Η ανάπτυξη μπορεί να έλθει από την ελληνική περιφέρεια
spilios-livanos01

Σπήλιος Λιβανός

Η ανάπτυξη μπορεί να έλθει από την ελληνική περιφέρεια

Ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση αποτελούν διαχρονικά βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Η συμμετοχή της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ σήμερα είναι της τάξεως του 6,6%, επιδεικνύοντας αντοχή στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Είναι γεγονός ότι χάρη στην αγροτική οικονομία η κοινωνία στάθηκε όρθια στην περίοδο της καραντίνας, καθώς δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε είδη διατροφής. Γιατί η πανδημία και η καραντίνα έδειξαν ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να στερηθεί πολλά. Εκείνο όμως που δεν μπορεί να στερηθεί, είναι τα βασικά αγαθά διατροφής.

Στόχος μας στο ΥΠΑΑΤ, είναι να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον αγροδιατροφικό τομέα, παράγοντας όχι μόνο περισσότερα αλλά και ποιοτικά καλύτερα προϊόντα, πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές εφαρμόζοντας καλλιεργητικές μεθόδους πιο σύγχρονες τεχνολογικά και πιο φιλικές περιβαλλοντικά, πρακτικές που συνάδουν με τη νέα ΚΑΠ των 17,5 δις που διασφάλισε για την αγροτική οικονομία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ξέρουμε ότι το γενικότερο περιβάλλον στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Το 77% των εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας είναι μικρότερες των 5 εκταρίων και ένα μεγάλο μέρος εκμεταλλεύσεων ανήκει σε μη επαγγελματίες αγρότες. Η αγροτική εργασία είναι σκληρή και η παραγωγή εξαρτάται από παράγοντες μη ελεγχόμενους όπως οι καιρικές συνθήκες.

Ξέρουμε, όμως, επίσης ότι οι προοπτικές για την ελληνική αγροτική οικονομία είναι πολλές. Η αυξητική εξέλιξη του παγκόσμιου πληθυσμού στα 10 δις μέχρι το 2050, δημιουργεί νέα δεδομένα. Η δυνατότητα δημιουργίας αξιόπιστων συνεργατικών σχημάτων στα οποία η χώρα μας υστερεί, ενισχύει την προσπάθεια για μείωση του κόστους παραγωγής. Η καθετοποίηση της παραγωγής, ενισχύει την προοπτική ελληνικά προϊόντα να κερδίσουν καλύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιαίτερα εμβληματικών προϊόντων, όπως το λάδι, του οποίου η τυποποίηση ανέρχεται σε 25% σε αντίθεση με την Ιταλία (80%) και Ισπανία (50%).

Με αυτά τα δεδομένα είναι φανερό ότι απαιτείται μια νέα Εθνική Στρατηγική για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής αγροδιατροφής.
Μια στρατηγική για την οποία ήδη εργαζόμαστε εντατικά στο ΥΠΑΑΤ και οι 7 πυλώνες στους οποίους εδράζεται είναι εξής:

1. Η άμεση στήριξη του αγροτικού κόσμου, ιδιαίτερα εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας του covid.
2. Η ένταξη έργων υποδομής και ψηφιακού εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Μόνο τα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα αναμένεται να ξεπεράσουν στην επόμενη περίοδο το 1 δις ευρώ.
3. Η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης & κατάρτισης με βασικές γνώσεις που να ξεκινούν από το νηπιαγωγείο και να φθάνουν ως το πανεπιστήμιο. ΚΙ επιπλέον η εξειδικευμένη κατάρτιση με ταχύρυθμα μαθήματα για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν αγρότες. Σήμερα αγροτικός πληθυσμός που είχε την ευκαιρία να επιμορφωθεί σε αυτό που κάνει είναι γύρω στο 6% ενώ στην Ευρώπη ξεπερνά το 25%.
4. Η ενδυνάμωση των ελέγχων για να «χτυπήσουμε» τις παράνομες ελληνοποιήσεις και να προστατεύσουμε τους Έλληνες καταναλωτές και παραγωγούς.   
Κλείσιμο
5. Η προώθηση της εξωστρέφειας μέσω της άσκησης πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής και της ανάπτυξης κέντρων καινοτομίας για την αγροδιατροφή.
6. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
7. Η διατύπωση και τεκμηρίωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την Ελληνική Διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα μας.

Στην προσπάθεια για τη νέα Εθνική Στρατηγική δεν περισσεύει κανείς. Απαιτείται η συνένωση δυνάμεων και η σύνθεση απόψεων. Στόχος μας είναι να αποτελέσει όχι απλώς τη βάση αλλά το εφαλτήριο της ανάκαμψης που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μια ανάπτυξη στην οποία φιλοδοξούμε ότι θα έχει καθοριστική συμβολή ο αγροδιατροφικός τομέας.

Δυνατότητες υπάρχουν καθώς, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες η απόδοση σε κάθε καλλιεργήσιμο στρέμμα στην Ολλανδία είναι 1.700 δολλάρια ενώ στην Ελλάδα μόλις 190 ευρώ. Οι δυνατότητες ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας μας είναι τεράστιες αν σκεφθεί κανείς ότι η ενίσχυση της αποδοτικότητας κατά 100  δολλάρια ανά στρέμμα αυξάνει κατά περίπου 4% το ΑΕΠ. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει εκτός από τα κίνητρα εισόδου νέων στον πρωτογενή τομέα και την ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης (σήμερα συναφή με τα αγροτικά εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει μόνο το 6,8% των ασχολουμένων στην αγροτική οικονομία ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 24,5%), να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία. Και εμείς ως πολιτική ηγεσία να πιστέψουμε στις δυνατότητες που έχει ο πρωτογενής τομέας, αλλά και οι ασχολούμενοι με αυτόν πρέπει να κατανοήσουν ότι η υψηλή εξάρτηση του εισοδήματός τους από τις επιδοτήσεις (σήμερα φθάνει στο 54%) περιορίζει τις προοπτικές εξέλιξής τους.

Η ευκαιρία είναι μεγάλη για την ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη μπορεί να έλθει από την ελληνική περιφέρεια με πρωταγωνιστή το νέο αγροτικό πληθυσμό. Στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ