Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι περιφέρειες, το στοίχημα της Ηπείρου και η επερχόμενη μάχη Ριζόπουλου - Καχριμάνη
μixailidis

Γιώργος Μιχαηλίδης

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι περιφέρειες, το στοίχημα της Ηπείρου και η επερχόμενη μάχη Ριζόπουλου - Καχριμάνη

Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο αποτελούν σιγά σιγά το επίκεντρο πολιτικών συζητήσεων

Παρά ταύτα, πολλοί φαίνεται να αγνοούν την ουσία τους. Αυτή η κάλπη δεν θα πρέπει να θεωρείται μόνο πολιτικό θέατρο, αλλά και ευκαιρία για επιλογή της ικανότητας και της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει έντονο κομματικό χαρακτήρα στις περιφερειακές εκλογές, καθώς όπως φάνηκε από την περασμένη περίοδο, είναι ανάγκη να υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης για να μπορούν να υλοποιηθούν σημαντικά έργα που επηρεάζουν θετικά τη ζωή των πολιτών. Και είναι αλήθεια πως σε πολλά σημεία της χώρας, προχώρησαν αιτήματα ετών και υλοποιήθηκαν έργα που θα αποδώσουν σταδιακά προστιθέμενη αξία στα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, όμως, κοιτώντας τον χάρτη που έχει διαμορφωθεί έως τώρα, ξεχωρίζει η επερχόμενη μάχη στην περιφέρεια Ηπείρου. Μία περιφέρεια η οποία για δεκαετίες βρίσκεται πολύ πίσω στα βήματα που κάνει σε σχέση όχι μόνο με την υπόλοιπη χώρα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπου κατακτά δυστυχώς πολλές αρνητικές πρωτιές σύμφωνα με τις εκθέσεις της Κομισιόν, όπως η πρωτιά στη διαφθορά.

Ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στηριζόμενος από την κυβερνώσα παράταξη, με δύο θητείες δήμαρχος Μετσόβου, δύο θητείες νομάρχης Ιωαννίνων και τρεις θητείες περιφερειάρχης Ηπείρου, αγγίζει 30 χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Αν μη τι άλλο η εμπειρία του είναι εις βάθος, όμως όπως μπορεί να λένε στην περιοχή, τι άλλο έχει να δώσει για ακόμα πέντε χρόνια. Επίσης, παραμένει πρώτος στις τοπικές δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν, αλλά με προβάδισμα που μόνο σιγουριά δεν καλλιεργεί για το τι μέλλει γενέσθαι στον β’ γύρο όπου πιθανότατα θα υπάρξει σκληρή μάχη με τον Σπύρο Ριζόπουλο της ανεξάρτητης παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου».

Κλείσιμο
Ο κ. Ριζόπουλος, συνομιλητής της ΝΔ αλλά και των άλλων κομμάτων εδώ και χρόνια, γνωστός επικοινωνιολόγος με έμφαση στην πολιτική στρατηγική και βαθειά γνώση της αυτοδιοίκησης, επέλεξε να αφοσιωθεί στον τόπο του, την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ διατηρεί επαφές με την κεντρική πολιτική σκηνή.

Με δεδομένο πως η Ήπειρος παραμένει μία από τις πιο καθυστερημένες αναπτυξιακά περιφέρειες της Ευρώπης, ο κ. Ριζόπουλος, ένας επαγγελματίας στον χώρο της επικοινωνίας, ευαγγελίζεται την «φυγή προς τα εμπρός» επιχειρώντας να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια ορισμένων και την ελπίδα άλλων από όλο το πολιτικό φάσμα, για αλλαγή. Η επιλογή του μάλιστα να παραμείνει ανεξάρτητος ακόμη και στις περιόδους με το πιο πολωμένο κλίμα είναι όχι μόνο το «όπλο» του, αλλά και σημαντική πρόκληση αφού όσο πλησιάζει η κάλπη αυτή του η στάση θα κριθεί εις διπλούν.

Όμως παρόμοια εικόνα φαίνεται πως έχουμε και σε άλλες περιφέρειες. Οι αποχρώσεις του γαλάζιου στον χάρτη της Ελλάδας θα καθοριστούν από τα αποτελέσματα, ανάλογα με το ποιοι θα καταφέρουν να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους. Αφού εκτός από όσους έχουν το χρίσμα, υπάρχουν οι φίλα προσκείμενοι αλλά και οι αντάρτες.

Η κατάσταση φαίνεται αρκετά δύσκολη για τη Ρόδη Κράτσα στην περιφέρεια Ιόνιων Νήσων. Βρίσκεται αντιμέτωπη με τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως του πρώην δημάρχου της Κέρκυρας, Γιάννη Τρεπεκλή, που ανήκει στη Νέα Δημοκρατία.

Στη Δυτική Μακεδονία, ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης που βρίσκεται στη θέση, έχει χάσει την υποστήριξη σημαντικού αριθμού συμβούλων που εξελέγησαν με τον συνδυασμό του το 2019. Αυτοί έχουν τώρα στραφεί υπέρ του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Αμανατίδη, που συμμετέχει ως αντάρτης και προσφάτως διαγραφείς από τη ΝΔ.

Απέναντι σε «αντάρτικα» όμως, η κυβερνώσα παράταξη, σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πειραιά, στήριξε τους υπάρχοντες δημάρχους, ενώ στην Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην επιλογή του Νίκου Χαρδαλιά ως ενός ανθρώπου ο οποίος λογίζεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο όχι μόνο ως «στρατιώτης» με γνώση της αυτοδιοίκησης, αλλά και αποτελεσματικός στα έργα που αναλαμβάνει.

Τα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν αποκρύπτουν την πραγματικότητα όσον αφορά αυτήν την κατάσταση. Αντιλαμβάνονται το τι συμβαίνει και γνωρίζουν τι εξελίσσεται στην εσωτερική αντιπαράθεση για την επιρροή μέσα στο κόμμα. Η ουσία της υπόθεσης είναι, εν μέσω αυτών των περιστάσεων, αν τον Οκτώβριο ο χάρτη της Ελλάδας θα χρωματιστεί γαλάζιος ή μάλλον ορθότερα, σε πόσες αποχρώσεις του γαλάζιου θα καταλήξει τελικά. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως οι εκπλήξεις αποκλείονται από την εξίσωση…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ