LIVE

Κορωνοϊός

Nikolopoulos

Μακροπρόθεσμα... αισιόδοξοι

Γρ. Νικολόπουλος

Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα είναι μεν ανησυχητική, αλλά δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν ήταν αναμενόμενη. Το βλέπαμε παντού γύρω μας στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και το περίμεναν οι επιστήμονες, οι οποίοι έλεγαν ήδη από τον Μάρτιο ότι ανησυχούν για το δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, το οποίο θα συμπέσει με τις άλλες γρίπες.

Δύο ήταν τα βασικά μέτρα που έπρεπε να πάρει η κυβέρνηση εν όψει αυτού του δεύτερου κύματος. Πρώτον, να αυξήσει πολύ περισσότερο τα τεστ ώστε να προλαβαίνει την εξάπλωση και, δεύτερον, να έχει δημιουργήσει πολύ περισσότερες ΜΕΘ στελεχωμένες με εκπαιδευμένο προσωπικό. Τα έκανε και τα δύο, αλλά όχι όσο έπρεπε.

Η δήλωση «την πατήσαμε» του Αδωνη Γεωργιάδη για τη Θεσσαλονίκη απεικονίζει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα. Το τι θα είχε ή μάλλον δεν θα είχε κάνει η αντιπολίτευση αν ήταν κυβέρνηση μικρή σημασία έχει.
Το ζήτημα είναι τι κάνουμε τώρα, από εδώ και πέρα.

Καταρχάς, αναμένεται ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα αρχίσει να περιορίζεται η αύξηση και πότε θα αρχίσει η πτώση των νέων μολύνσεων. Οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι αβάσιμη, δεν ξέρουμε αν και πότε θα έχουν απόδοση τα μέτρα, ξέρουμε ότι αυτή η μετάλλαξη κολλάει περισσότερο από την προηγούμενη. Κάθε πρόβλεψη, λοιπόν, της εξέλιξης των κρουσμάτων που θα αποδειχθεί σωστή θα είναι τυχαία.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να τελειώσει το lockdown στο τέλος του μήνα ή έστω στις αρχές του Δεκεμβρίου. Από την άλλη μεριά έχουμε τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να ξανανοίξει την οικονομία ή τουλάχιστον μέρος της στις γιορτές για να γίνει τζίρος στην αγορά και να πάρουν οι πολίτες μια ανάσα ελευθερίας πριν ξανακλειστούν μέσα μετά την Πρωτοχρονιά. Μακάρι να το επιτρέψουν αυτό οι εξελίξεις, διότι είναι πολύ δύσκολο για όλους να παραμένουν κλεισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και η ψυχολογική πίεση που υφίστανται οι πολίτες αυξάνεται σημαντικά όσο παρατείνεται το κλείσιμο.
Αυτό που θα καθορίσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης θα είναι ασφαλώς η πληρότητα των ΜΕΘ και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Σε περίπτωση που αυτοί οι δύο αριθμοί είναι ψηλά, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ούτε σε περιορισμένο άνοιγμα τις γιορτές. Και αυτή η πρόβλεψη για την εξέλιξη των βαριά ασθενών δεν είναι εφικτή αφού εξαρτάται από την αύξηση των κρουσμάτων. Ολα δείχνουν ότι οι ΜΕΘ θα ξεχειλίσουν προτού αρχίσουν να αδειάζουν με δυσάρεστο τρόπο.

Ας ελπίσουμε για το καλύτερο, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να προβλέψουμε τώρα τίποτα για τους επόμενους δυο-τρεις μήνες.

Οσον αφορά τις πιο μακροπρόθεσμες προβλέψεις, μπορούμε, δικαιούμαστε και τελικά οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι τώρα λόγω του εμβολίου. Ισως σταδιακά μετά το τέλος του έτους να αρχίσουν να ανοίγουν κάποιες περιοχές και κάποιες δραστηριότητες ή να ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τις εξελίξεις.

Η μεγάλη ελπίδα για την ελληνική οικονομία είναι να ανοίξει ο τουρισμός από τον Μάιο. Ο τουρισμός θα καθορίσει και το μέγεθος της ζημιάς που θα υποστεί η ελληνική οικονομία. Αν ο τουρισμός δεν λειτουργήσει σχεδόν κανονικά, η ελληνική οικονομία θα υποφέρει πολύ. Αν ανοίξει ο τουρισμός, η ζημιά θα είναι ανεκτή.

Κατά τα άλλα, η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, η οποία χαλάρωσε τα κριτήρια σταθερότητας -ουσιαστικά τα κατήργησε-, ευνοεί την ελληνική οικονομία περισσότερο απ’ όλες τις άλλες διότι η Ελλάδα ήταν η χώρα που ξεχώριζε ως προβληματική μέσα σε ένα σύνολο φαινομενικά υγιέστερων οικονομιών. Είναι αυτή που υπέστη και τη μεγάλη λιτότητα των μνημονίων και έχασε μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της την τελευταία δεκαετία. Τώρα τα ελλείμματα και τα χρέη έχουν γενικευτεί και η Ελλάδα δεν ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα, ούτε χρήζει ειδικής μεταχείρισης.

Οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα εκτιναχθεί αν ξεπεραστεί το πρόβλημα. Το ίδιο και οι περισσότεροι Ελληνες αναλυτές, οι διαφωνίες των οποίων εστιάζονται στο αν ο ρυθμός ανάκαμψης θα έχει σχήμα V ή U, αν δηλαδή θα έχουμε μια πολύ ταχεία ανάκαμψη μετά την πτώση ή μια πιο αργή σταδιακή ανάκαμψη. Οποιο από τα δύο κι αν ισχύσει, όλοι εκτιμούν ότι μετά την άνοιξη του 2021 θα επανέλθουμε σε θετική τροχιά, εφόσον βέβαια τα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα και δεχτούν να εμβολιαστούν οι πληθυσμοί.

Η στρατηγική, λοιπόν, που πρέπει να ακολουθούμε στις δουλειές μας και για το καλό της τσέπης μας και μοιάζει να είναι η πιο ρεαλιστική αυτή τη στιγμή είναι μεικτή. Αφενός πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον και να λειτουργούμε με μακροπρόθεσμη αισιοδοξία, αφετέρου πρέπει να είμαστε πολύ συγκρατημένοι βραχυπρόθεσμα εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας και να λειτουργούμε συντηρητικά.

Είναι ένας δύσκολος συνδυασμός που απαιτεί συγκράτηση των δαπανών σήμερα, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των επόμενων μηνών και επενδύσεις για το αύριο προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την ανάπτυξη που, αργά ή γρήγορα, θα εμφανιστεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΜΑΡΙΝΑ.

Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα θα είναι πολύ θετική εάν όλοι μας πειθαρχήσουμε στα μέτρα που επιβλήθηκαν για να μην νοσήσει το σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού. Δεν είναι δυνατόν να υπακούμε όλοι στα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια και οι άπλυτοι αληταράδες της αριστεράς ΚΚΕ, ΠΑΜΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΡΑ 25, να κάνουν την επαναστατική τους γυμναστική σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Απαράδεκτα προχθές αυτά που έκαναν οι αλήτες της πάντα παράλογα ανυπάκουης αριστεράς.

GEORGIA.

Μαρίνα έχεις απόλυτα δίκιο. Αυτοί της αριστεράς είναι αλήτες και κατσαπλιάδες που οι έκνομες πράξεις τους άπτονται του κοινού ποινικού δικαίου.

ΜARINAGEORGIA.

Είσαι εμμισθο νδτρολλ αρα παντελως αναξιόπιστο...

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ανά κρούσματα στην Ευρώπη.

Επταπλασιάστηκαν απο 6 ως 12 Νοέμβριου οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα. Ο αριθμός τους φαίνεται να προσεγγίζει σταδιακά τον μέσο όρο θανάτων της Ευρώπης που αντιστοιχεί περίπου σε 50-80 νεκρούς καθημερινά στη χώρα μας, σε μία περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης που όλοι ελπίζουν να αποφευχθεί. Ακόμη, η χώρα μας έχει ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό θανάτων ανά κρούσματα – δηλαδή μεγαλύτερη θνητότητα – από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πλέον η χώρα μας έχει κατ’ αντιστοιχία των πληθυσμών περίπου το 27% – 55% των κρουσμάτων από την Ιταλία, τη Γαλλία κι άλλες χώρες. Τα κρούσματα στην Ελλάδα το τελευταίο πενθήμερο ήταν 11.808, έναντι 84.407 της Ισπανίας που έχει ωστόσο πενταπλάσιο πληθυσμό, ενώ η Ιταλία έχει 163.913 νέες διαγνώσεις με 60,4 εκ. κατοίκους , η Γαλλία 150.005 με 67 εκ. κατοίκους κι η Μεγ. Βρετανία με τους 66 εκ. κατοίκους έχει 118.754 νέος φορείς του ιού. Στους θανατους ανα κρουσματα εχουμε υμφωνα με τον πινακα που παρουσιαζει η ερευνα απο 8-12 Νοεμβριου 2020 : ΙΣΠΑΝΙΑ:κρουσματα 84,407 ΘΑΝΑΤΟΙ 1457 Θανατοι ανα 1.000 κρουσματα 17 ανα 1 εκατομμυριο κατοικους 31 --ΓΑΛΛΙΑ: 150.005 κρουσματα θανατοι 2.480 θανατοι ανα 1.000 κρουρματα 16 θανατοι ανα 1 εκατομμυριο κατοικους 37--- ΙΤΑΛΙΑ: Κρουσματα 163.913 θανατοι 2.526 θανατοι\ 1.000 κρουσματα 15 θανατοι ανα 1εκ. κατοικους 42. --ΑΓΓΛΙΑ κρουσματα 118754 θανατοι 2.040 θανατοι\ανα 1.000 κρουσματα 17 & ανα 1 εκατ. κατοικους 30---και η ΕΛΛΑΔΑ μας : 11.808 Κρουσματα 210 θανατοι ανα 1.000 κρουσματα 18 θανατοι και ανα 1.000.000 κατοικους αντιστοιχουν 20 θανατοι-- Βλεπουμε οτι ριθμός των θανάτων ανά 1000 κρούσματα είναι… κοινός Ευρωπαϊκός όπου σε όλες τις εξεταζόμενες χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα είναι απο 15 έως 18 . Μάλιστα τον μεγαλύτερο αριθμό έχει η Ελλάδα με 18 θανατους να κρουσματα, αρα δυστυχως το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ανά κρούσματα στην Ευρώπη .

@@

"Το τι θα είχε ή μάλλον δεν θα είχε κάνει η αντιπολίτευση αν ήταν κυβέρνηση μικρή σημασία έχει." Ο Συριζα μας εβγαλε απο τα μνημονια και μαζέψε το πλεόνασμα των 37δις. Αυτό αν μη τι άλλο δείχνει μεγάλη ικανότητα! Γι" αυτο και πιστεύω ότι θα διαχειριζοταν την πανδημία πολύ καλύτερα από τους τωρινούς Α(χ)ριστους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία