Οι πολίτες πρωταγωνιστές στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού
michalis_katrinis_blog

Μιχάλης Κατρίνης

Οι πολίτες πρωταγωνιστές στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού

Μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει. Αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά κυρίως είναι διάχυτη αυτή η αίσθηση στην κοινωνία.

Πρωταγωνιστές στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού είναι οι πολίτες. Και αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι μέσα σε πρωτοφανείς υγειονομικές συνθήκες, με την κρίση της ακρίβειας να χτυπά νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το πολιτικό σύστημα να αμφισβητείται σε σχέση με τα αντανακλαστικά του, οι πολίτες σηκώθηκαν από τον καναπέ, συμμετείχαν και επιβεβαίωσαν τη σύνδεσή τους με τη δημοκρατική παράταξη:

-270.000 συμπολίτες μας ψήφισαν στον πρώτο γύρο για την εκλογή προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής.
-Πάνω από 200.000 ψήφισαν στο δεύτερο γύρο για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.
-180.000 μέλη συμμετείχαν στις εκλογές για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στα ιστορικά του σύμβολα και την εκλογή αντιπροσώπων για το επερχόμενο συνέδριο του κινήματος.

Κλείσιμο
Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα πρωτοπόρο, ήταν το πρώτο κόμμα που άνοιξε τις πόρτες του στην κοινωνία, έκανε τον πολίτη συμμέτοχο αλλά και πρωταγωνιστή στην εκλογή της ηγεσίας του.

Όσοι μας λοιδορούσαν για αυτό, τελικά μας αντέγραψαν. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω την προσπάθεια που έγινε από δεξιά και αριστερά προκειμένου να υποβαθμιστεί η σημασία της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ.

Το μέχρι πρόσφατα ξεπερασμένο και χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό βόλευε πολλούς. Βόλευε, πρώτα από όλους τη Νέα Δημοκρατία και τον κ.Μητσοτάκη που δεν αισθάνονταν μια ουσιαστική αντιπολίτευση και ταυτόχρονα είχαν να αντιμετωπίσουν έναν απαξιωμένο και εύκολο αντίπαλο. Βόλευε τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε επαναπαυθεί στη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ,χωρίς να ασκεί πραγματική αντιπολίτευση, περιμένοντας απλώς τη φθορά του κ.Μητσοτάκη. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι η φθορά της κυβέρνησης προκαλούσε ταυτόχρονα και ανήκεστη βλάβη για τη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ, όμως, επέστρεψε. Έγινε η πραγματική και ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στη νεοσυντηρητική κυβέρνηση και τις πολιτικές του κ.Μητσοτάκη.

Γιατί αντιπολίτευση σημαίνει επιχειρήματα, προγραμματικές προτάσεις. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε για να εκφράσει την αγωνία και τις ελπίδες μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας που αναζητά μια εναλλακτική, προοδευτική και κυρίως ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης.

Και στη διαμόρφωση αυτής της πρότασης, αλλά και στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού πρωταγωνιστές είναι οι Έλληνες πολίτες. Και στις εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν, οι Έλληνες πολίτες έχουν μια μεγάλη και μοναδική ευκαιρία στα χέρια τους: να αλλάξουν την πορεία της χώρας , ενισχύοντας το ΠΑΣΟΚ. Να βάλουν τέλος σε αυτό τον ψευδεπίγραφο δικομματισμό που εγκλωβίζει τη χώρα σε αποτυχημένες λογικές διαχείρισης.

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια απλή και συνήθης κομματική διαδικασία, αλλά ένα σημαντικό γεγονός με ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο: να επαναπροσδιορίσει την έννοια των προοδευτικών πολιτικών και της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί να νοθεύεται με συντηρητικές λογικές που στηρίζονται σε επιλογές που υπαγορεύουν οι λίγοι εις βάρος των πολλών.

Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν σχηματίζεται με αθροίσματα και συναλλαγές.

Προοδευτική διακυβέρνηση σημαίνει αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα που στηρίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες, όπως:

-Η αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου της χώρας με δομικά στοιχεία τη δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
-Η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας που επενδύει στη χώρα, αναλαμβάνει ρίσκο, χωρίς να σπαταλά τους κοινωνικούς πόρους.
-Η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη και η ανάληψη διπλωματικών και γεωστρατηγικών πρωτοβουλιών.
-Η ενίσχυση και αναδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
-Η διασφάλιση της ενεργειακής και διατροφικής επάρκειας της χώρας.
-Οι εφαρμοσμένες πολιτικές για τους νέους ανθρώπους στην παιδεία, την εργασία, τη στέγαση, την επιχειρηματικότητα, με πραγματικά κίνητρα για τη δημιουργία οικογένειας.

Μέσα από τη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών, το ΠΑΣΟΚ θα συνομιλήσει και πάλι με τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία των πολιτών, θα γίνει η νέα αλλαγή που έχουν ανάγκη η Ελλάδα και οι Έλληνες. Και σε αυτή την ελπιδοφόρα προσπάθεια για τη χώρα, οι πολίτες θα είναι οι πρωταγωνιστές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ