου αντιβαλλιστικού THAAD στη Νότια Κορέα και οι πτήσεις με τα βομβαρδιστικά B-1B Lancers φαίνεται να ενοχλούν τον Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Οι ΗΠΑ είχαν μια ευκαιρία τον περασμένο Απρίλιο, όταν έστειλαν στην περιοχή το αεροπλανοφόρο «Carl Vinson» μαζί με αρκετά πλοία συνοδείας και πυρηνοκίνητα υποβρύχια για να χτυπήσουν στοχευμένα βάσεις εκτοξεύσεως πυραύλων και συστήματα «Command & Control» της Βόρειας Κορέας, όμως το «Carl Vinson» προφανώς σκόπιμα «χάθηκε» στον Ειρηνικό, ενώ όταν έφτασε στην ευρύτερη περιοχή αρκέστηκε σε ασκήσεις. 

Μέχρι τώρα οι δισταγμοί των ΗΠΑ ήταν τόσο πολιτικής όσο και στρατιωτικής υφής, γιατί αφενός η περιοχή βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής της Κίνας, αφετέρου η Βόρεια Κορέα διαθέτει περίπου 12.000 πυροβόλα και 2.300 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, μια φαινομενικά σημαντική ισχύ πυρός, την οποία το καθεστώς έχει απειλήσει να στρέψει κατά της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας αν δεχθεί πλήγμα. 

Κάπως έτσι, ο Κιμ έφτασε να πειραματίζεται με βαλλιστικούς πυραύλους που είναι ήδη διηπειρωτικοί -με βεληνεκές πάνω από 3.400 χλμ., ενώ στο μέλλον μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 8.000 χλμ. απειλώντας πόλεις των ΗΠΑ- την ίδια στιγμή που απόρρητες αναφορές επιβεβαιώνουν ότι η Βόρεια Κορέα πέτυχε σμίκρυνση πυρηνικής κεφαλής προκειμένου να την εφαρμόσει σε διηπειρωτικό πύραυλο. 

Σε τέτοιες περιπτώσεις η Ιστορία διδάσκει και οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Μας έρχεται στον νου, λοιπόν, η περίπτωση του Γκόραζντε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, όταν ο Ράτκο Μλάντιτς σφυροκοπούσε το Βρετανικό Πεζικό που επιχειρούσε στην περιοχή. 
Τι έκανε τότε το ΝΑΤΟ; Χτύπησε ανελέητα τα πυροβόλα του Μλάντιτς μέχρι να γίνει απολύτως κατανοητό πως αν δεν τα απέσυρε θα τα έχανε όλα. 

Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η κατάσταση δεν είναι η ίδια και ότι ο Μλάντιτς δεν είχε τα 12.000 πυροβόλα του Κιμ, όμως έρευνα του Stratfor δείχνει πως οι απειλές της Βόρειας Κορέας είναι μάλλον υπερβολικές, αφού, π.χ., η Σεούλ μπορεί να πληγεί μόνο από τα πυροβόλα των 170 και 240 mm του Κιμ, και αυτά όμως με ερωτηματικό, καθότι οι επιδόσεις του βορειοκορεάτικου Πυροβολικού είναι φτωχές, με ακρίβεια μόλις 25% σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές. 

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Καταρχάς με τη νέα επιθετική ρητορική της η Ουάσινγκτον φαίνεται να μη φοβάται πια την πιθανότητα τελικής ρήξης με την Πιονγκγιάνκ και άρα δεν αποκλείεται σύντομα να προχωρήσει σε Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Βόρεια Κορέα, με ταυτόχρονη αύξηση των μέτρων αντιβληματικής προστασίας της Σεούλ και άλλων πόλεων οι οποίες ενδέχεται να πληγούν από το Πυροβολικό του Κιμ. 

Η πιο πιθανή περίπτωση είναι να μπλοφάρει ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και να βρεθεί στην ίδια θέση με τον Μλάντιτς το 1994, να αποσύρει δηλαδή ή να χάσει όλα τα πυροβόλα του. Η συνέχεια αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον...

* Πρώην εκπρόσωπος Τύπου ΥΠΕΘΑ, τέως βουλευτής Κέρκυρας (Ν.Δ.)

ΣΧΟΛΙΑ (2)

νηρέας

Βάρδα Σμύρνη , βάρδα Πόλη . Ο πετεινός πετάει Βόλι .---- Μπήκαμε στον 21ο αιώνα τα λάθει η βαρβαρότητα επαναλαμβάνονται( ?)

Οι ίδιες επιπτώσεις

Δεν εξετάζεται η περιπτώσης του καθεστώτος της Β.Κορέας και τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει από τις ΗΠΑ. Γνωστό τοις πάσι οτι το καθεστώς δεν μπορεί να παράγει πλούτο , να θρέψει τον πληθυσμό του, με αυξημένες στρατιωτικές δαπανες,με μόνο από την Κίνα να έχει βοήθεια. Βοήθεια όχι μόνο για τα στρατιωτικα έξοδα, αλλά και για την επιβίωση των κατοίκων. Βεβαίως αυτά είναι ελάχιστα, μιλάμε για 50 $ τον μήνα,ο κάθε πολίτης και από ότι φαινεται η νομεκλατουρα πρέπει να είναι μικρη σε αριθμό. Δεν σημαίνει ότι δεν καταναλώνουν τον αγλεορα όχι από φαγητο , από πολυτέλειες που γινονται συνήθως στο εξωτερικό. Όπως παλαιότερα στα πρώην κομμουνιστικα κρατη, του πρώην ανατολικού μπλοκ. Τσαουσέσκου κτλ. Με ποταμούς αίματος και των δολοφονιων.Έτσι και ο Κιμ, ή πως διαολο τον λένε, σκεφτικε ότι θα είναι μια καλή ευκαιρία να έκβιασει τις πλούσιες χωρες, για κάποιο επίδομα,βοηθεια, που υπάρχουν πολλές γύρο του.Το γνωστό κομμουνιστικο σύστημα. Δουλεύουν άλλοι και με χίλιους τρόπους τους παίρνουμε τα λεφτά. Γιατί την εργασία δεν την υιοθετούν τα διαφορα ΚΚ .Είναι αντί λαικη η εργασία. Χωρις να παραβλεπουμε το τεράστιο χρεος, των ΗΠΑ προς την Κίνα. Και μία σύρραξη θα μπορούσε να το διαγραψει; Ίσως. Έτσι ο Κιμ το παιζει σε πολλά ταμπλό, και εκβιάζει. Δώστε και μένα μπάρμπα. Να φάω και εγώ. Κάτι ανάλογο δεν παίζεται και με την παρούσα κυβέρνηση, σε εμας εδώ, που έχουν εκτραχυνθει και το γυρίζουν στο Σταλινισμο, ωμά και ξεδιαντροπα ;Ζητώντας από τούς εταίρους βοηθεια ή από τα αποθέματα της Γερμανίας,που δεν θα διατηρηθούν, αδιαμαρτυρητα από τους υπόλοιπους; Ήδη οι βιομηχανίες τους της Γερμανιας καταρακωνονται από άποψη καταναλωτών. Και άρχισε η σχετική γκρίνια με το θέμα αυτό από πολλά κρατη μέλη της ένωσης. Καθυστέρηση ,που εμάς που μας κοφτει και μας πονάει, είναι η καθυστέρηση καθιέρωση συντάγματος, που να εφαρμοζεται.Ίσως μια ακόμη ουτοπία, παραισθηση κατά το παλικάρι μας, που τυγχάνει και Μαρξιστης. Με τα σχετικά επακόλουθα και επιπτώσεις που αναφέρονται ποιο πάνω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία