sofia-nikolaou

Αδερφός πρωθυπουργού - καθαρίστρια: Βρες τις διαφορές

Σοφία Νικολάου

Τι κοινό έχει μία καθαρίστρια σε ένα νηπιαγωγείο του Βόλου, με τον ιδιοκτήτη μίας τεχνικής εταιρείας και αδερφό του πρωθυπουργού; Μάλλον καμία.

Και, δυστυχώς, ούτε στην αντιμετώπιση από την «τυφλή» ελληνική Δικαιοσύνη. Και, πολύ περισσότερο, από την Πολιτεία και τις παρεμβάσεις της, όταν φτάνουμε στο προκείμενο της δικαστικής τους εμπλοκής.

Η καθαρίστρια παρανόμησε. Νόθευσε ένα γνήσιο έγγραφο (το απολυτήριο της πέμπτης δημοτικού), ώστε να δείχνει ότι αποφοίτησε από το Δημοτικό. Με τον τρόπο αυτό, πέτυχε τον διορισμό της ως καθαρίστρια και επί αρκετά έτη λάμβανε τους μισθούς της, αν και παρείχε ανελλιπώς την εργασία της. Το κατηγορητήριο θεώρησε ζημία του Δημοσίου τους μισθούς αυτούς και το Δικαστήριο την καταδίκασε. Είναι πράγματι έναςνομικός παραλογισμός και μια υπερβάλλουσα δικαστικήπροσκόλληση στο γράμμα του Νόμου. Πάρα την όποια υπερβολή, όμως, κάποιος μπορεί να πει ότι είναι μέσα στα πλαίσιά του.

Όταν, όμως, τυγχάνει να είσαι ο αδερφός του πρωθυπουργού, τα πράγματα είναι διαφορετικά: Ο Δημήτρης Τσίπρας προσπάθησε να πάρει για την εταιρεία της οικογένειας δημόσιο έργο ύψους 1,1 εκατομμυρίου ευρώ – πολύ λιγότερα ακόμα και από τους μισθούς μίας ζωής για την καθαρίστρια. Προκειμένου να το επιτύχει αυτό, έβαλε στον φάκελο της υποψηφιότητάς του πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα. Τον κατάλαβαν, δεν του έδωσαν το έργο και τον παρέπεμψαν στη Δικαιοσύνη.

Από αυτό το σημείο και μετά, ξεκινά η στρέβλωση: Ο Εισαγγελέας δεν ασκεί δίωξη για απόπειρα απάτης εις βάρος του Δημοσίου – άραγε, με αυτή την πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα, ο κ. Τσίπρας δεν αποπειράθηκε να αναλάβει έργο του δημοσίου και να πάρει χρήματα από τον κρατικό κορβανά; Η δίωξη που ασκείται αφορά μόνο στο πλημμέλημα της πλαστογραφίας.

Τα χρόνια περνούν, η υπόθεση φτάνει μετά από περίπου 6 χρόνια να δικαστεί στο ακροατήριο. Το Δικαστήριο θεωρεί πως δεν υπάρχει καν πλαστογραφία εγγράφου, αλλά πιστοποιητικού – αδίκημα ελαφρύτερο με προβλεπόμενο «ταβάνι» στην ποινή τον 1 χρόνο φυλάκιση. Και σαν από θαύμα, η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Είχε φροντίσει για αυτό ένας Νόμος, που είχε ψηφιστεί έναν χρόνο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης.

Αδυνατώ να πιστέψω πως, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα ψήφιζε τον Νόμο 4411/2016, ο οποίος παρέγραφε αυτά τα αδικήματα, δεν λοξοκοιτούσε και την συγκεκριμένη υπόθεση. Δεν θέλω να πιστέψωοτιδήποτε έχει να κάνει με παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Θέλω όμως να ακούσω την κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκτός από αναίρεση της απόφασης της καθαρίστριας και πειθαρχικό έλεγχο των Δικαστών που τη δίκασαν, να πράξει τα δέοντα και για τους Εισαγγελείς και τους Δικαστές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση Τσίπρα. Ακόμα και να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης για το κακούργημα της απόπειρας απάτης εις βάρος του Δημοσίου. Τουλάχιστον αυτό δεν έχει ακόμα παραγραφεί.

Αν δεν το πράξει, οι δύο αυτοί άνθρωποι, θα συνεχίσουν να μην έχουν τίποτα κοινό. Κι αυτό δεν είναι απλά κακό. Είναι οδυνηρό. Για την δημοκρατία μας και για το επίπεδο της δικαιοσύνης στη χώρα μας.


* H Σοφία Νικολάου είναι δικηγόρος - www.sofianikolaou.com

ΣΧΟΛΙΑ (51)

σιχαμενοι Συριζαιοι

δεν ντρέπεστε να τα δικσιολογειτε αυτά ;;; 4 χρόνια κυβερνάτε και το μόνο που σας ενδιαφέρουν είναι να διοριζετε τα ψηφαλακια σας!

VAGANEMOS

Ωραίος νόμος δηλαδή καθαρίστρια που δεν έχει βγάλει το δημοτικό δεν πρέπει να ζήσει , ενώ τις χιλιάδες διορισμόυς σε ημετέρους κομματόσκυλα και σε γραφεία μάλιστα μία χαρά από την πίσω πόρτα μπαίνουν κατά χιλιάδες λόγω εκλογών!!

Νικ

Ο - 10

Σάκης

Υποψήφια με ΝΔ;

δεν ντρέπεσαι ρε Σάκη ?

δεν ντρέπεσαι βρε συριζοΤρολ;;

Καλά...

Να ντραπείς εσύ και οι όμοιοι σου που κομματικοποιείς την Δικαιοσύνη.

Δικηγόρος

Σόρρυ κιόλας αλλά ως δικηγόροι δεν κρίνουμε δικαστικές αποφάσεις. Δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στο θεσμό που υπηρετούμε.

dora

Μη φας έχει γλάρο

-

0,60

Νομικός

Την διαφορά πλημμελήματος και κακουργήματος δεν την γνωρίζετε κυρία Νικολάου;

νομικός από τα λιντλ

ή μήπως κεκαλυμμένο συριζοΤρολ ;

Από τα ΙΚΕΑ όπως εσύ.

Τσούζει η αλήθεια...

Άχρηστος Βρωμοσυνταξιούχος

Ο Nόμος 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου περιλαμβάνει και αυτούς που αποπειράθηκαν να το ζημιώσουν για ποσά άνω των 150.000 ευρώ , ο αδελφός τόκανε για περισσότερα, γιατί δεν εφαρμόσθηκε ο Nόμος;

periklis

ο αλεξης παρεμβαινει στη δικαιοσυνη κ δεν ειναι φυλακη?

Συνάδελφος

Συνάδελφε, ποια η ζημιά του Δημοσίου από την πλαστή φορολογική ενημερότητα; Πήρε έστω ένα ευρώ ο Τσίπρας και κάθε Τσίπρας; Το ίδιο θα συνέβαινε αν καταλάβαιναν την πλαστότητα του απολυτήριου της καθαρίστριας πριν την διορίσουν. Πολύ κακή η σύγκριση.

itio

Δεν ειμαι δικηγορος, ρωταω λοιπον, οι οποιες αποπειρες και για καθε λογο δεν πρεπει να τιμωρουνται? για να ξερω και να αρχισω να κανω αποπειρες φονου η ο,τι αλλο. (ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΞΑΔΕΛΦΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

theo

M.......Q και η καθαρίστρια δούλεψε δεν της τα χάρισαν τα λεφτά άρα το δημόσιο δεν έχασε χρήματα. μάλλον τσίριζας είσαι οπότε....... Αλλά αν είσαι δικηγόρος θα ξέρεις ότι και η απόπειρα για οποιοδήποτε αδίκημα τιμωρείτε αλλά είπαμε τσίριζας..........

Λέμε τώρα...

Τσιριζας δεν είμαι αλλά και ο αδελφός Τσίπρα θα έκανε το έργο δεν θα έτρωγε τα λεφτά... Γιατί πολλοί λένε τα δούλεψε τα λεφτά της η καθαρίστρια.

Nikolakis

Γιατι δεν πήγε να δουλεψει σε σπίτια να καθαρίζει ? Ηθελε ομως Δημόσιο, εψαξε και βρηκε πλαστογραφο και στερησε τη θεση απο κάποια αλλη κυρια που ειχε τα τυπικα προσόντα και ίσως μεγαλύτερη αναγκη απο αυτή

πω πω ρε παιδιά

η χειμερινή σύναξις των ΣυριζΟρκ

Αιγάλεω

Όσοι πιστεύουν ότι το καθεστώς Τσιπρα θα φυγει όμορφα και ωραία μετά από εκλογές πλανονται πλάνην οικτρά. Πουθενά και πότε οι αριστεροί δεν αφησαν την εξουσία με... εκλογούλες. Βλ Βενεζουέλα κτλ

Φίλε μου,

το φοβάμαι αυτό που λες ... είχαν καιρό στη γωνιά και περιμέναν να κάνουν τα σχέδιά τους και την άρρωστη ιδεολογία τους πράξη. Κι επειδή ξέρουν την άποψη του λαού πλέον γι' αυτούς, δε θα εγκαταλείψουν απλά την εξουσία. Μακάρι να βγούμε ψεύτες ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία