Ούτε εκ των υστέρων δεν ενημερώνουν για το κούρεμα των συντάξεων
Μαίρη Λαμπαδίτη

Μαίρη Λαμπαδίτη

Ούτε εκ των υστέρων δεν ενημερώνουν για το κούρεμα των συντάξεων

Παραζαλισμένοι μπροστά από τα ΑΤΜ οι συνταξιούχοι βλέπουν να έχει κάνει φτερά η μισή τους σύνταξη χωρίς να πληροφορούνται ποτέ τους..πόντους του κουρέματος και βάσει ποιου νόμου υπέστησαν τις «ποινές»

«Δεν ξέρω τι μου έκοψαν ,και γιατί έκοψαν σε μένα που παίρνω λίγα και όχι στον Γιώργο που παίρνει πολλά » απαντούν όταν τους ρωτώ .

Ο πολίτης υποθέτει ότι για επικοινωνιακούς λόγους , το υπουργείο εργασίας αποφεύγει να δώσει στατιστικά στοιχεία για τις μειώσεις , σε ποιους θα γίνουν ,από ποια ταμεία προέρχονται οι «χαμένοι» και τι έδειξε ο περίφημος  επαναυπολογισμός . Όλα στα κρυφά και στα βουβά . Να μην ξέρουν οι έρημοι οι ηλικιωμένοι τι τους ξημερώνει .  Θα έπρεπε οι αρμόδιοι με αυτό το κούλ  και συγχρόνως , εκνευρισμένο ύφος που εμφανίζονται στα τηλεπαράθυρα να πουν στον παραζαλισμένο συνταξιούχο   : «πριν από 30 χρόνια που πήρες  επικουρική σύνταξη , πονηρούλη , το ποσοστό αναπλήρωσής σου ήταν 20% παραπάνω από τις εισφορές που έδωσες στο κράτος . Γι αυτό και σε τιμωρώ αναδρομικά , επειδή θέλω να εφαρμόσω με δικαιοσύνη τις μειώσεις που μου το επιβάλει το μνημόνιο.  »

Όταν όμως το γεγονός έχει συντελεστεί , έχουν γίνει δηλαδή οι μειώσεις του πρώτου πακέτου, στις 2 Αυγούστου, η  έλλειψη πληροφόρησης  έστω εκ τω υστέρων , καταντά ασέβεια προς τους ηλικιωμένους , τη διαφάνεια και τη δημοκρατία.

Κλείσιμο
Παλιά , οι συνταξιούχοι ελάμβαναν με τον παραδοσιακό τρόπο επιστολή με το εκκαθαριστικό τους κάθε μήνα. Εν συνεχεία για λόγους οικονομίας και εκσυγχρονισμού ελάμβαναν ενημέρωση κάθε τρίμηνο, κάθε εξάμηνο και τον τελευταίο χρόνο καλούνται να μπαίνουν στις ιστοσελίδες των ταμείων για να ενημερωθούν. Ακόμα και αν έχουν της στοιχειώδη ηλεκτρονική κατάρτιση ,πιστέψτε με, απαντήσεις δεν παίρνουν.

Ωστόσο , όπως μάθαμε από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη , θα γίνει μια προσπάθεια μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ , οι «χαμένοι» να ενημερώνονται απευθείας από την οθόνη των ΑΤΜ για τις περικοπές που θα υποστούν στο τέλος αυτού του μήνα και στις αρχές του επόμενου. Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα γιατί δεν την αξιοποίησαν από την αρχή προκειμένου κάπως να «γλυκάνουν» τις αντιδράσεις ; 

Πάντως , η έλλειψη ενημέρωσης δημιούργησε προβλήματα  και σε περιπτώσεις αύξησης των συντάξεων . Θα ρωτήσετε « μα έγιναν αυξήσεις;» Θα σας εξηγήσω.

Πριν από ένα χρόνο , λίγο μετά τα capital controls συνάδελφοι και γνωστοί μου ανέφεραν ότι οι συνταξιούχοι γονείς τους πήραν αύξηση πάνω από 100 ευρώ. 

« Δεν ξέρω τι λέτε εσείς και τι μειώσεις είχατε, εγώ θα τον ξαναψηφίσω τον Τσίπρα γιατί πήρα αύξηση  150 ευρώ και η σύνταξή μου από 670 πήγε 820 ευρώ, παρακαλώ.»  μου έλεγε με ενθουσιασμό η τυχερή συνταξιούχος , μητέρα συναδέλφου.

Υπέθεσα ότι κάτι  άλλαξε με το ΕΚΑΣ – από το ρεπορτάζ δε βρήκα άλλη εξήγηση- καθώς  η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης  αύξησε τον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος . Και δεν ήταν μόνο αυτό . Τα εισοδηματικά κριτήρια δεν είχαν αλλάξει τα τελευταία 3 χρόνια , με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι να «ανέβουν »κατηγορία και αντί για 30 ευρώ να πάρουν ΕΚΑΣ 115 η 172 ευρώ.  Ούτε για αυτή  τη θετική εξέλιξη όμως  ενημερώθηκαν από τα αρμόδια ταμεία .  Απολάμβαναν το ..άλυτο μυστήριο έως ότου τους ήρθε η κατραπακιά και το επίδομα τους κόπηκε εντελώς μια ωραία πρωία.

«Παιδί μου -παραπονέθηκε η τυχερή συνταξιούχος –Τώρα παίρνω 630 ευρώ . Λιγότερα και από όσα έπαιρνα επί Σαμαρά. Πως θα τα βγάλω πέρα; Τέλος , δεν  ξαναψηφίζω Τσίπρα! Και αυτό που με ενοχλεί περισσότερο , γιατί έχουμε και τις αντιζηλίες μας εμείς οι γριές, είναι ότι η φίλη μου η Μαρία παίρνει ακόμα ΕΚΑΣ και η σύνταξή της φτάνει 730 ευρώ.»

Μόνο ένα πράγμα είχα να της πως για να την παρηγορήσω. « Μην στεναχωριέσαι .Του χρόνου θα το κόψουν και σε κείνη. Θα φτωχοποιηθείτε όλοι  με ισονομία και δικαιοσύνη.»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK