Ανάσα ελευθερίας μετά τις 20 Αυγούστου
μixailidis

Γιώργος Μιχαηλίδης

Ανάσα ελευθερίας μετά τις 20 Αυγούστου

Η 20η Αυγούστου θα αποτελέσει μία ιστορική ημερομηνία για την χώρα μας, ακόμη κι αν δεν την εορτάσουμε με παρελάσεις και ανακοινώσεις της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας

Η Ελλάδα βγαίνει επισήμως από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και αποκτά ξανά τα χαλινάρια της ελληνικής οικονομίας.

Τι σημαίνει αυτό με λίγα λόγια; Πως το οικονομικό επιτελείο, οποιασδήποτε κυβέρνησης, θα έχει τη δυνατότητα να καθορίζει τον δημοσιονομικό βηματισμό ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν χωρίς να περιμένει έγκριση από τις Βρυξέλλες. Σίγουρα, η εξέλιξη αυτή, μετά τις μαύρες εποχές των πολύωρων συναντήσεων στα ξενοδοχεία της Αθήνας μεταξύ Τρόικας ή …. Θεσμών με τους Έλληνες υπουργούς, σηματοδοτεί την ανάκτηση σημαντικού μέρους της «κυριαρχίας» μας μετά από μία 10ετία μνημονίων.

Η αλήθεια είναι ότι αργήσαμε, αλλά τα καταφέραμε. Άλλες χώρες που πέρασαν από την μνημονιακή βάσανο επέδειξαν τάχιστα αντανακλαστικά, προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις και «απαγκιστρώθηκαν» από τα μνημόνια σε λίγα χρόνια. Εμείς έπρεπε να χάσουμε πολύτιμο χρόνο λόγω της εσωστρέφειας και της τοξικής πολιτικής αντιπαράθεσης που μας έφερε ένα βήμα πριν να γίνουμε Βενεζουέλα και τρώμε φαγητό με το δελτίο για να φτάσουμε σήμερα να σκεφτούμε πως τα καλύτερα είναι μπροστά μας χωρίς να τα έχουμε λύσει όλα φυσικά.

Προ λίγων 24ώρων το Politico έγραφε μεταξύ άλλων πως μπορεί να βγαίνουμε από την ενισχυμένη εποπτεία ωστόσο η ελληνική οικονομία έχει πολλά βαρίδια ακόμη. Και είναι αλήθεια και το γνωρίζουν όλοι όσοι πρέπει να το γνωρίζουν. Η γραφειοκρατία είναι ένα από αυτά.

Σίγουρα χάρις στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον αρμόδιο υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη, έχουν γίνει πολλά βήματα, ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Ίσως το πιο βασικό που θα πρέπει να προλάβουν αυτή και οι επόμενες κυβερνήσεις είναι να μην κορεστεί το… καλάθι των διαθέσιμων δημόσιων οικονομικών πόρων, αφού είναι πασιφανές πως η λεγόμενη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Κλείσιμο
Να είναι καλά ο τουρισμός, αλλά η χώρα μας έχει πολλές δυνατότητες που πρέπει να τις αξιοποιήσουμε. Πριν να είναι αργά…

Διευρύνεται η ελευθερία των κινήσεων της ελληνικής οικονομίας, μετά την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου.

Όπως, δε, έχει επισημάνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στο μείγμα των μέτρων, αλλά σεβόμενοι και τηρώντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Έως ότου επέλθει η έξοδος από το συγκεκριμένο καθεστώς, μεσολάβησαν τρία μνημόνια και τέσσερα χρόνια μεταμνημονιακής επιτήρησης, με υποχρέωση εκπλήρωσης σειράς δεσμεύσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK