xardoubelis1

Με ενισχυμένη εποπτεία η ελάφρυνση του χρέους

Γκίκας Χαρδούβελης

Λογοπαίγνιο καταντά η «καθαρή έξοδος» από το 3ο Μνημόνιο. Η αυστηρή συνέχιση της εποπτείας είναι το μόνο ξεκάθαρο συμπέρασμα από την ανάλυση των δεδομένων. Αλλωστε η άποψη των δανειστών μας είναι εμφανής, ακόμα και των χωρών που διάκεινται φιλικά απέναντί μας, και συνοψίζεται σε δύο λέξεις: «Ενισχυμένη Εποπτεία». Κείμενα με περιγραφές και υποθέσεις ενισχυμένης εποπτείας κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες ήδη από το Πάσχα και συζητούνται στο Eurogroup.

Ενισχυμένη εποπτεία σημαίνει κάτι πολύ παραπάνω από την εποπτεία των υπολοίπων χωρών που στο πρόσφατο παρελθόν επίσης εφάρμοσαν Προγράμματα Οικονομικής Προσαρμογής. Δεν θα είναι μια απλή τριμηνιαία έκθεση πεπραγμένων μιας κυβέρνησης ελεύθερης να πράξει κατά το δοκούν. Θα περιέχει δυνητικές παρεμβάσεις στις εγχώριες πολιτικές μας εφόσον δεν πληρούνται όλοι οι στόχοι στους οποίους ήδη δεσμευτήκαμε (όπως μείωση αφορολόγητου, μείωση συντάξεων ή πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκαν) ή και οι επιπλέον στόχοι στους οποίους θα δεσμευτούμε ώστε να πάρουμε την πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους.

Η κυβέρνηση δεν ήθελε την προληπτική γραμμή στήριξης που εξακολουθεί να υποστηρίζει τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος ώστε, πρώτον, να γιορτάσει επικοινωνιακά μια «καθαρή» έξοδο. Το σκεπτικό της γιορτής βασίζεται στην υπόθεση της αμνησίας του κόσμου ή και της έλλειψης πλήρους κατανόησης του τι συνέβη το 2015. Ποιος θα θυμάται ή ποιος καταλαβαίνει ότι η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που μας έβαλε σε ένα τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο; «Περσινά, ξινά σταφύλια» ίσως σκέπτεται.

Δεύτερον, η κυβέρνηση φαίνεται να ήλπιζε ότι αποφεύγοντας την προληπτική γραμμή στήριξης και ρισκάροντας έτσι τις τύχες της χώρας για ένα χρονικό διάστημα θα είχε στη διάθεσή της αρκετό πολιτικό χρόνο πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές ώστε να δράσει ανενόχλητα και να ικανοποιήσει δυνητικούς ψηφοφόρους χωρίς τους δανειστές στο κεφάλι της. Αυτή η ελπίδα διαψεύδεται σήμερα.

Οι δανειστές δεν θα μας αφήσουν ανενόχλητους. Δεν θέλουν στο μέλλον μια Ελλάδα εκ νέου πρόβλημα στην Ευρωζώνη. Θέλουν η χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Και μπορούν να το πετύχουν χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Εχουν όπλα πίεσης, θετικά και αρνητικά, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να συμμορφώνεται στο μέλλον.

Το προφανές θετικό εργαλείο τους είναι οι πόροι από τα μελλοντικά κέρδη ομολόγων του Ευρωσυστήματος, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 3,9 δισ. ευρώ έως το 2022. Τα χρήματα αυτά δεν είναι δάνειο. Αποτελούν σημαντική παροχή. Είναι όμως αρκετά ώστε να πειθαρχήσουν μια ελληνική κυβέρνηση σε όσα έχει προσυμφωνήσει πριν από τη λήξη του μνημονίου; Φυσικά όχι. Οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν έχουν αυταπάτες. Το ξέρουν ότι τα κέρδη του Ευρωσυστήματος δεν αρκούν. Εχουν παρατηρήσει την κυβέρνηση να κλωτσάει το 2015 παρόμοια παροχή από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Εχουν δει την κυβέρνηση να χάνει 25 δισ. ευρώ από τη μετοχική της συμμετοχή στις συστημικές τράπεζες. Εχουν δει την όλη παράνοια του δημοψηφίσματος. Και έχουν μνήμη.

Συνεπώς θα ενεργοποιήσουν επιπλέον αρνητικά εργαλεία. Ποια είναι αυτά; Είναι η φοβέρα ότι όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους συμφωνηθούν θα μπορούν να ακυρώνονται αν η χώρα δεν συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της για δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η άποψη των σκληροπυρηνικών - και αυτή μάλλον θα επικρατήσει. Και η κυβέρνηση θα υποκύψει επειδή θέλει να πάρει κάτι για το χρέος. Αλλωστε χωρίς την ελάφρυνση του χρέους δεν θα μπορεί να βγαίνει μόνη της στις αγορές ακόμα και τις καλύτερες εποχές.

Η ελάφρυνση του χρέους και η ενισχυμένη εποπτεία είναι ενέργειες αλληλένδετες. Οσο μεγαλύτερη η ελάφρυνση τόσο πιο σκληρή η εποπτεία. Συνεπώς, καθαρή έξοδος θα μπορούσε να υπάρξει μόνο αν δεν είχαμε καθόλου ελάφρυνση. Και επειδή το χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς ελάφρυνση, κάτι που ισχυρίζεται τόσο το ΔΝΤ όσο και πολλά άλλα ανεξάρτητα κέντρα οικονομικών ερευνών, η έξοδος από το μνημόνιο δεν θα είναι καθαρή. Απλή μαθηματική λογική.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

SPARTA.

Κύριε Χαρδούβελη η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο έχει πιά βρωμίσει.Το ξέρει και ο Τσίπρας, άσχετα άν μας έχει μπουκώσει στα ψέματα.Ελάφρυνση χρέους θα συνοδεύεται με μνημόνιο και μάλιστα για πολλά χρόνια.Ποιός το περίμενε ότι αυτός που βγήκε με συνθημα σκισίματος των μνημονείων θα ψήφιζε άλλα δύο μνημόνια.Εθνικές εκλογές η μόνη λύση.Ήδη με την Ελληνική οικονομία σε στασιμοχρεοκοπία ένα ακόμη μνημόνιο είναι πρό των πυλών.Ό πολιτικός απατεώνας Τσίπρας παίζει το τελευταίο του χαρτί.Στην ουσία είναι ήδη πολιτικό παρελθόν και κάνει ότι δεν το γνωρίζει.

Αλέκος

Δεν μου λες Γκίκα πρόλαβες να βγάλεις όλα τα λεφτά έξω; Πρέπει να περνάς δύσκολα. Φτώχεια στο παπί. Κρίμα δεν έχεις την αναγνώριση που σου αξίζει, ως φτωχόπαιδο πάνω από όλα.

ΑΛΕΚΑΚΙ..

ΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΡΙΖΕ ΜΕ ΤΟ MAIL ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΤΩΡΑ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΕ ΟΛΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΗΘΕΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΑ ΛΕΒΕΝΤΟΠΑΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΣΩΣΟΥΝ ΑΛΛΑ 100 ΔΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΑΛΙ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ. CAPITAL CONTROLS,ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ, ΝΟΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ,ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ,ΜΚΟ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ Κ.Λ.Π. ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΑΝ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΟΠΑΙΔΟ;

χαχα

Δεν μας έσωσαν οι καινοτόμοι νεοδημοκράτες;

SPARTA.

Στην ουσία οι ξένοι τοκογλύφοι έψαχναν κάποιον να στηρίξει ένα νέο σκληρό μνημόνιο αφού ο Σαμαράς δεν μπορούσε να ψηφίσει άλλο.Έτσι βρήκαν τους εντελώς ξελιγωμένους για εξουσία Τσιπρα, Καμμένο και μας τους φόρτωσαν μαζί με το μνημόνιο και τους Ισλαμιστές λαθρομετανάστες.

Κατερίνα

Φίλε Αλέκο, Γιατί δεν ρωτάς τους δικούς σου που τα είχαν από πάντα έξω;Ας μη λέμε ονόματα είναι κρίμα .

πρόβλημα παραβατηκοτιτας

Είναι από τα άρθρα που ενώ λένε πολλά, δεν λένε τίποτα. Εκτος απο τις παρανοικες πραξεις της κυβερνησης.Ενισχυμενη εποπτεία είναι κάπως αοριστη,λαμβανομενης υπ'όψιν της μεχρι τώρα αποτελεσματικοτητος της εποπτείας. Η οποία είναι στο μηδέν περίπου, μετά από οκτω χρόνια. Όπου οι κυριότεροι δείκτες, όχι μόνο της οικονομίας αλλά και της δημοκρατίας έχουν έρθει πίσω. Πρώτα πρώτα οι ασφαλισμένοι έχουν το ανώμαλο να τους επικουρουν ένας εργαζόμενος να ασφαλησμενος. Όπου πρέπει να πληρώσει ο εργαζομενος και την σύνταξη του συνταξιούχου και τα νοσοκομία και τα υπόλοιπα έξοδα. Στην πατρίδα τους έχουν όριο συνταξιοδοτησεις τα 70 έτη. Εδώ σε μας δεν το κάνουν. Τουλάχιστον να διορθώσουν αυτόν τον δείκτη της οικονομίας. Εδώ συνεργαζόντε με τον ντοπιο στρατο κατοχής, με την δικτακτοριά του κοινοβουλιου με το δημοσιουπαλληλικο κατεστημενο, να αγοράζουν περιουσία του δημοσιου.Τώρα μην περιμένουμε και περισσότερα από ένα κρατος που δεν τιμώρησε παραδειγματικα αύτους που τον κατάστρεψανε και συνεχίζουν ανενόχλητοι να αρμεγουν το δημόσιο. Είναι πρόβλημα νομικό και παραβατικοτητας και όχι της οικονομίας. Πρωτίστως. Η διαφθορά έχει κτηπισει σε απίθανα ρεκόρ.

Γιώργος

Για καλή μας τύχη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας με σαφές αποτέλεσμα να μην υπάρχει περίπτωση ανατροπής των πολιτικών της φορολογικής εναρμόνισης. Τζάμπα λοιπόν ο λαϊκισμός. Με την επιτροπεία μια δυο δεκαετιών θα σφυρηλατηθούν οι κοινωνικές συμπεριφορές που είναι απαραίτητες για να κάνει η χώρα το επόμενο βήμα και την υπέρβαση σε μια σύγχρονη κοινωνία.

ΓΙΩΡΓΟ

ΑΝ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΗΣΤΕΙΑ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΑΠΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΕΚΟΥΛΑ.

Γιώργος

Οκ, θα πληρώσουν τους φόρους μας οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι για να έχεις την ευχέρεια του απαιτητικού καταναλωτή έναντι του κράτους δίχως να πληρώνεις μία και να απαιτείς ανταποδοτικότητα μιας ανύπαρκτης σε σχέση με τις απαιτήσεις παραγωγικότητας. Απλά οικονομικά και πολιτικά κάθε πολιτισμένης κοινωνίας.

ΤΙ

ΛΕΣ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ; ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΕΤΟΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ; ΤΡΟΛΑΡΕΙΣ; ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ!!

Κώστας Παπαδόπουλος

52% στον βασικό μισθό Γερμανία, από 54.0000 Ευρώ παίρνω περίπου 26.000 καθαρά. Όλα εντάξει όμως προέχει το δημόσιο συμφέρον. Κοιτάξτε να νοικοκυρευτείτε τα ψέμματα τελείωσαν.

ΦΙΛΕ

ΑΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ,ΑΝ ΜΕΙΝΕΙΣ ΑΝΕΡΓΟΣ, ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ,ΑΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΙΣ Κ.Λ.Π. Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΙΣΧΥΕΙ. ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. ΠΑΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ. ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία