lygeros_stavros

Το άρθρο-παρέμβαση Σημίτη – ‘Αποκαθήλωση’ σημείο προς σημείο

Σταύρος Λυγερός

Όταν ένας επί οκταετία πρώην πρωθυπουργός αρθρογραφεί για εθνικά θέματα (Καθημερινή 9-6-2019), είμαστε υποχρεωμένοι να τον ακούσουμε. Όχι να αποδεχθούμε όσα λέει, αλλά να μην τα προσπεράσουμε. Ο Σημίτης, άλλωστε, έγραψε για ένα ζήτημα, το οποίο αιωρείται σαν ανησυχητικό ερώτημα στη δημόσια σφαίρα, παρότι τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο των Ελλήνων ελάχιστα ασχολούνται με τα ελληνοτουρκικά και ειδικότερα με το ενδεχόμενο να προκύψει θερμό επεισόδιο.

Ας εξετάσουμε, όμως, σημείο προς σημείο τα όσα μας λέει ο τέως πρωθυπουργός:
Πρώτον: Μας λέει ότι όπως η Άγκυρα εκμεταλλεύθηκε (με την κρίση στα Ίμια) την τότε αλλαγή κυβέρνησης, ίσως το επιχειρήσει και τώρα. Εγώ θα προσέθετα ότι πρόκειται για πάγια τουρκική τακτική. Όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή (1941-44) οι Τούρκοι με το βαρλίκ και τα τάγματα εργασίας προσπάθησαν να διαλύσουν την ελληνική μειονότητα της Πόλης. Το 1955, εκμεταλλεύθηκαν το κενό από την ασθένεια του πρωθυπουργού Παπάγου για να εξαπολύσουν το πογκρόμ εναντίον των Κωνσταντινοπολιτών. Το 1963, όταν άλλαζε κυβέρνηση στην Ελλάδα ολοκλήρωσαν τα μέτρα διάλυσης της ελληνικής μειονότητας.

Το 1967, μετά το πραξικόπημα, προκάλεσαν κρίση και με τη συνάντηση στον Έβρο επέτυχαν την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας που είχε θωρακίσει την Κύπρο. Το δε 1974, εκμεταλλεύθηκαν την απομόνωση του καθεστώτος Ιωαννίδη και το πραξικόπημα των χουντικών εναντίον του Μακαρίου για να εισβάλουν. Το 1987, που η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου αντιμετώπιζε εσωτερική αμφισβήτηση, προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένο, αλλά όταν προσέκρουσαν στην αποφασιστική στάση της Αθήνας έκαναν πίσω. Επανήλθαν στις αρχές του 1996 με την κρίση στα Ίμια.

Η ειδοποιός διαφορά
Δεύτερον: Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την επικείμενη αλλαγή κυβέρνησης για να δημιουργήσει τετελεσμένο. Ο Σημίτης θεωρεί αρκετά πιθανό, η Άγκυρα να στείλει πλοίο «σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας, που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική, αλλά η Τουρκία τουρκική». Κανείς θεωρητικά δεν μπορεί να το αποκλείσει και γι’ αυτό απαιτείται προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο.

Ο Σημίτης θεωρεί ειδοποιό διαφορά σε σύγκριση με το παρελθόν το γεγονός ότι βρέθηκε αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι πιθανολογείται η ύπαρξη κοιτασμάτων και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Προφανώς αυτό έχει τη σημασία του, αλλά η πραγματική ειδοποιός διαφορά, αυτή που αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα και δεν αναφέρεται από τον τέως πρωθυπουργό, είναι το αμερικανοτουρκικό ρήγμα.

Παρωχημένη θεώρηση
Τρίτον: Ο Σημίτης υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη επιθετική κίνηση της Τουρκίας, «αντί να προκαλέσει την αρνητική στάση και τη διαμαρτυρία των συμμάχων της Ελλάδας, πιθανόν να τους οδηγήσει σε μια επιφυλακτική στάση. Να θεωρήσουν ότι έχουν την ευκαιρία να τελειώνουν με τις ελληνοτουρκικές διαφορές και έτσι να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο». Για να ενισχύσει το επιχείρημά του, μάλιστα, επικαλείται δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ, που «μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη, μία απάντηση που υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας».
Η αναφορά αυτή του Σημίτη δείχνει ότι έχει παραμείνει σε μία θεώρηση που ίσχυε στο παρελθόν και λόγω του αμερικανοτουρκικού ρήγματος βρίσκεται σήμερα σε διαδικασία αναθεώρησης. Το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί δεν σημαίνει ότι στην Ουάσιγκτον σκέπτονται όπως σκέπτονταν τις προηγούμενες δεκαετίες για τα ελληνοτουρκικά.

Η συνέχεια στην πηγή: SLpress.gr

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Εξωτερική πολιτική

Δεν βλέπετε ότι ο Σημίτης έχει εντολές όταν μιλάει για "μη ευχάριστες θέσεις";! Ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους Τούρκους οι δηλώσεις του; Μόνο ο Χατζηνικολάου το κατάλαβε; Λυπάμαι κύριε Λυγερέ. ---------- Απόψεις ή προτάσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν δημοσιοποιούνται, ούτε είναι το μέσο για να αναδεικνύονται πολιτικοί, πρώην πρωθυπουργοί, δημοσιογράφοι κλπ. Εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής ΤΩΡΑ, με τη συμμετοχή κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης (τουλάχιστον) και στρατιωτικών. Όσον αφορά τις δηλώσεις Σημίτη, παραπέμπω στο σχόλιο του Νίκου Χατζηνικολάου σε εκπομπή του στο ραδιόφωνο.

SPARTA.

Κύριε Λυγερέ ο πολιτικός εγκληματίας Κώστας Σημίτης η Ααρών Αβουρής δεν δικαιούται να μιλάει για τίποτα. Όπως ξεπούλησε ο Τσίπρας την Ελληνική Μακεδονία στους γυφτοσκοπιανούς, έτσι ο Αβουρής ξεπούλησε το Αιγαίο στους Τούρκους.Εγκληματικά ανίκανος, κανονικός προδότης της Ελλάδας.Όλοι μας θυμόμαστε τις ευχαριστίες του Ααρών Αβουρή πρός τους Αμεριακονοσιωνιστές μέσα από την Ελληνική Βουλή. Τα εγκλήματα της οκταετίας Σημίτη, αποτελούν την μαύρη Βίβλο της πολιτικής ζωής της νεότερης Ελλάδας.Το κακό είναι ότι αυτός ο ολετήρας είναι ακόμη έν ζωή.Το Εβρακό τμήμα του Γ' Νεκροταφείου είναι το κατάλληλο μέρος για αυτόν τον Εθνοπροδότη.

Ελλην

Ολοι εχουν αποψεις πανω σε ενα θεμα. Οι αποψεις ενος προθυπουργου που εχει χειριστει τα θεματα ειναι κατα τεκμηριο περισσοτερο τεκμηριωμενες απο τις αποψεις ενος δημοσιογραφου σχολιαστη. Οι αποψεις του δεν ακυρωνονται αλλα σιγουρα δεν εχει ολη την γνωση και τα δεδομενα που εχει ενας προθυπουργος.

μακιςςς

συμφωνώ γενικά, με την επιφύλαξη ότι ο ερντογαν είναι κολλημένος με την πλάτη στον τοίχο και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και αυτό δημιουργεί σε ένα βαθμό συνθήκες όλα ή τίποτα, για το οποίο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

@

Προτείνω, να διαβάσετε όλο το άρθρο στο σχετικό link.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία