Προσοχή, κίνδυνος, μην αφήνετε την πρίζα δίχως ρεύμα
koutras_xaralampos

Μπάμπης Κούτρας

Προσοχή, κίνδυνος, μην αφήνετε την πρίζα δίχως ρεύμα

Η μοναδική σοβαρή και ουσιαστική κυβερνητική απάντηση στο χάος με τις διακοπές ρεύματος που προκάλεσε η χιονοθύελλα στην Αττική είναι ότι «αρχίζει η υπογειοποίηση των καλωδίων»

Με απλά λόγια, «έγιναν λάθη, κατάλαβα το πρόβλημα, αλλά τώρα θα το λύσω αποτελεσματικά». Ολα τα υπόλοιπα, όπως ο επιμερισμός αρμοδιοτήτων και ο καταλογισμός ευθυνών στην Πολιτεία, τον ΔΕΔΔΗΕ, την Περιφέρεια, τους δήμους, το δασαρχείο και τους ιδιώτες δεν αποτελούν παρά μόνο δικαιολογίες. Οχι γιατί ο καθένας από αυτούς δεν έχει τις δικές του ευθύνες (το αντίθετο μάλιστα), αλλά διότι, καλώς ή κακώς, η κριτική και η δυσφορία φτάνει σε εκείνον που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας, δηλαδή στην κυβέρνηση και τελικά στον πρωθυπουργό.

Αυτή η κυβέρνηση, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες, έχει ένα σημαντικό προσόν. Καταλαβαίνει σχετικά γρήγορα και «στρίβει» εύκολα όταν χρειαστεί και βρεθεί μπροστά σε εμπόδια. Μόλις ανέβηκε στην εξουσία κατάργησε το υπουργείο Μετανάστευσης, αλλά έξι μήνες μετά, όταν η κατάσταση στα νησιά «στόμωσε», το ξαναδημιούργησε και έδωσε αποφασιστικά λύση στο πρόβλημα. Πάνω από 80% περιορίστηκαν τους τελευταίους μήνες οι ροές μεταναστών προς τη χώρα μας. Τα είδαμε ξανά με την επέκταση του φράκτη στον Εβρο μετά την περσινή έφοδο του Ερντογάν, αλλά και με την άμεση κατάργηση του διαβόητου voucher «elikikos» για τους επιστήμονες κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Η «φυγή προς τα μπρος» είναι μακράν η πιο επιτυχημένη... συνταγή αντιμετώπισης μιας κρίσης. Οχι, όμως, με όρους επικοινωνιακούς, χωρίς να υποτιμώ καθόλου τη σημασία της επικοινωνίας στην πολιτική, αλλά με ουσιαστικούς κανόνες και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Η κοινωνία είναι εκπαιδευμένη πια και καταλαβαίνει εύκολα την ουσία από την κοροϊδία. Οταν στις αρχές Νοεμβρίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της για τους εμβολιασμούς, η αντιπολίτευση την κατήγγειλε «ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και δεν πρόκειται να υπάρξει άμεσα» και ότι όλος εκείνος ο προγραμματισμός είναι πρώιμος, με σκοπό να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός απέναντι στα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας με τα κρούσματα του ιού και τους διασωληνωμένους που έφεραν το ΕΣΥ στα όριά του. Κι όμως, οι εξελίξεις απέδειξαν ότι η κυβέρνηση έπραξε το σωστό. Το εμβολιαστικό σχέδιο αποδείχθηκε ένα από τα πλέον λειτουργικά και αποτελεσματικά της Ευρώπης όταν οι πολίτες χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία ταλαιπωρούνται. Το πολιτικό όφελος για τον Μητσοτάκη είναι πρόδηλο. Μόλις προχθές δημοσκόπηση της Alco για το Open έδειξε ότι το 48% της κοινής γνώμης είναι σήμερα ικανοποιημένο από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού, έναντι 36% που ήταν τον Ιανουάριο. Είναι προφανές ότι οι πολίτες βλέπουν, καταλαβαίνουν, κρίνουν και επιβραβεύουν τις προσπάθειες που γίνονται.

Ενα από τα βασικά σημεία του προεκλογικού προγράμματος της Ν.Δ. ήταν και η αντιμετώπιση της ανομίας στα ΑΕΙ. Ο πρώτος νόμος που έφερε και ψήφισε όταν ανέλαβε την εξουσία αποδείχθηκε «λίγος» και αναποτελεσματικός. Δεν άφησε, όμως, το πρόβλημα να βαλτώσει, αλλά επέστρεψε και με νέο νόμο έφερε την αστυνόμευση στα ΑΕΙ. Τολμηρή πρωτοβουλία, η οποία συνάντησε αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς, αλλά η κοινωνία για μια ακόμη φορά την επιβράβευσε. Στην ίδια δημοσκόπηση της Alco, το 53% (ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το εκλογικό ποσοστό της Ν.Δ.) δήλωσε ότι συμφωνεί και μόνο το 39% εξέφρασε τη διαφωνία του. Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, πάντα στην ίδια δημοσκόπηση (που οι σταθμίσεις είναι πάντα πιο ευνοϊκές για την αξιωματική αντιπολίτευση) δείχνει ότι μόνο το 18% (ποσοστό πολύ λιγότερο από το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ) πιστεύει ότι τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα αν κυβερνούσε σήμερα ο Τσίπρας.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση δεν κάνει λάθη. Ούτε ότι δεν «τρώει γκολ» εκεί που δεν υπάρχει κανείς λόγος, όπως η υπόθεση Λιγνάδη. Είναι σημαντικό, όμως, να συνεχίσει με την ίδια τακτική που περιέγραψα παραπάνω. Να αναγνωρίζει τα λάθη της και να τα διορθώνει γρήγορα. Σε πρώτο χρόνο μοιάζει με οδυνηρή ομολογία ήττας, στην επόμενη φάση, όμως, οι πολίτες φαίνεται ότι αναγνωρίζουν την προσπάθεια και επιβραβεύουν τα ουσιαστικά αποτελέσματα. Αύριο κιόλας ας ξεκινήσει η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ. Αυτό είναι και ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα