Όταν η Τρόικα καραδοκεί για τη ρύθμιση οφειλών
Μαίρη Λαμπαδίτη

Μαίρη Λαμπαδίτη

Όταν η Τρόικα καραδοκεί για τη ρύθμιση οφειλών

Κι όμως, μόνο το 20% των οφειλετών στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία να προσέλθει για να ρυθμίσει τα χρέη του, έχει καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2015.

Με το βλέμμα στραμμένο σ ‘ αυτό τον στόχο που φαίνεται ουτοπικός προωθήθηκε η τροπολογία για τις ρυθμίσεις με τις 72 και 100 δόσεις, μετά δύο χρόνια επιμονής του οικονομικού επιτελείου έναντι των ενστάσεων της Τρόικας.  

Ακόμα και η εξαγγελία Σαμαρά αμφισβητήθηκε. Όλοι «άπιστοι Θωμάδες» περιμέναμε πρώτα να βάλουμε «τον δάκτυλον επί  τον τύπον των ήλων» μετά τις κατά συρροή αποκρούσεις των δανειστών. Και δεν είχαμε άδικο. Πολλές φορές στους διαδρόμους έξω από τις κλειστές θύρες όπου γινόταν η διαπραγμάτευση, ερχόταν η πληροφορία ότι «είμαστε με την πλάτη στον τοίχο για τόσα ζητήματα που ούτε τολμήσαμε να θέσουμε το αίτημα για ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών πέρα του ορίου των 48 δόσεων».

«Μα τώρα άλλαξαν τα πράγματα. Το πήρε επάνω του ο πρωθυπουργός» επιχειρηματολογούσαν τα κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να βελτιώσουν το πολιτικό κλίμα.

Κλείσιμο
Και πάνω που είχαμε πειστεί μόνο αφού ψηφίστηκε η τροπολογία , επικράτησε το γνωστό αλαλούμ.  Και πάνω που υποχώρησε η κυβέρνηση  προκειμένου να διασώσει τη ρύθμιση – τη μόνη ελπίδα της για έσοδα- εμφανίστηκε το φάντασμα της Τρόικας που καραδοκούσε όλο αυτό το διάστημα και ζήτησε να αποσυρθεί η ρύθμιση. Στη συνέχεια υπαναχώρησε δείχνοντας έλεος  καθώς ήταν ηλίου φαεινότερον  ότι  η κυβέρνηση δε θα είχε κρυψώνα να κρυφτεί αν άλλαζε για τρίτη φορά τη ρύθμιση. Ωστόσο οι δανειστές άφησαν να εννοηθεί ότι θα είμαστε υπό στενή παρακολούθηση και στο πρώτο «στραβοπάτημα» θα μας αλλάξουν τα φώτα. Όπερ σημαίνει ότι αν δουν ότι το δεύτερο, τρίτο μήνα η ρύθμιση δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, θα απαιτηθούν νέα μέτρα. Το μήνυμα είναι σαφές «Κανείς δε θα κατέβει από το τρενάκι του τρόμου, όσους ελιγμούς κι αν κάνετε, προσπερνώντας τα συμφωνηθέντα»

Η εφαρμογή για τα χρέη προς το δημόσιο δεν έχει ανοίξει ακόμη.  Μια πρώτη γλυκιά γεύση όμως έχουμε πάρει από τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ταμεία που διένυσε αισίως τη πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της. Να σημειώσουμε ότι  το Υπουργείο Εργασίας επέμενε μέχρις εσχάτων να μην κεφαλαιοποιηθούν οι τρέχουσες εισφορές γιατί τα ταμεία δε θα είχαν χρήματα να πληρώσουν τις συντάξεις, διαφοροποίηση που το «διέσωσε» από το αλαλούμ που συνέβη στο Υπουργείο Οικονομικών.  

Τι έδειξε η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του νέου σχήματος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία; Ότι σχεδόν 5000 οφειλέτες προσήλθαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους . Συγκεκριμένα  εκδόθηκαν 4.979 νέες αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 132.176.563,89 εκ ευρώ. Οι περισσότεροι σύμφωνα με το ΚΕΑΟ είναι μικρομεσαίοι οφειλέτες έως 50.000 ευρώ.  

Το μήνυμα που δόθηκε είναι ενθαρρυντικό παρά τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί αρχικά . Κανείς δεν ξέρει αν η καλή πορεία θα συνεχισθεί έως το Μάρτιο ούτε είναι σίγουρο αν οι οφειλέτες θα είναι συνεπείς και θα καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές συν τη δόση στο μέλλον.  Καταλαβαίνετε όμως ότι η απειλή της τρόικας μόνο ευνοϊκό περιβάλλον δε δημιουργεί για συνεπή αποπληρωμή . Γιατί να μπουν στη διαδικασία αν κινδυνεύουν να εξέλθουν λίαν συντόμως;

Τα ταμεία τρέφουν πολλές ελπίδες  για ζεστό χρήμα. Διαφορετικά  η ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών  και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος  θα επικρέμονται κάθε τρεις και λίγο  απειλητικές  πάνω από τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις . Μέχρι να τις εξαερώσουν!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ